Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan "istikrarlı hükümet" vurgusu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Nisap problemi olmadan, ahenk ortamında çalışacak, minimum 4-5 sene sürecek dengeli müşterek hükümet görülmedik önemli." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan
08-02-2022 17:03
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, acemi hükümeti ihdas vazifesini Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu'na verirken, "Nisap problemi olmadan, ahenk zarfında çalışacak, minimum 4-5 sene sürecek stabil ortak hükümet görülmedik önemlidir. Her obje KKTC içindir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar ile Başbakan Sucuoğlu arasındaki görüşme, Cumhurbaşkanı'nın Kovid-19 testinin artı olması hasebiyle devre içi yapıldı.

Tatar, en er sürede mevzun ortak hükümetin oluşması düşüncesince yapılacak çalışmaların dosdoğru ortak halde yürütülmesinin önemini dile getirdi.

Anayasa gereğince hükümeti ihdas vazifesini Sucuoğlu’na verdiğini kaydeden Tatar, 23 Ocak er umumi seçiminin arkası sıra meydana getirdiği istişarelerde bu rolü Sucuoğlu'na vereceği anlamında ortak kanma oluştuğunu söyledi.

Tatar, hepsi milletvekillerini kutlama ederek, halkın iradesiyle ortaya çıkan acemi çağda yeter sayı problemi yaşanmadan, dosdoğru çalışmalarla KKTC'nin dobra yönetilmesi ve dobra hizmetler sunulması temennisinde bulundu.

Uyum bünyesinde çalışmanın önemine yer veren Tatar, arsıulusal bölgede Türkiye'nin yeterli yardımıyla hâkim eşitliğe ait dü devletin iş birliğini öngören acemi siyaseti, divan aritmetiğine bakılınca çoğunluğun desteklemesinin de manalı bulunduğunu kaydetti.

Kabine içindeki uyumun, tahsil edilen kararlarda bütünlük ve beraberliğin önemini de dile getiren Tatar, "Nisap problemi olmadan, ahenk zarfında çalışacak, minimum 4-5 sene sürecek stabil ortak hükümet görülmedik önemlidir. Her obje KKTC içindir." dedi.

Sucuoğlu'ndan Tatar'ın Kıbrıs politikasına destek

Sucuoğlu ise müstevli hasebiyle hepsi dünyada yaşanmış olan iktisadi sıkıntıların bulunduğunu dile getirerek, anne yurt Türkiye'nin de katkılarıyla, halkın sıkıntıları minimum hissedeceği acemi sektörel bakış açısı ve yatırımlarla ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını söyledi.

Tatar'ın Kıbrıs dair izlediği politikayı UBP namına yüzdelik beniz desteklediklerini de anlatım fail Sucuoğlu, hükümeti ihdas vazifesini aldıktan sonradan çağ milletvekillerinden oluşan 6 şahsiyet ortak alt kurul oluşturacaklarını ve siyasal partilerden termin alarak görüşmelere başlayacakları belirtti.

Seçim sonuçları

UBP, KKTC'de 23 Ocak'ta meydana getirilen er umumi tarzı yüzdelik 39,54 ile geçmiş yetkin bitirmişti.

CTP yüzdelik 32,4, Demokrat Parti (DP) yüzdelik 7,41, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzdelik 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzdelik 6,68 oy almıştı. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yüzdelik 5 intihap engelini aşamamıştı.

Bu neticelere mucibince 50 şahsiyet Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 iskemle elde etti. En akıbet 7 Ocak 2018'de meydana gelen umumi seçimde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 mebus çıkarmıştı.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?