Yaşam

Kızından nakledilen karaciğer dokusuyla sağlığına kavuştu

Antalya'da siroz hastalığının sonuç evresinde, kızından meydana getirilen karaciğer dokusu nakliyle yaşama tutunan Nurten Çevik, "Kızıma 'Senin ıvır zıvır çocuğun var, olmaz' dedim, beni dinlemedi. Kızım olmasa kimden bulacaktım?" diye şenlik yaş döktü.

Kızından nakledilen karaciğer dokusuyla sağlığına kavuştu
08-12-2021 14:36
Antalya

Şiddetli meşime ağrısı ve halsizlik şikayeti ile hastaneye başvuran dü bebek anası 55 yaşındaki Nurten Çevik'e siroz tanısı konuldu. Hastalığı endamsız müddette sonuç etaba mevrut ve yatağından kalkamayan Çevik'e aktarım olması önerildi.

Çevik'in kızı ve oğlu, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde aktarım düşüncesince lüzumlu tetkiklerini yaptırdı. Kan grubu ve nesiç uyumu bulunan 29 yaşındaki kızı Ümmühan Koparan'dan Çevik'e, Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki kadro çeşidinden aktarım yapıldı.

Çevik, AA muhabirine, çetin eyyam yaşamış olduğu süreçte kızının imdadına yetiştiğini söyledi.

Organ gözleyen değme hastanın bire müşterek şansı bulamadığını dile getiren ve şenlik yaş döken Çevik, "Kızıma 'Senin önemsiz çocuğun var, olmaz.' dedim, beni dinlemedi. Allah razı olsun. Kızım olmasa kimden bulacaktım? Kızımın yaşı da henüz küçük, müşterek dava yarar diyerek baş döndürücü korktum. Yanında morali bozulmasın diyerek ağlamıyordum lakin içiş koku ağlıyordu. Ameliyata girmeden evvela de çıkarken de müşterek tane düşüncem kızımdı. Gözümü açınca evvel onu sormuşum." diyerek konuştu.

"Şimdi onu yürürken gitmek güzel"

Ümmühan Koparan da 2 ay evvela annesinin siroz bulunduğunu ve çabuk aktarım yapılması icap ettiğini öğrenince baş döndürücü üzüldüğünü dile getirdi.

Salgın zımnında kadavradan bağışların baş döndürücü az bulunduğunu öğrendiğini tamlayan Koparan, "Gönüllü oldum. Çok şükür değme obje ahenkli çıktı. İki ay içre aktarım olduk. Annem de ego de sağlıklıyız. 4 yaşlarında çocuğum var. Çocuğuma evde eşim, kayınvalidem bakıyor. Ben de hastanede annemle otama görüyorum. Anne sana dirilik veriyor, sen de ona dirilik veriyorsun. Anne kız canciğer olduk. Her obje sırayla. O bana dirilik vermişti, demincek de ego ona dirilik oldum." dedi.

Organ bağışının önemini insanoğlunun başına ulaşınca baş döndürücü dobra anladığını dile getiren Koparan, "Annemin vaktiyle karaciğer yağlanması vardı. Son dü ayda çabucak kötüleşti, rengi soldu. Yemek yiyemiyor, yatağından kalkamıyordu. Sürekli 'Karnım ağrıyor.' diyordu. Şimdi onu yürürken gitmek güzel." diyerek konuştu.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Aydınlı ise Kovid-19 hasebiyle bellek ölümü gerçekleşen marazlı sayısı baş döndürücü azaldığı düşüncesince bağışların da düştüğünü kaydetti.

Türkiye'de 2 bin 500 marazlı karaciğer nakli bekliyor

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde yılda 70 yöresinde karaciğer nakli yapılıyor, 150 marazlı da karaciğer nakli esnasında bekliyor.

Türkiye'de ise 2 bin 500 hasta, karaciğer nakli düşüncesince makul verici arıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?