Gündem

Kış mevsimi öncesi turşuya ilgi arttı

Kütahya'da, güz ve şita aylarında sofraların elzem lezzetlerinden bulunan turşuya bulunan ilgi arttı. Bağırsak filorasını düzenleyici, muafiyet sistemini tahkim ayrıcalığı mevcut turşu, havaların soğumasıyla tüketiminin de attığı belirtildi. Uzmanlar, çok tüketiminden kaç

Kış mevsimi öncesi turşuya ilgi arttı
05-10-2021 12:11

Pandemi zamanında turşu satışlarının arttığı kail işletmeci Fatma Garip Özer, "Yüzyıllardır tüketilen turşunun faydalarını insanoğlu elhak biliyorlar ve onun düşüncesince gelip turşu ve turşu sularını alıyorlar. Kışında tüketimi artıyor turşunun yerini on paralık müşterek nesne tutmuyor. Eylül kocaoğlan ile baş başa bizimde işlerimizde müşterek çabukluk başladı. Sıcaklar da satışlar düşüyor, fakat Eylül kocaoğlan ile baş başa turşuya bulunan ilgi arttı. Covid-19'un getirmiş bulunduğu müşterek müstevli devri yaşıyoruz fakat bizlere getirmiş bulunduğu seçenek evet ve turşu satışlarımız arttı” dedi.

"Turşu tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekiyor"

Turşunun duygu dostu ve kanserden himaye niteliği bulunduğunu fakat çok tüketimden kaçınılması gerektiğine aksan eden Uzman Diyetisyen Salih Çavuşoğlu, “Kış ayları yaklaştı ve evlerde turşular kurulmaya başlandı. Turşuları kurarken elleme fakat tüketirken özen etmemiz gerekiyor. Turşunun hem ziyanı bununla beraber yararları bulunuyor. Saymakla sonsuz yararları ortada ortamında probiyotik anlamda erdemli bulunduğu düşüncesince hazım sistemini hızlandırıcı tesirleri mevcut ve kilogram verirken endazeli tüketildiğinde kilogram vermeye ulama sağlar, duygu doğa hastalıklarında bizim düşüncesince elleme müşterek gıda fakat ortamında ki sodyum klorür oranından çevre çok tüketimden kaçınılması gerekiyor. Soğuk algınlığına huzur bizleri koruyor, çağ şekerini dengeliyor ve spor eden düşüncesince ise ortamında ki minerallerden çevre adale kramplarını önlüyor diyebiliriz. Turşu tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Çünkü içerisindeki sodyum miktarı erdemli olduğundan çevre gerginlik hastaları tüketirken özen etmesi gerekiyor, böbrek hastaları tüketirken özen etmesi gerekiyor. Turşu suyunu yemekler ile haftada 2-3 kat tüketilebilir. Antioksidan niteliği sebebiyle de dokunmabana hastalılarından bizleri koruyacaktır. Acılı turşularda ise işkembe hastalığı olanlar özen etmesinde yarar var” diyerek konuştu.

Hüseyin Can Aksu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?