Dünya

Kırgız edip Cengiz Aytmatov doğumunun 93. senesinde anıldı

Dünyaca adlı sanlı Kırgız edip Cengiz Aytmatov, doğumunun 93. yılı nedeniyle Kırgızistan'da etkinliklerle anıldı.

Kırgız edip Cengiz Aytmatov doğumunun 93. senesinde anıldı
12-12-2021 15:19
Kyrgyzstan

Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi’nde, Türk dünyasının eş kıymeti Kırgız edip Aytmatov'un kabrine ailesi, meslektaşları ve sevenleri gelmiş olarak çiçek bıraktı ve afsun etti.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, mezarın başlangıcında meydana getirdiği konuşmada, Manas Üniversitesi yerleşke isminin Cengiz Aytmatov bulunduğunu hatırlatarak "Kırgızistan'ın ruhu, bozkırın bilgesi, Türk dünyasının yorulmaz literatür elçisi Cengiz Aytmatov'u sevgi, hırslı ve dualarla anıyorum." dedi.

Milli Bilimler Akademisi bünyesindeki Dil ve Edebiyat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdıldajan Akmataliyev, Aytmatov'u terbiye kuruluşlarında düzenledikleri etkinliklerle andıklarını belirtti.

Kitap kıraat etkinliği düzenlendi

Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı da Bişkek'teki Aytmatov heykeli uğrunda im kıraat etkinliği düzenledi ve Aytmatov'la ilişik nice müsabakada kalburüstü olanları ödüllendirdi.

Talas eyaletinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928'de dünyaya mevrut Aytmatov, Mayıs 2008'de müşterek Rus göstergeç kanalının dokümanter çekimleri düşüncesince gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da rahatsızlanmış, otama düşüncesince götürülmüş olduğu Almanya'da 10 Haziran'da ölüm etmişti.

Yazar Aytmatov, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi’nde babası Toleykul Aytmatov'un mezarı beraberinde toprağa verilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?