Dünya

Kıbrıs Gazisi Reşat Çolak KKTC'ye bağımsızlığı getiren Barış Harekatı'nı anlattı

Kıbrıs Barış Harekatı'nın aktif tanıklarından, Türkiye'deki en buğulu Kıbrıs gazilerinden Reşat Çolak, Ada'ya barışı getiren harekata bağlı hatıralarını anlattı.

Kıbrıs Gazisi Reşat Çolak KKTC'ye bağımsızlığı getiren Barış Harekatı'nı anlattı
14-11-2021 11:54
Ankara

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), 20 Temmuz 1974'te Ada'ya sulh ve huzuru bildirmek neredeyse Kıbrıs Barış Harekatı düzenlendi. Bu harekat sonrasında 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kurularak, ülkenin zat kaderini atama ika hakkının yolu açıldı.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın aktif tanıklarından, Türkiye'deki en buğulu Kıbrıs gazilerinden Reşat Çolak, o günlere bağlı hatıralarını AA muhabirine anlattı.

TSK'de senelerce uçman namına fariza fail ve 1990'da zor bulunan Hava Kıdemli Başçavuş Reşat Çolak, harekatın yapıldığı 1974'te Ankara Etimesgut'taki tepkili uçak üssünde çalıştığını söyledi.

Barış Harekatı'ndan ortak çağ ilk haberli olduklarını ve izinli komutanlardan mevrut talimatla ilk Ankara'dan Eskişehir'e, henüz sonradan da Kayseri'ye geçiş ettiklerini aktaran Çolak, devrisi sabahleyin zaman 05.00'te 20 uçakla Gönyeli Ovası'na paraşütlü askerleri indirmeye başladıklarını bildirdi.

Çolak, yaşananlara bağlı şunları anlattı:

"Denizden çıkarmayla açıktan tenzil bire ortak saatte planlanmıştı. Fakat Beşparmak Dağları'ndan aşırı dip ortak ferde atışı bulunduğu düşüncesince sürüm gemileri yanaşamadı. Kıbrıs'ın kuzeyinde, atış menzilinin haricinde zaman 11.00'e kadar, Rum güçlerinin mukavemeti kırılana derece beklediler.

Biz, Beşparmak Dağları'nın üstünden geçe aşırı dip ortak uçaksavar atışına sunulan kaldık. 20 uçak, üçerli füru şeklinde aşırı da alçaktan uçuyoruz mecburen. Çünkü elden Beşparmak Dağları'nın bitiminde Gönyeli Ovası, paraşütlüleri oraya atmamız lazım. Şuna tanık oldum ve burada da tanrısal kudretin gücüne inanıyorum. O uçaksavar mermileri, hakeza önümüzde parafin ak şeyler çıkararak patlıyor, ancak ortak güç güya onları sağa sola itiyor, tığ arasından geçiyoruz. Yani vurma aldık yek uçakların anca dirilik müşteri yerlerine değil cenah ucu, pöçük neredeyse yerlerine vurma etti ve paraşütlülerimizi hakeza Hipodrom'a atar neredeyse salimen attık."

"İnince dört başı mamur takım toplandık, salimen döndüğümüz düşüncesince ortak kurban kestik"

Reşat Çolak, görevlerini tamamladıktan sonradan Türkiye'ye döndüklerini ve Kayseri'deki bitirme merkezinde hasar gören uçakları onarım ettirdiklerini tabir ederek, "Saat 17.00'de de anne üssümüz bulunan Ankara Etimesgut Meydanı'na salimen indik. İnince dört başı mamur takım toplandık, salimen döndüğümüz düşüncesince ortak kurban kestik, dini vecibeyi de adına getirdik ve 20 Temmuz haset böylelikle tükenmiş oldu." sanarak konuştu.

Çolak, 21-22 Temmuz'da da açıktan cephane ile materyal attıklarını ve nihayetinde rolü başarıyla tamamlayıp yurda döndüklerini aktararak, aradan 47 yıl geçişine karşın hala bunun mutluluğunu yaşadığını tabir etti.

Çolak, "Yine ortak fariza verilirse şu yaşımda o rolü hazırlamaya hazırım. Bunu Sayın Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a da söyledim." dedi.

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın tamamı dünyayı karşısına alarak cesaretle cereyan ettiğini ve KKTC'nin kurulması düşüncesince aşırı çalışma verdiğini tamlayan Çolak, "Onun hatırasını sabahleyin akşam adlandırmak gerekiyor. Kıbrıs Türklerinin de hakeza kıymetli ortak insanı hafızalarından çıkarmaması lazım. 'O da Kıbrıs'ın Atatürk'ü derim ben." sanarak konuştu.

Çolak, KKTC'nin şişman ortak gayretle, aşırı ortak tomar insanoğlunun yaşamını kaybetmesi kararında müesses ortak cumhuriyet bulunduğunu vurgulayarak, evren devletlerinin KKTC'yi tanımaları icap ettiğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?