Yaşam

Kendisi düşüncesince icra ettiği bastonun imalatçısı oldu

Ordu'nun Korgan ilçesinde 68 yaşındaki Adem Börek, kendisi düşüncesince meydana getirdiği bastonun ustası oldu.

Kendisi düşüncesince icra ettiği bastonun imalatçısı oldu
27-11-2022 18:09
Ordu

Çocukluğunda babası Recep Ali Börek'in ilçe merkezindeki marangoz atölyesinde etkin Adem Börek, 14 sene ilkin sağlıklı dizindeki dert dolayısıyla dava yaşayınca yürümesine dayanaklık etmek üzere namına baston yaptı.

Talep dair devir kurnaz baston üreten 2 bebek babası Börek, imalatını icra ettiği çeyiz sandığına talebin azalması dolayısıyla 2008'de ağız ağıza baston işine yöneldi.

"Benden apayrı ilçemizde eden yok"

Elma ağacını sabırla işleyerek baston üreten Adem Börek, AA muhabirine, mesleği, araba kullanılmadan ahşap koz sandığı eden babasının yanı sıra öğrendiğini söyledi.

Börek, 2008'e denli ahşap kasa yapımına bitmeme ettiğini, suni tahta ve öteki türlerin çıkmasıyla sandıklara rağbetin azaldığını belirtti.

Dizinde dert oluştuğunu, ağırlığını o noktaya kesmek düşüncesince müşterek ustaya baston yaptırmak istediğini özetleyen Börek, "Rahmetli oldu, pandemide ölüm etti, Allah yağmur eylesin. Bastonu yapmış oldu ancak müşterek tomar servet istedi. Ben de almadım, kendim yaptım. Bir devir karşıdaki bakkalda oturuyordu, 'Bunu yapabilmiş miyim, bak bakalım' dedim. 'Sen bunu becereceksin inşallah. Sen buna bitmeme et' dedi." niteleyerek konuştu.

Börek, henüz sonradan elma ağacı bulmaya başladığını belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ham elması olanlara söylüyordum. Bahçesinde incelmemiş elma olanlar getiriyor ve ya 'Ben anlamıyorum, gel bahçeden kes' diyorlardı. Benden apayrı da ilçemizde eden yok. Artık kendileri getiriyor. 3 yahut 4 parça getirene tek veriyorum, arkası bana kalıyor. Ustalığımı da ağız ağıza öğrendim, bu işe yöneldim."

Halk Eğitimi Merkezleri öncülüğünde oluşturulan muhtelif etkinliklere de katıldığını dile getiren Börek, "Hepsi doğal, araba işi yapmıyorum, işleme yapıyorum. Babamdan kalma hızarım var. Onunla eğin işlerini yapıyorum. Çok mütekait müşterek iş ancak zevkli. Paradan ilkin bu iş beğeni meselesi. Ben yaptığım işten beğeni alıyorum." dedi.

Börek, ilkin baston siparişini Adapazarı'ndan aldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Daha sonradan Ordu'da isteyenlere yaptım. Kent merkezinde işporta açtım. Orada sıradan da sattım. Ondan sonradan internetten Almanya'dan görmüşler. Oradan gelenlere havale vermişler, ego de onlara gönderdim. Beğeni ve arzu baş döndürücü ancak dikme anımsamak çetince oluyor. İşçi de anımsamak cins değil. Son ustasıyım diyebilirim. Usta yetişmiyor. Piyasada fabrikada yapılmışı var, bu bastonlar değişik türdeki ağaçlardan yapılmış, tutarları da henüz düşük. Vatandaş ona yöneldi ancak beğenisine âşıklı ve incelmemiş elmanın ne işe yaradığını bilici insanoğlu bunu bayıla bayıla alıyor."

Baston inşası sebebiyle eş ekonomik durumuna henüz müşterek tomar yardım sağlayabildiğini tamlayan Börek, "Bu sene biriktirmiş olduğum parayla da kadınla bu arada hacılık baht oldu. Allah'a şükürler olsun. Allah'ım her insana de baht etsin diyorum. Cenab-ı Allah ne denli hayat verirse o denli bu mesleği sürdürmeyi düşünüyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?