Ekonomi

Katılım sigortacılığında toy kurulacak firmaların eli kulağında

SEDDK Başkanı Gürsoy, katılım sigortası sunan firmaların beraberinde evcil ve ecnebi gruplardan acemi katılım firması yapı başvuruları almaya başladıklarını söyledi.

Katılım sigortacılığında toy kurulacak firmaların eli kulağında
24-10-2021 14:50
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, SEDDK'nin 2020'nin haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden meydana getirilen atamaların peşi esna Ekim 2020'de Kurum teşkilatının oluşturulmasıyla beraberce çalışmalarına başladığını anımsatarak, ilkin sigortalılar ve katılımcılar edinmek kıl payı sektördeki hepsi paydaşların adalet ve kendilerini koruma, ortalık disiplinini rakiplik dinamikleri içre ölçü ve mali istikrarı korumanın SEDDK’nin rüçhan görevlerinden bulunduğunu bildirdi.

İlk günden itibaren halkoyu yararı gözeterek piyasanın gelişimine müteveccih 2 Cumhurbaşkanı kararı, 4 prospektüs ve emir tebliği, 3 talimatname ve 11 sirküler çıkardıklarını aktaran Gürsoy, şunları kaydetti:

"Bunların başında, mecburi gidiş geliş sigortasında primlerin akıllıca ölçüde tutulması ve ödence ödemelerinde öngörülebilirliğin ve istikrarın sağlanmasının realizasyon edilmesine müteveccih mevzuat düzenlemeleri gelmektedir. Ekim 2020'de Anayasa Mahkemesinin 2918 mahdut Karayolları Trafik Kanunu'nda bölümsel bozma kararları sonra mecburi gidiş geliş sigortasında ödence hesaplama esaslarına bağlı yaşanmış bulunan ipham ortamının giderilmesine müteveccih Haziran 2021'de 2918 mahdut kanunda ayrışık değişikliklere gidildi. Halihazırda kanunun toy maddeleriyle ahenkli olacak biçimde Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nın düzeltilmiş edilmesine müteveccih çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz."

Gürsoy, katılım sigortacılığının rüçhan konularının başlangıcında geldiğine ayraç ederek, "Faize hassas vatandaşlarımızı sigorta güvencesi ile sunmak bizim düşüncesince ehemmiyetli yan yana hisse senedi alanı. Bu yönde de talebin gelişigüzel güzeşte gündüz arttığını kullanmak bizleri bahtiyar ediyor. Bu mevzuda da çelimsiz müddette kılavuz ve ehemmiyetli adımlar atmayı başardık. Türkiye'ye özgü, yenilikçi, düzgün ve hazırlop uygulanabilir yan yana mevzuat altyapısı oluşturarak katılım sigortacılığı ve tekaütlük uygulamalarının çabucak büyüyebileceği yan yana mefruşat oluşturduk. Katılım faaliyetleri kapsamında piyasaya sürülen sirküler ile katılım yönetmeliği maddelerinin uygulanması ile uyanıklık tereddütlerin giderilmesi ilkin edinmek kıl payı katılım esasları itibarıyla sektörde nice toy açılımlar yapıldı." niteleyerek konuştu.

SEDDK'nin BES dalında birtakımı düzenlemelerin revizesinin indinde düzeltme durumunda planlara de imza attığını tamlayan Gürsoy, hâlâ ilkin tekaütlük fonlarının alıntı satımında katılımcının alabileceği fonların zat şirketinin sunmuş olduğu fonlarla kısıtlanmış bulunduğunu anımsattı.

Gürsoy, laflarını şöyleki sürdürdü:

"2021 yılının orak ayı ayında uygulamaya koyduğumuz Bireysel Emeklilik Fon Alım-Satım Platformu (BEFAS) ile katılımcılar BEFAS'ta verilen hepsi tekaütlük fonlarına envestisman yapabilme imkanını bulmuş oldular. Yılbaşında ise BEFAS'ın kapsamı hâlâ da genişleyecek ve OKS de engelleme olacak. Ayrıca, 2020 senesinde uygulamaya güzeşte kaynak başarım yorum sistemi ile fonlar arası rakiplik artırılarak performansa uyarınca ödül/ceza sistemini getirdik. Böylelikle icap BEFAS gerekse de başarım yorum sistemi ile tekaütlük envestisman fonlarının getirilerinin hâlâ da artmasını motivasyon ettik. Bunun yanı esna baş döndürücü çelimsiz yan yana müddet ilkin düzenlemelerini tamamladığımız 18 gözyaşı altı BES uygulaması ile evlatlarımızın Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılabilmesinin önündeki engelleri kaldırdık. Bu yürütüm ile temel hedeflediğimiz nokta; artırım alışkanlığını ve mali okuryazarlık farkındalığını ıvır zıvır yaşlardan itibaren kazandırmakla beraberce mader ve babalara evlatları düşüncesince sakıncasız yan yana doğacak sağlamalarına müteveccih avantajlı yan yana seçenek sunmaktır. Bir öbür evolüsyon ise vakıf, dernek, kasa ve benzer hususi tekaütlük taahhüdünde bulunan kuruluşlardan alımlı şartlarla BES'e nakil olanağı tanınmasına müteveccih oldu."

"Türkiye'nin ilkin vatandaşları edinmek kıl payı hepsi varlıklarının sigorta güvencesi altında olması en ehemmiyetli hedefimiz"

Türker Gürsoy, Türkiye ekonomisinde güvence bildirme ve artırım ölçü işlevlerini hesabına getiren sigortacılık ve hususi tekaütlük sektörünün, gelişigüzel güzeşte sene kararlı yan yana biçimde büyümeye bitmeme ettiğini ve bunun sürmesinin kendileri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin ilkin vatandaşları edinmek kıl payı hepsi varlıklarının sigorta güvencesi altında olmasının en ehemmiyetli hedefleri bulunduğunu söyledi.

Teknik karşılıklar dair TFRS 17 ile şümullü yan yana fark yapılacak olmakla birlikte, aciliyet müstelzim hususları çabuk yan yana biçimde çözeceklerini aktaran Gürsoy, "Zorunlu gidiş geliş sigortalarında işlev kalitesinin yükseltilerek sigortalı memnuniyetinin artırılmasına olanak sağlayacak aracısız tazmin sistemine bağlı adına en dobra evren uygulamalarını inceleyerek türkiye düşüncesince en birebir modelin geliştirilmesini amaçlamaktayız. ek olarak, gidiş geliş kuralı ihlalleri kararı makbul sığırtmaç ukubet puanları, sığırtmaç belgelerine el vaz süresi denli riziko değerlendirmesinde esasi alınabilecek bilgiler delik uğrunda bulundurularak sigorta skoru hesaplanması projesini, dobra sürücü-kötü sığırtmaç ayrımı yapılabilmesine ulama sağlaması ve sigorta şirketleri kabilinden primlerin hâlâ adil yan yana biçimde belirlenmesine olanak sağlaması itibarıyla iyice önemsiyoruz." niteleyerek konuştu.

Sigorta dalının kurumsal yetkinliklerinin artırılması amacıyla hazırladıkları sigorta şirketlerinin yanı esna spesifik kuruluşlar ile brokerleri de havi İç Sistemler Yönetmeliği'ni yaklaşan vakitte yayımlamayı planladıklarını bildiren Gürsoy, amme yararı gözetilerek ilkin baskın edinmek kıl payı öbür tabii facia türlerinin de ek güvence edinmek kıl payı mecburi mevki sarsıntısı sigortasına bütünleşmiş edilmesi ile totaliter yan yana mecburi tabii facia sigortasının tasarımına bağlı başlatılan çalışmalara halen bitmeme ettiklerini söyledi.

Ticari yaşamın canlılığını realizasyon geçirmek düşüncesince geliştirilen mevki destekli takanak sigortasının geliştirilmesi, kefillik sigortası, yapı itmam sigortası denli mali sigortaların geliştirilmesinin mader hedefleri ortada arazi aldığını tamlayan Gürsoy, "Finansal sigortalarda piyasanın önünü anahtar tensikat gerçekleştirmek düşüncesince öbür kurumlarla emek hasretmek halindeyiz. Özellikle, KOBİ'lerin bu bölgelerde verim gereksinimi bulunmuş olduğu ve bulunan ürünleri de aldığı kadar tanımadığı gözlenmektedir. Finansal sigortalarda yaptığımız çalışmalarla KOBİ'lerin riski korunurken, finansman ihtiyacına da dayanak noktası olunması amaçlanmaktadır. Bu mevzuda lüzumlu aranjman çalışmalarını çabucak tamamlayacağız." dedi.

Gürsoy, webin yaşamın gelişigüzel dalında yaygınlaşmasının sektörde dijitalleşmeyi destekleyen toy tensikat yapılmasını lüzumlu kıldığını, mesafeli adanmış yöntemini, müstevli dolayısıyla mütebeddil mahveden taleplerini karşılayacak biçimde baştan ele aldıklarını ve aranjman çıkardıklarını, sayısal poliçe uygulamasını yaşama geçirmenin öbür yan yana ehemmiyetli emekleri bulunduğunu anlattı.

Sektörün gündeminde arazi almaya süregelen yan yana öbür mevzunun ise siber riskler olduğuna ayraç fail Gürsoy, "Siber saldırıların artmasıyla beraberce ferdî ve kurumsal bazda tahsil edilen tedbirler tam olamamakta, piyasada bu cins risklere müteveccih güvence talebi gelişigüzel güzeşte gündüz hâlâ vazgeçilmez yan yana gerekseme durumuna gelmektedir. Bu çerçevede, Kurumumuzca siber riskleri güvence dibine kabul geçirmek amacıyla umumi kayıt çalışmalarına başlanmıştır. Bu emek vermeyi da hızlıca tamamlayıp sektörümüze toy alanlar yaratmayı amaçlıyoruz." dedi.

BES'te katılımcıya gerekseme biçiminde birikiminin yan yana bölümüne ulaşabilme olanağı tanınmasına müteveccih icraat sürüyor

SEDDK Başkanı Gürsoy, doğacak çağda katılım DOĞRU sigortacılık BES'in geliştirilmesi ve alışveriş payının artırılmasının öncelikleri ortada arazi aldığını belirterek, "Bu açıdan katılım sektörüne envestisman gerçekleştirmek talip evcil ve ecnebi sermayedarlara katılım mevzuatı ile lüzumlu motivasyon sağlanacaktır. Bunun indinde katılım hassasiyeti bulunan yurttaşlarımızın talepleri ve şirketlerimizin bu alandaki araştırı ve ihya emekleri Kurumumuzca yapılacak düzenlemelere taraf verecektir." niteleyerek konuştu.

BES dalında önümüzdeki çağda ayrışık sigorta ürünlerinin BES'e bütünleşmiş biçimde sunulabilmesinin önünü anahtar tümleşik sistemler üretmeyi hedeflediklerini aktaran Gürsoy, BES ve sigorta ürünlerinin paket biçiminde sunumu, artması ve vatandaşların alımlı şerait altında yan yana halis muhlis adına gereksinimlerine karşılık verebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Gürsoy, iştirakçilerin birikiminin tamamını alarak sistemden ayrılması ve hepsi haklarını kaybetmesi hesabına gerekseme biçiminde birikiminin yan yana bölümüne ulaşabilme olanağı tanınmasına müteveccih çalışmaların sürdüğünü anlatım ederek, bu sayede ikametgâh edinme, evlilik, eğitim, iş ihdas ve bedelci askeriye denli ehemmiyetli dönüm noktalarında katılımcılara dayanak noktası hasretmek istediklerini söyledi.

"3 yıla yaklaşan devir diliminde 8 toy ortaklık başvurusu oldu"

Sigorta ve hususi tekaütlük sektöründe 41 avlu dışı, 15 avlu ve emeklilik, 6 avlu ve 3 ikili sigorta firması edinmek kıl payı mecmu 65 firmanın çalışkanlık gösterdiğini bildiren Gürsoy, "Sektöre uyanıklık bitmeme ediyor. 2021'in ön 9 kocaoğlan edinmek kıl payı geride artan 3 yıla yaklaşan devir diliminde 8 toy ortaklık başvurusu oldu." dedi.

Yeni mevrut yan yana düzenlemeyle katılım penceresi usulü etkin firmaların 31 Aralık 2021'e denli pencereyi firmaya çevirmesi yahut pencereyi likidasyon etmesi icap ettiğinin anımsatılması üstünde Gürsoy, şunları kaydetti:

"Bu mevzuda çelimsiz müddette kılavuz ve ehemmiyetli adımlar attık. Türkiye'ye özgü, yenilikçi, düzgün ve hazırlop uygulanabilir yan yana mevzuat altyapısı oluşturarak katılım sigortacılığı ve tekaütlük uygulamalarının önümüzdeki devre çabucak büyüyebileceği yan yana mefruşat oluşturduk. Nitekim halen katılım sigortası sunan firmaların yanı esna evcil ve ecnebi gruplardan toy katılım firması yapılış başvuruları almaya başladık. 2022 senesinde toy katılım şirketlerimizi peyderpey duymaya başlayacaksınız. Mevcut halde ajur usulüyle çalışkanlık yayınlayan 4 firmanın katılım DOĞRU sigorta firması ihdas yönündeki ruhsatname emekleri ile ait proses başlamış olup halihazırda bitmeme etmektedir. Ayrıca, ajur usulüyle çalışkanlık göstermeyip katılım DOĞRU ortaklık adına faaliyetlerine bitmeme ika niyetinde bulunan ve bu bölgede enfrastrüktür çalışmalarını sürdüren firmalar de bulunmaktadır. Kurum adına bu şirketlerimizle katılım DOĞRU iş süreçlerinin geliştirilmesiyle ait adına müstelzim mevzuat desteğini sağlamaktayız."

"Son çağda tamamlayan sağlıkta müspet yan yana trend gözlemliyoruz"

Türker Gürsoy, Türkiye sigorta pazarında keyif sigortacılığının yüzdelik 12 denli yan yana hisse aldığını belirterek, Türkiye'de 4 milyon keyif sigortası poliçesi bulunduğunu ve sonuç çağda tamamlayan sağlıkta müspet yan yana trend gözlemlediklerini, toy poliçe girişlerinin de ağırlıklı adına bu bölgede bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de ve dünyada keyif sigortasına talebin ve gerekseme farkındalığının artmasının mübrem bulunduğunu vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti:

"Yeni dönemle beraberce müstevli engelleme ve dışarı edinmek kıl payı alternatifli mahsulat gelebilir. Belirli hallerde PCR imtihan zorunluluğunun da olabildiği düşünüldüğünde, poliçelere eklenecek belli başlı sayıda PCR testi hakkı ve Kovid nâkil yurttaşlarımız düşüncesince antikor testini içeren mahsulat sigortalılar düşüncesince yeğleme sebebi olabilecektir. Ek olarak, müstevli olgularını güvence dibine meydan dert sigortası şekli mahsulat de gelişebilir. Aynı biçimde online hekim hizmeti denli adanmış sonrası hizmetlerde de online ve sayısal desteklerin bundan böyle gelişigüzel poliçeye bütünleşmiş edildiğine tanık olacağız. Diğer yandan, salgından özgür olarak, insanların esbak hastalıklarını da güvence kapsamına takanak mamüllerin yaygınlaşmasının sigortanın kapsamının derinleşmesi açısından ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum."

Sigortacılık ve hususi emeklilikteki kaynak birikiminin artmasının, yatırımların hâlâ levent boylu vadeli fonlar ile finansmanı ve ülkenin artırım ve envestisman dengesine ehemmiyetli katkılar sağladığını aktaran Gürsoy, bu mevzuda hükümetten de dayanak noktası gördüklerini belirtti.

Gürsoy, gelecekte vatandaşların, gerçek piyasanın ve mali piyasanın gereksinimlerine karşılık verebilecek, yaratılan levent boylu dönemli fonlarla kalkınmayı ve büyümeyi destekleyen verim çeşitliliği ve güvence kapasitesine erbap sayısal dünyaya uzlaşma elde etmiş sigortacılık ve hususi tekaütlük sahası rüya ettiklerini ve bu düşsel gerçekleştirmeye müteveccih konkre adımlar attıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?