Ekonomi

Katılım mal 2025'te yüzdelik 15'lik alışveriş payına ulaşabilir

Katılım para kol temsilcileri, konvansiyonel bankaların üstünde gelişme yakaladıklarını, 2025'te yüzdelik 15'lik alışveriş payına ulaşmalarının benzer bulunduğunu belirtiti.

Katılım mal 2025'te yüzdelik 15'lik alışveriş payına ulaşabilir
25-10-2021 11:35
Istanbul

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, hem bütünlük hem de örgen 6 işteş çatı mal kuruluşu adına alanı büyütmeye ve hedefleri gerçekleştirmeye odaklandıklarını söyledi.

Son çağda oluşturulan amme işteş çatı bankalarıyla bu amacı temin yönünden adımların hızlandığını tamlayan Göktaş, haziran sonu bakımından işteş çatı mal kurumlarının aktiflerinin 504 bilyon liranın üstünde gerçekleştiğini anlatım etti.

Göktaş, amme işteş çatı bankalarının tüketicilere girmeden evvela işteş çatı mal pazar payının levent müddet yüzdelik 5 düzeyinin ile alakalı çıkamadığını, kamunun tüketicilere müdahale olmasıyla beraberce pazar payının endamsız müddette yüzdelik 7,5'e yükseldiğini aktardı.

Katılım mal kurumlarının mecmu kullandırdığı fonların 280 bilyon teklik seviyesinde bulunduğunu aktaran Göktaş, şöyleki bitmeme etti:

"Bu tutarın iri yönünü yapımız gereği gerçek tüketicilere kullandırıyoruz. Kullandırılan fonların yüzdelik 13,6'sı ferdî müşterilere, yüzdelik 55,4'ü ticari müşterilere, yüzdelik 31'i KOBİ'lere veriliyor. Konvansiyonel bankalarda KOBİ'lere kullandırılan görüntü oranı yüzdelik 23,1 düzeyinde. Katılım mal kurumlarının toplamış bulunduğu fonlar haziran kocaoğlan bakımından 373,4 bilyon teklik düzeyine kazanmış durumda. Toplanan fonlarının bankacılık alanı içindeki oranı yüzdelik 9,7. Toplam öz kaynaklarımız 32 bilyon teklik düzeyinde. Bunun şimdi da artırılması baş döndürücü önemli. Bu noktada kamunun baş döndürücü ağır desteğini görüyoruz. Sektörün mecmu 67 milyarlık sukuk ihracıyla birleşen fonları desteklediğini görüyoruz. Sektör şu an 1.296 şubeyle fariza veriyor ve 17 binin üstünde insana istihdam sağlıyor."

Hedef 2025'te yüzdelik 15 pazar payı

İkram Göktaş, doğacak çevrim hedefleri düşüncesince Türkiye Katılım Bankaları Birliği koordinasyonunda icraat sürdürdüklerini, takip belgesinin de bayılmak az daha bulunduğunu söyledi.

Katılım bankaları ve dal paydaşlarıyla sektördeki algıyı ıslah yapmak az daha çalıştıklarını özetleyen Göktaş, "Örnek oluşturacak bulunan ve toy uygulamaları incelemek, ekonomik, içtimai ve türel şartları da menfez uğrunda bulundurarak, bu sahanın gelişimi ve büyümesi doğrultusunda atılacak adımların belirlenmesi amacıyla yan yana emek vermek hazırladık." ifadelerini kullandı.

Göktaş, doğacak 5 salname proses düşüncesince odaklanacakları mevzular karşı şunlara dikkati çekti:

"Katılım bankacılığının gaye müşterileriyle bulunan iletişiminin güçlendirilmesi baş döndürücü önemli. Müşteri sayımızı kesinlikle artırmamız lazım. Müşteri sayımızdaki pazar payımızın canlı büyüklüğümüzdeki pazar payımızdan şimdi ceninisakıt bulunduğunu görüyoruz. Bu şimdi az müşteriden şimdi yan yana tomar randıman aldığımız anlamına gelse de şimdi yan yana tomar alıcıya ulaşmamız gerçeğini bulunmayan etmiyor. Katılım mal sistemi işleyişinin müşterilere içten aktarılması da ehemmiyetli yan yana konu.

Çıkaracağımız değme ürünü müşterilere detaylı beyan eylemek ve benimsetmek durumundayız. İnsanların alternatifi olduğunda faizsiz mekanizmalı ürünleri yeğleme ediyor. Teknolojiyi ve sayısal kanalları görmek baş döndürücü önemli. Bankacılık ve mal sektöründe dijitalin şimdi ön plana çıktığını görüyoruz. Katılım mal kuruluşları adına sayısal alanlara baş döndürücü ağır yatırımlar yapıyoruz. Büyümenin dijitalden geleceğini düşünüyoruz. Şubeler önemini yitirmeyecek lakin sayısal yan arttırma ofis ihtiyacını azaltacak kabilinden duruyor.

Uzaktan alıcı ediniminden sonraları işteş çatı bankaları da bu mekanizmayı yaşama geçirdi. Burada da konvansiyonel bankaların açıktan alıcı ediniminde oransal adına işteş çatı bankaları dü büküm şimdi başarılı. Müşterilerin gereksinimlerini karşılayacak mahsul çeşitliliğinin sağlanması ve dal mensuplarının işteş çatı mal okuryazarlığının artırılması baş döndürücü önemli. Bu kapsamda erdemli lisans ve doktora programları var. Lisans seviyesinde de programların açılması yan yana ihtiyaçtı. İki hususi üniversitede işteş çatı mal bölümleri vardı. Kamuda da Sakarya Üniversitesi lisans seviyesinde yan yana departman açtı. Okuryazarlık yönünden işteş çatı mal personelleri bizlere şimdi apiko gelecek."

Proje idare metodolojilerinin uygulanmasıyla değme yan yana takip düşüncesince "İletişim", "Ekosistem", "Ürün Çeşitliliği", "Standartlar & Yönetişim", "Dijital" ve "Yetkinlik İnşası" kazanmak az daha 6 asliye dolambaç belirlendiklerini kail Göktaş, stratejiler ışığında atacakları adımlarla işteş çatı bankacılığı alanı pazar payını 2025 yılı bakımından yüzdelik 15’e ulaştırmanın ve evren standartlarında mali mahsul ve fariza sunar bir vaziyete gelmenin baş döndürücü şimdi havadan olacağını dile getirdi.

"Katılım mal sistemi krizlere dayanıklıdır"

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Göktaş, İstanbul Finans Merkezi'nin, diyar ekonomisine baş döndürücü ehemmiyetli değerler katacağını söyledi.

İstanbul'un coğrafi pozisyonu ve jeopolitik önemi bakımından tabii yan yana mal merkezi olması icap ettiğini tamlayan Göktaş, "İstanbul'un baş döndürücü ehemmiyetli avantajları var. Uluslararası mal merkezlerine ve müşterilere ulaşım baş döndürücü kolay. Nitelikli ve muttasıf iş gücüne cemaat yan yana ülkeyiz. Düzenleyici yassı ve mevzuat altyapısı iyi. İş altyapısı imkanları ön plana çıkmak durumda. Verilere mucibince ilkgüz sonu bakımından vatanımızda 10 binin üstünde ecnebi ortaklı ortaklaşa iş kurulmuş. Bu ülkemize bulunan güvenin yan yana göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Göktaş, Türkiye'nin lacerem mal merkezi olacağını ve bunun evvela adımının İslami Finans Merkezi olmaktan, semt coğrafyasına seslenme etmekten geçtiğini dile getirdi. Yabancı yatırımda en ehemmiyetli unsurun inanma bulunduğunun altını çizen Göktaş, inanma ortamı oluştukça yatırımların hızlıca Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Katılım finansın özlük iç mekanizmasıyla büyüdüğünü, ecnebi sermayeyle adam kazanmak düşüncesince sistemin az buçuk şimdi büyümesi icap ettiğini dile getiren Göktaş, "Katılım mal sistemi krizlere dayanıklıdır. 2008 global mal krizinde dünyada ağır teessürat yaşanırken, vatanımızda bu başağrısı bol atlatıldı. Katılım bankalarının konvansiyonel bankalara mucibince şimdi kalburüstü bulunduğu görüldü." ifadelerini kullandı.

İslami finansta ağır pazar payının bulunduğunu tamlayan Göktaş, işteş çatı bankacılığının gerçek alanı desteklediğini, pırtı dışılığı önlediğini vurgulayarak laflarını tamamladı.

"Yeni oyuncularla beraberce hisse kabul etme mücadelemiz az buçuk şimdi hızlanır"

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de Türkiye'de işteş çatı bankacılığının 35 yılı yan yana tomar süredir yapıldığını fakat bankacılık sektöründen almış bulunduğu hisse adına doğruluk etmiş bulunduğu ölçüde olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da işteş çatı finansın gelişmesine ve gelişmesine hususi ehemmiyet atfettiğini tamlayan Özdemir, amme işteş çatı kurumlarının faaliyete başlamasıyla sektörde toy yan yana rakiplik ortamının oluştuğunu ve bankacılık sektöründen almış bulunduğu payın artırılmasında ehemmiyetli yan yana canlı fiil bulunduğunu anlatım etti.

Özdemir, işteş çatı finansın sektördeki payını yüzdelik 5'in ile alakalı çıkarmasının levent devir aldığını, şu anda ise pazar payının yüzdelik 7,5'in ile alakalı çıktığını dile getirdi. Son 4-5 yılda işteş çatı finansın, bankacılık dalının baş döndürücü üstünde nema kaydettiğini vurgulayan Özdemir, şöyleki bitmeme etti:

"Katılım finansın, bankacılık alanı içindeki oranı artmaya bitmeme ediyor. 2025 senesinde işteş çatı finansın payının yüzdelik 15 seviyesine emisyon misyonumuz var. Bu ritmde bitmeme ettiğimiz müddetçe inanırım ki yüzdelik 15'lik oranı yakalayacağız. 6 işteş çatı bankasıyla payımızı artırmaya mücahede ediyoruz. Yeni oyuncularla beraberce hisse kabul etme mücadelemiz az buçuk şimdi hızlanır sanarak beklenti ediyoruz. Katılım bankacılığına talebin bitmeme edeceğine inanıyorum. Bu sene personel alımı düşüncesince duyuru açtık. Bizimle ayrımsız çağda imtihan açan konvansiyonel bankaya 5 bin yöresinde müracaat olurken, bizlere 8 bin 500 yöreleri müracaat yapıldı. Gençlerin, toy mezunların işteş çatı bankacılığına güvenlerini ve bu bölgede emek vermek arzularını artırmış durumda. Gelecek zamanlarda işteş çatı bankacılığı sektörden ehemmiyetli hisse alacağı kabilinden branşında de bu tesirini gösterecektir."

"Türkiye'nin kıstak coğrafyasından istek geliyor"

Metin Özdemir, işteş çatı mal düşüncesince İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) çok ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin elektrikli taşıt teknolojisindeki atılımı kabilinden İslami mal noktasında da İstanbul Finans Merkezi vizyonunun ayrımsız etkiyi yapacağını kail Özdemir, "İstanbul Finans Merkezi, İslami finansın merkezi olmaya layıktır. Bu noktada işteş çatı banklarımızın rolü az buçuk şimdi artıyor. Buralarda çalışacak yetişkin insanoğlu kaynağına ağır ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla işteş çatı bankalarının faaliyetlerini artırarak bitmeme ettirmeleri, birinci sınıf insanoğlu kaynağını yetiştirmeleri arttırma yan yana hata adına üzerimizde duruyor. Kamu işteş çatı bankaları adına buna hususi ehemmiyet atfediyoruz. " halinde konuştu.

Türkiye işteş çatı mal sektörüne ecnebi yatırımcıların beğenisini değerlendiren Özdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin kıstak coğrafyasından istek geliyor. Sudan'da yan yana ofis açtık. Böylelikle Ziraat Katılım adına Afrika'da ofis açan evvela Türk bankası olduk. Bu cins çalışmalara başladıktan sonraları yer ülkelerden, bu cins talepler gelmeye başladı. Somali ile ilişik çalışmamız var. Diğer Afrika devletleri de bizimle emek vermek arzusunda. Türk cumhuriyetlerinin işteş çatı finansa ilgileri yüksek. Bizim bilgelik ve tecrübelerimizden yararlanma eylemek istiyorlar. Bu alanlarda de ofis açmamız düşüncesince ağır talepler var.

Elimizden geldiğince dayanak vermeye mücahede sarfiyat ediyoruz. Türkiye'nin işteş çatı bankacılığına ilgisinin artarak çoğalması Türkiye'nin kıstak coğrafyasını aracısız etkiliyor. Türkiye ile beraberce bu bölgede çalışkanlık açıklamak talip ve ya bizimle işteş çatı yaparak işteş çatı bankacılığının özlük devletlerinde gelişmesini dilek fail nice diyar var. İstanbul Finans Merkezi ile İslami finansın merkezi olmamızla beraberce bunun şimdi da artacağını düşünüyorum. Balkan ülkelerinden de istek geliyor. Türkiye işteş çatı finansa ağır yardım sağlayacak."

"İFM, faizsiz finansın da merkezi olacak"

Emlak Katılım Genel Müdürü Nevzat Bayraktar ise yüzyıllardır dünyanın en ehemmiyetli tecim noktası bulunan İstanbul'un, bugün de gene dünyanın en ehemmiyetli global mal merkezi konumunda bulunduğunu söyledi.

Son 20 senedir meydana getirilen organizasyon ve yatırımlar ile ciddi konumunun şimdi da güçlendiğini tamlayan Bayraktar, "İstanbul Finans Merkezi (İFM), bu yatırımların en iri örneklerinden birisi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde İslami mal merkezi olma gösterimi İstanbul’un çelimli pozisyonuna toy yan yana nefes şimdi getirecek iri yan yana adımdır. Özellikle Körfez ülkelerinin yatırımlarını çekme şansı bulunan kurda yapılacak tensikat ile ciddi pozisyonu şimdi da ehemmiyetli bir vaziyete gelecektir. İFM konvansiyonel bankacılık faaliyetlerinin indinde işteş çatı mal sektörüne önderlik fail çalışmaların yoğunlaşması ile bölgede ehemmiyetli yan yana üs olacaktır." sanarak konuştu.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de işteş çatı finansa bağlı bakışına da yer veren Bayraktar, Türkiye'nin, iş ihdas ve iş etme açısından arsıulusal yatırımcılar düşüncesince ince alımlı yan yana mevzuata cemaat bulunduğunu dile getirdi.

Bayraktar, özellikle, KDV istisnası, bağış indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, envestisman noktayı tahsisi kabilinden ciddi yatırımlar düşüncesince makul olanaklar sunulduğunu aktardı.

Enerjiden ulaştırmaya, defans piyasasından teknolojiye, finanstan gıdaya derece teşrikimesai yapılabilecek baş döndürücü sayıda düzlük bulunduğunu özetleyen Bayraktar, "250 bin dolar envestisman karşılığı yurttaşlık alınabilme imkanı, yatırımcıların Türkiye’ye bulunan beğenisini şimdi da arttırdı. Orta Asya ve Körfez’den mevrut şahısların ülkemize envestisman yapmaları indinde işteş çatı finansa bulunan talebin ve kütlesinin artmasına punt olmuştur." dedi.

Nevzat Bayraktar, bu sahanın ölçülü ve levent vadede istikbaline bağlı şu görüşlerini paylaştı:

"Katılım mal alanı faizsizlik prensibine bağlı, pazar gereksinimlerine hal olabilecek toy mahsul ve hizmetlerin geliştirilmesiyle nema ivmesini hızlandırarak bitmeme ettirecektir. Bu doğrultuda imalinde sona yaklaşılan İstanbul Finans Merkezi’nde atılacak akla yatkın adımlar ve oluşturulacak berk kurumsal çatı ile İstanbul hoppadak yan yana mal merkezi değil ayrımsız vakitte faizsiz finansın da merkezi olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?