Teknoloji

Kara birliklerinin silahı havan, dronla havalandı

Dronlar, kişmiri birliklerinin en emektar silahlarından bulunan havanı gökyüzüne çıkarıp açıktan acı desteği vermeye hazırlanıyor.

Kara birliklerinin silahı havan, dronla havalandı
20-03-2022 11:51
Ankara

Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Kıvrak ve öğrencileri, yürüttükleri laboratuvar çalışmalarıyla Havan Bırakma Sistemi geliştirdi. Laboratuvar içinde meydana getirilen testlerin arkası sıra drona bütünleşmiş edilen sistemle alan testlerine başlandı. Testte, salıverme sistemine 60 ve 81 milim 3 havan yüklendi. Dron, engin kumandayla sunulan komutla, patlayıcısız imtihan cephaneleriyle belirlenen noktaya atış gerçekleştirdi.

Kıvrak, imtihan sonrası AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, sahada rastgele ortak noktadan fon alındığında havan aylı dronun maksut koordinata yönlendirilip salıverme sistemiyle 3 cephane bırakmasının sağlanabildiğini söyledi. Kıvrak, şu biçimde konuştu:

"Bir adet 81, dü adet 60'lık havan bırakan ortak cümle geliştirdik. Bu yönde ortak gerekseme bahis konusu evet ancak karşılayamadık. Üniversite, laboratuvar namına bunu kendimiz deneyelim dedik. Piyasadan bulduğumuz ekipmanlar ve kişi yaptığımız elektronik arama sistemiyle aşırı konuşu ortak Havan Bırakma Sistemi gerçekleştirdik ve buluş belgesi başvurularını yaptık. Süreç içinde de denemelerini gerçekleştirdik. Sistemimiz oldukça dobra çalışıyor."

Projede dron üreticisi Arı Savunma ile teşrikimesai yaptıklarını anlatım fail Kıvrak, 25 kilo ağırlık taşıyabilen, tahminî sağlıksız sayaç havada kalabilen, ayrımlı yarayışlı yüklerin bağlanabildiği dronun yazılım ve donanımıyla yerel bulunduğunu kaydetti.

Dron sayesinde derece atış

Kıvrak, sistemin sahada sağlayacağı avantajlara bağlı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir devriye çevresinden fon alındığını düşünün. Sistemi 2 dron kullanılacak olan biçimde değerlendiriyoruz. Birisi fon borç gayr de havanları taşıyacak. Yaklaşık 2-3 kilometre mesafeden fon alındığında havanları haiz dron gönderilecek ve görüntülü biçimde unsurların karşı 3 havan mermisini bırakacak. Normal koşullarda hazırlamaya kalkışırsanız bu koordinatları vurmanız, silahı ayarlamanız sıkkın ve zor. Böyle ortak sistemde ise aşırı girintisiz çıkıntısız ve makul yapıyla yıldırıcı unsurları ortadan kaldırmış olacağız. Maliyet namına düşündüğünüz devir da hakeza ortak sistemin tahminî 1500-2000 teklik ortak maliyeti var.

İnsansız hava araçları ve salıverme sistemleriyle dayalı iklim namına aşırı dobra çalışmalarımız var, dünyada da şu anda duyuluyor. Dolayısıyla konuşu ve sürdürülebilir mahsulat gerçekleştirirsek ortak an geçmiş hem kişi silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılamış oluruz aynı zamanda demincek bulunduğu kabilinden mazlum milletlerin derdine çıkar yol oluruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?