Dünya

Kanada'da Müslüman iş insanına 'terörist' diyen siyasi 18 ay hapse mahkum edildi

Kanada’da, "helal" lokantalar zinciri sahibi Muhammed Fakih’i, namına ilgilendiren genel ağ sitesi ve içtimai iletişim araçları hesaplarında erek meydan siyasi Kevin Johnston, 18 ay cezaevi cezasına çarptırıldı.

Kanada'da Müslüman iş insanına 'terörist' diyen siyasi 18 ay hapse mahkum edildi
05-10-2021 09:36
Toronto

Calgary kentinde şehremaneti reisi talibi bulunan Johnston, Muhammed Fakih’e huzur 2017 senesinde başladığı nefret söylemleri zımnında 2019 senesinde 2,5 milyon Kanada doları (17,6 milyon TL) mülk cezasına çarptırılmıştı.

Para cezasının hükme bağlandığı murafaa oturumunda, Johnston’ın "Bir elan katiyen Muhammed Fakih ve İslam dini huzur nefret söylemlerinde bulunamayacağı" da hükümranlık dibine alınmıştı.

Kanadalı siyasetçinin nefret söylemlerine bitmeme etmesi üzerine, Ontario Yüksek Mahkemesi Yargıcı Fred Myers, Kevin Johnston huzur baştan değişmeyen verdi.

Yargıç Myers, Fakih huzur "terörist" ve "bebek katili" ifadelerini kullanarak nefret söylemine bağlı birlikte geçmiş murafaa kararını ihlal ettiğine hükmettiği Johnston'a 18 ay cezaevi cezası verdi.

Mahkeme sonucunda Johnston’ın, yasalı kendisine 4 Ocak 2022'de Ontario'ya dönmesine müsaade verildiği ve bu tarihten itibaren cezasını döşemek neredeyse cezaevine girmesi de değişmeyen bağlandı.

Yargıç Fred Myers kararını açıklarken, Johnston'ın, politik görüşlerinden ötürü değil, 6 taşlama eyleminden ötürü mahkum edildiğini söyledi.

Her birlikte taşlama eyleminin üçer ay cezaevi cezası gerektirdiğini ve Johnston'ın bu cezaları geceli gündüzlü tamamlayacağını duyuran Myers, "Bay Johnston'ın lafları alışılmış nefret söylemidir. mesela Müslümanları yıldırıcı kendisine damgalamak kabilinden biçimsiz klişelere ait negatif özellikler düşüncesince mecazlardan yararlanıyorlar. Bay Johnston kendini topluluğun baş döndürücü biçimsiz ve derece derece cesaretlenen birlikte kesimine çeken göstermeye etkin kişidir. Kendisinin iletişim araçları çeşidinden bitik bir tanesi kendisine resmedildiğini söylüyor. Bay Johnston, resmedilen portresine mukteza boyayı da kendisi sağladı." dedi.

Bu arada değişmeyen sonrası CBC’ye mütekellim Muhammed Fakih, cezanın kendisini rahatlamış hissettirdiğini söyledi.

Fakih, "Yargı sistemimizin Kanada'da nefreti ciddiye alması bana optimizm veriyor. Benim çocuklarım da ötekiler kabilinden erte tenlerinin rengi yahut kulağa değişik mevrut birlikte addan ötürü vatanımızda adaletin bilgili olacağını isteyerek uyanacaklar. Bu sebepten Kanada düşüncesince iyi birlikte gün." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?