Dünya

Kamerun mutfağının en baş döndürücü tüketilen gıdaları arasında, palmiye solucanı geliyor

Kamerun'da parafin solucan ve kof ismiyle de aşina palmiye solucanı, "vitamin deposu" adına görülmesi dolayısıyla Kamerun mutfağının en baş döndürücü tüketilen lezzetleri ortada toprak alıyor.

Kamerun mutfağının en baş döndürücü tüketilen gıdaları arasında, palmiye solucanı geliyor
18-01-2022 12:02
Yaounde

Eskiden rustik kesimlerde gıda ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince tüketilen palmiye solucanının "doğal peynir tadı"nda bulunduğu belirtiliyor. Söz konusu yemek, akıbet senelerde vilayetlerde ve ensesi kalın sofralarında da tüketilmeye başlandı.

Kamerun mutfağının elzem lezzetleri ortada yayınlanan palmiye solucanı, aktif veya kurutulmuş yerine alım satım merkezlerinde ve pazarlardaki yerini almış durumda.

Çiğ de tüketilen palmiye solucanını kimileri gril yaparak, kimileri tencerede sarımsak, soğan, reyhan ile yağda kızartarak pilav eşliğinde tüketmeyi yeğleme ediyor.

Demir, kalsiyum ve protein kadar mineraller açısından ince ensesi kalın bulunduğu tez edilen palmiye solucanının A, B1, B2, K vitaminlerinden de ensesi kalın bulunduğu belirtiliyor.

Palmiyenin gövdesinde yetiştiriliyor

Kamerun'un Nanga Eboko şehrinde palmiye solucanı yetiştiriciliği özne Stephane Ntsama, AA muhabirine mesleğini anlattı.

Palmiye solucanları düşüncesince ormanlardaki palmiye ağaçlarını kestiklerini tamlayan Ntsama, amut gövdelerini tahminî 20 çağ beklettikten sonraları solucanları toplamaya başladıklarını anlatım etti.

Ntsama, solucanların sesi gelmeye başladığında, yaygı sebebiyle bu amut gövdelerini açarak solucan yuvalarına ulaştıklarını söyledi.

Kurak sezonda önemsiz bulunan solucanların değerinin hoppadak 2 bin Orta Afrika CFA Frangı (yaklaşık 50 TL) etmiş bulunduğu tamlayan Ntsama, "Yağmur sezonunda iri solucanların kilogramı 5 bin Orta Afrika CFA Frang (yaklaşık 120 TL) ediyor, şayet baş döndürücü bir tomar solucan yok ise 10 bin Orta Afrika CFA Franga ( tahminî 240 TL) satıyoruz." dedi.

Solucan üreticisi Edith Ntsama da afiyet açısından baş döndürücü yararlı bulunduğunu korumak için çaba sarfeden parafin solucanların protein, kalsiyum ve vitamin açısından baş döndürücü ensesi kalın bulunduğunu tez etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?