Gündem

Kadına yönelik şiddette ‘Evlilik ehliyeti’ önlemi

Tüm dünyada 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü adına bilinmektedir. Kadına şiddet ve avrat cinayeti oranlarının faziletkâr bulunduğu bugünlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'ndan “evlilik ehliyeti”

Kadına yönelik şiddette ‘Evlilik ehliyeti’ önlemi
25-11-2021 10:29

Kadına yönelik şiddet, dünyanın nice değişik DOĞRU en kalın rastlanan ve halen çözüme kavuşturulamamış konulardan yan yana tanesidir. Kadın cinayetlerini karşılamak adına yan yana hal olunabileceği melhuz dünyaevi ehliyeti konusunu tüzel anlamda inceleyici İstanbul Arel Üniversitesi Adalet Programı Öğr. Üyesi Dr. Gözde Zeytin Çağrı değerlendirmelerde bulundu. Dr. Gözde Zeytin Çağrı, “Suçun işlenmesini azaltmada cezaların caydırıcı olması ince ehemmiyetli yan yana konudur. Suçun karşılığı adına maruz ukubet da iri ehemmiyet taşımaktadır” dedi.

“Kişinin önceleri sabıkasının olması evlenmeye bariyer yan yana gidişat oluşturmamaktadır”
TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda maruz dünyaevi ehliyeti önerisinin hanıma sertliği engellenip engellenemeyeceğinin kesinleşmemiş yan yana molekül bulunduğunu tabir fail Dr. Öğr. Üyesi Çağrı, “Bu evrede teehhül ehliyeti kapsamında arazi borç kriterleri yakalamak ince önemli. Öncelikle öneride arazi düzlük sabıka kaydının dünyaevi engeli oluşturması düşünülemez. Kişinin önceleri sabıkasının olması evlenmeye bariyer yan yana gidişat oluşturmamaktadır. Aksi durumun düşünülmesi asliye adalet ve özgürlüklerin ihlali bulunduğu için Anayasa'ya karşıt olacaktır. Bu janr yan yana düzenlemenin getirilmesi şeklinde ise önce adına ne suçların teehhül engeli oluşturacağı akla gelecektir. Söz konusu saptama neye uyarınca yapılacaktır, kimler evlenebilecektir? Akıl hastaları ise Türk Medeni Kanunu molekül 133 uyarınca, evlenmelerinde tıbbî mahzur olmadığı şeklî keyif müesses raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler” şeklinde konuştu.

Burada şeklî keyif müesses tutanağının ince ehemmiyetli bulunduğunu kail Çağrı, “Hükümde şeklî keyif müesses tutanağının evlenebilmek düşüncesince mukteza bulunduğunu görmekteyiz. Bununla baş başa evlenecek ferdin şiddet eğiliminin olup olmadığının tespiti değerlendirilebilecek mevzular ortada arazi alabilir ve molekül kanuni zemine oturtulabilir. Ancak burada da tespitin aşırı akla yatkın yapılması gerekmekte. Fakat genele baktığımızda teehhül ehliyeti kriterleri uygulamasının hanıma gönül rahatlığı sertliği ağız ağıza halledemeyeceğini anlatmak mümkün. Zira işlenen eş cinayetlerine baktığımızda hepsinin dünyaevi birlikteliği içinde işlenmediğini de görmekteyiz. Ayrıca bu janr kriterlerin belirlemesinin neye göre, nite yapılacağının satır satır belirlemesinin de ayrı yan yana iç kulak altında incelenmesi gerekiyor.”

“Hiç kimesne bellek hastasıyım diye ukubet almaktan kurtulamaz”
Kadınlara şiddet uygulayıcı yahut eş cinayetleri işleyenlerin bellek hastasıyım diye haydi haydi ukubet almaktan kurtulamayacaklarını dile getiren ve bunu ruh bilimsel anlamda değerlendiren İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mazlum Çöpür, “Böyle yan yana kanıt olması DOĞRU psikiyatristler çeşidinden yoklama ediliyor ve yazanak düzenlenmektedir. Gerekirse muhtemelen yan yana müddet görme altında tutularak yazanak düzenlenmektedir. İtiraz olması DOĞRU ad Adli Tıp Kurumu ilgilendiren kuruluna gönderilerek yazanak alınmaktadır. Yani on paralık kimesne bellek hastasıyım diye ukubet almaktan kurtulamaz” ifadelerini kullandı.

Bir ruh bilimsel kıymetlendirme ile bazısı ağırbaşlı psikoloji rahatsızlıkları belirlemenin çelim bulunduğunu kail Prof. Dr. Mazlum Çöpür, “Yapılacak ruh bilimsel değerlendirmede kriterlerin ne olacağı, bu kriterleri kimin saptama edeceği ve nite saptama edeceği de sert beklenir görünmemektedir. Ayrıca ağırbaşlı bellek rahatsızlıkları haricinde şahısların çıkarlarını yan yana muayenede gizlemeleri de tekaüt yan yana gidişat değildir” dedi.

Kadınların adalet kontrol özgürlüğünü kullanması, tekaüt vaziyette kala mezun makamlara rahatlıkla ulaşabilmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Çağrı, ”Bu mevzuda bayanların hem bu bölgede etkin cemiyetler hem baroların ilgilendiren birimleri aynı zamanda yazılmış ve görsel matbuat çeşidinden şiddete gönül rahatlığı mücadelede bilinçlendirilmesi ince önemlidir. Kadına yönelik şiddetin bahis konusu bulunduğu hallerde verilecek cezalara müteallik dünkü tensikat yapılabilir” şeklinde konuştu.

“Şartlı salıverilme ve denetimli azatlık ile ilgilendiren tensikat yapılabilir”
Son adına ek tedbirlerin de uygulanabileceği bunun indinde konkre uyuşmazlıkta takdiri iskonto sebeplerinin uygulanamayabileceğini tabir fail Çağrı, “Şartlı salıverilme ve denetimli azatlık ile ilgilendiren tensikat yapılabilir. Uygulamada tanıdık hanıma yönelik şiddete müteallik verilecek kararların şimdi çabuk uygulamasını sağlayan tensikat getirilebilir. Kadın cinayetlerini nehiy üstüne bazısı devletlerde bulunduğu kabil mezun birimler arttırılabilir” diye laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?