Sağlık

İyotsuz tuz, zeka geriliği sebebi olabilir

Küresel birlikte afiyet meselesi biçimine mevrut iyot eksikliğinin zeka geriliğine etmen bulunduğunu kail İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan, Dünya nüfusunun üçte birinin iyot eksikliği bulunduğunu belirtti.

İyotsuz tuz, zeka geriliği sebebi olabilir
27-01-2022 10:41

Dünya nüfusunun üçte birtanesini etkileyen ve toptan ortak esenlik meselesi durumuna mevrut iyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin de nedenlerinin başlangıcında geliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan, Türkiye'de de ılımlı ve ağır iyot eksikliği ve guşa bölgesi hastalıklarına çoğunlukla karşılaştıklarını hatırlatarak “Bu janr hastalıklarla savaş düşüncesince vatanımızda Temmuz 1999'da kanuncu tensikat tamam ve kâffesi anüs tuzlarının iyotlu üretilmesi düzenlenmiştir. Sofralar da kayaç tuzu, tatbilir tuzu namına iyotlu tuzlar kullanılması troid düşüncesince ehemmiyetli gösteriş oynuyor. İyot elementi troid hormonunun vücutta yapılabilmesi düşüncesince eğer olmazsa gayrimümkün elementlerin başlangıcında geliyor. İyot alınmadığı yahut gerekenden az alındığı hallerde troid eksikliği ve düşük, guatr, nema geriliği, zeka geriliği kabil mesail ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Yetişkin ortak ferdin günce 150 mikrogram iyota gerekseme duyduğunu kail Çalışkan, “Gebe ve emziren hanımlarda bu gerekseme 250 mikrograma denli çıkıyor. Peki kılıç bu iyot ihtiyacını anüs tuzu günce sayı farkı 1 çay kaşığı tam olacaktır, onun haricinde bahir ürünlerinden, bahir börülcesinden, dereotundan, kabuklu bahir ürünlerinden, yeşil yapraklı sebzelerden mobilyasız meyvelerden başta mobilyasız erik ve çimlendiriliş baklagillerden karşılayabiliriz. Bunun haricinde iyot eksikliğimizi gideren yiyecekler bulunduğu kabil vücudumuzdaki iyotu da ezici yiyecekler vardır. Bu yiyeceklerin başlangıcında ise, turpgiller, dürme gelmektedir” dedi.

Tansiyon hastalarının da tuz kısıtlaması zımnında iyot eksikliği ile dirlik karşıya kaldığını tabir fail Filiz Çalışkan, bu hastaların az oranda da olsa tuz almalarının icap ettiğini söyledi. Ayrıca iyotlu tuzlar yaşlı ortamda, açıkta ve kudret gören kaplarda bekletilir ve aşırı kaynatılırsa iyot oranın düştüğünü tabir etti.

Cüneyt Önelge
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?