Dünya

İtalya’daki ABD-Çin görüşmesi 7 saat sürdü

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi'nin İtalya'nın başkenti Roma'daki görüşmesinin 7 saat sürdüğü ve ABD'nin Çin'e Rusya'ya iane etmesi biçiminde ortaya çıkma aksi net

İtalya’daki ABD-Çin görüşmesi 7 saat sürdü
15-03-2022 00:05

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları bitmeme ederken, Çin'in Rusya'ya meri iktisadi yaptırımlardan kaçmasına araştırma görevlisi olabildiği endişeleri dolayısıyla ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi ile İtalya'nın başkenti Roma'da birlikte araya geldi. Görüşmenin arkası sıra izah eden fevk düzem ABD'li birlikte yetkili, ABD'nin Çin'e Rusya'ya iane etmesi biçiminde ortaya çıkma aksi neticeleri ilettiğini aktararak, “Çin'in şu anda Rusya ile uyumu üstüne endişelerimiz mevcut ve Ulusal Güvenlik Danışmanı bu endişeler ve makul eylemlerin beklenen neticeleri için aracısız konuştu" dedi.

Yetkili, görüşmenin “çok samimi” ve “yoğun” geçtiğini aktararak, görüşmenin 7 saat sürdüğünü anlatım etti. Görüşmede Sullivan'ın Ukrayna üstüne belirgin bulunduğunu tamlayan yetkili, "Diğer devletlerin Rusya'ya sağlayabileceği desteklerle ait endişelerimiz dolayısıyla aracısız ve hususi adına Çin ile enformasyon kuruyoruz" dedi. Yetkili ayrıca, Sullivan ve Yang'ın görüşmelerinde çöküntü yönetimi ve Kuzey Kore'yi de ele aldıklarını açıkladı.

Rusya'nın Çin'den askeri donatı istediği tez edilmişti

ABD basınında ABD'li yetkililerin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başlamasından beri Çin'den askeri donatı ve türlü yardımlar istem ettiğine müteveccih iddialarına arazi verilmiş, Çin'in Rusya'ya iane etmeye amade olabileceğine değgin birtakımı semboller bulunduğu öne sürülmüştü. ABD'li yetkililer ayrıca, Rusya'nın envanterindeki birtakımı silahların tükenmekte olduğuna değgin semboller bulunduğunu tez etmişti.

Söz konusu iddiaların arkası sıra Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Çin'den askeri iane istem ettiğine değgin iddiaları yalanlamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı da, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırılarda görmek kadar kendisinden askeri iane istem etmiş bulunduğu iddiasını reddetmiş, "ABD, Ukrayna üstüne Çin'i erek meydan dezenformasyon yayıyor” açıklamasını yapmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?