Dünya

İtalya'da ferda kısmi yerel seçim yapılacak

İtalya'da ferda hükûmet merkezi Roma'nın da aralarında bulunduğu 1192 belediyede ve kimi semt yönetimlerinde kısmi yerel seçim yapılacak.

İtalya'da ferda kısmi yerel seçim yapılacak
02-10-2021 15:19
Roma

İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine layıkıyla tahminî 12 milyon mukayyet seçmeni ait seçimlerde Roma, Milano, Napoli, Torino, Bolonya, Trieste gibi şişman kentlerin de aralarında bulunduğu 1192 belediyede ahali sandığa gidecek.

Belediye başkanı ve şehremaneti divan üyelerinin belirleneceği seçimlerde oy ödeme işlemi dü gündüz sürecek. Buna layıkıyla sandıklar, ferda 07.00 (TSİ 08.00) ile 23.00 (TSİ 00.00), 4 Ekim Pazartesi de 07.00 (TSİ 08.00) ile 15.00 (TSİ 16.00) oy kullanılabilecek.

Seçimin yapıldığı yerlerde tek adayın yüzdelik 50'nin üstünde oy alamaması yerinde 17-18 Ekim'de, evvel turda en faziletkâr dü oyu düzlük namzet ortada ikinci volta seçim yapılacak.

Bu arada, oy ödeme işlemi esnasında toy insan koronavirüs (Kovid-19) salgınına müteveccih tedbirler uygulanmaya bitmeme edecek. Buna göre, oy vermeye mevrut seçmenlerde telkih yahut sınav yaptırmayı veya endamsız müddet evvela Kovid-19'u atlatmış olmayı belgelendiren "Yeşil Geçiş" sertifikası aranmayacak fakat maske, açıklık ve ellerin dezenfekte edilmesi kabil kavait uygulanacak. Seçmenlerin, oy kullanacağı merkezlere girişinde ateşleri ölçülecek ve beden ısısı 37,5 üstünde olanlar cezaevi alınmayacak. Ayrıca halihazırda Kovid-19 karantinası sürenlerin karantina da çıkmamaları gerektiği, bu şahısların ait mercilere başvurusu biçiminde oylarını evde kullanabilmesi düşüncesince hususi kodifikasyon yapılacağı belirtildi.

Gözler Roma'daki seçimde

Kısmi yerel seçim, ülkede ocakta yırtık verici hükümet krizinin peşi sıra emektar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi liderliğinde ayrımlı siyasal partilerin müşterek araya gelmesiyle kurulan serbest şümullü hükümetin geleceği açısından ehemmiyet taşıyor. Gelecek sene cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı cezaevi uğrunda bulundurulduğunda koalisyondaki partilerin yerel seçimde alacağı oy oranları, hükümetin de müşterek seviyede kaderini belirleyecek.

Roma, Milano, Napoli, Torino kabil büyükşehirlerin toy yönetimlerinin belirleneceği seçimde, gözler ilkin başkentte olacak.

Roma seçimlerinde dört namzet öne çıkıyor. Parlamentoda en aşırı sandalyeye ehil 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) Roma düşüncesince baştan namzet gösterdiği başkentin evvel avrat Belediye Başkanı Virginia Raggi, özek solun talibi Roberto Gualtieri, özek sahih talibi Enrico Michetti, merkezdeki Azione (Eylem) Partisinin önderi Carlo Calenda, yarınki seçimde yarışacak.

Adaylar, cemaziyelevvel bakımından seçim kampanyalarını tamamladı. Raggi, seçmenden ikinci fasıl düşüncesince oy isterken evvel çağında ilkin şehremaneti içindeki mafya kabil yapılara akıbet verdiğini ve belediyeyi yolsuzluğa bulaşanlardan temizlediğini öne çıkardı.

Gualtieri ve Calenda da Roma'yı baştan ayağa kaldıracak esaslı tebeddülat vadederken özek sahih talibi Michetti ise kampanyasında merkezden ırak alanların kalkınmasına ehemmiyet vereceğini belirtti.

Son meydana getirilen halkoyu yoklamalarına layıkıyla Roma'daki seçimlerin ikinci tuğra kalmasına kesme gözüyle bakılıyor.

İtalyan basınına göre, Roma'da topu topu hesaplar ikinci volta üstüne yapılırken, ülkenin ikinci şişman kenti Milano'da da özek solun baştan namzet gösterdiği Belediye Başkanı Giuseppe Sala'nın, özek sahih talibi Luca Bernardo karşısında tarzı evvel turda bile kazanabileceği anlatım ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?