Dünya

İtalya 13'üncü cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor

İtalya'da bulunan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın fariza süresinin 3 Şubat'ta sona ermesi hasebiyle gözler, 24 Ocak'ta başlamış olacak seçim sürecine çevrildi.

İtalya 13'üncü cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor
21-01-2022 11:29
Roma

AA muhabiri, İtalya'daki cumhur reisi seçim sürecini, siyasal kulislerdeki muhtemel sözlü ve senaryoları derledi.

İkinci Dünya Savaşı sonra 1946'da meydana getirilen el oylamasıyla monarşiden cumhuriyete sabık İtalya, şimdilerde 13'üncü cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor.

Ülkede cumhur reisi seçim kanuna göre, İtalyan devletinin başı, millî birliğin mümessili bulunan etkisiz cumhurbaşkanını, parlamentonun fevk kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 yaşam boyu senatör, ast kol Temsilciler Meclisi’ne uzuv 630 mebus ile 20 yönetimsel bölgeden mevrut 58 mümessilin katılımıyla oluşan 1009 üyeli "Büyük Seçici Meclis"teki oylamalar belirliyor.

Oylamalarda delegeler, partilerin sözlü gösterdikleri adları yada zat değerlendirmek istedikleri ismi, gereksiz oy pusulasına yazarak, duyurulmayan biçimde sandığa atıyor. Oylar, seçim sürecine ev sahipliği işleyen Temsilciler Meclisi Başkanı ve Senato Başkanı’nın nezdinde açıkça biçimde sayılıyor.

Cumhurbaşkanı seçiminin neticelenmesi düşüncesince adayların, önceki 3 turda 1009 üyeli meclisin 3’te 2’sinin desteğine kısaca 672 oya kavuşması gerekiyor.

İlk 3 turda adayların kifayetli oyu alamaması halinde, 4. turdan itibaren katılımcı sayısının yarısından birlikte olağandan sağlanan yalnızca çokluk aranacak. Bu dolaşma ve sonra 505 oya vasıl aday, ülkede 7 yıllığına cumhurbaşkanlığı vazifesini üstlenecek.

1948'deki önceki Cumhurbaşkanı Enrico De Nicola’dan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya denli 12 cumhurbaşkanının fariza icra ettiği İtalya'da çabucak 11. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano dü el bu göreve seçildi. İlk el 2006'da seçilen Napolitano, 2013'te ülkenin içerisinden geçmiş olduğu güç iktisadi koşulların siyasal krizle derinleşmemesi düşüncesince gene sözlü olma taleplerini ikrar etmişti. Napolitano, ikinci zamanında 7 salname fariza süresini tamamlamadan 2. senesinde 2015’te istifa etmiş, hesabına meydana getirilen seçimde Mattarella seçilmişti.

Cumhurbaşkanlığı düşüncesince ismi en baş döndürücü sabık isim: Başbakan Draghi

İtalya, bu cumhur reisi seçimini, Kovid-19 salgınının gölgesinde, bazısı iktisadi endişelerin eşliğinde ve kırılan yapıya ehil birlikte koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetiyle karşılıyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde yöntemince sözlü olmasa da ismi bu genelev düşüncesince en baş döndürücü anılan insan ise halihazırda başvekillik koltuğunda oturan Mario Draghi.

22 Aralık 2021’deki sene sonu matbuat toplantısında kendisini "Devletin hizmetinde birlikte dede" namına tanımlayan Draghi'nin hükümetin kimin yönetim ettiğinden özgür namına dolayısıyla bitmeme edebileceğini tabir etmesi, cumhurbaşkanlığına yunak bakmış olduğu biçiminde yorumlandı.

Aynı sürede Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı bulunan Draghi’nin beklenen adaylar ortada toprak alması, bu cumhur reisi seçiminin önemini az buçuk henüz artırıyor.

Ülkede AB toparlanma paketinin kullanımına müteveccih Ocak 2021’de çıkan siyasal bunalım sonrası, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella çeşidinden hükümeti kurmakla görevlendirilen Draghi, sağlıklı ve soldan 6 şişman partinin desteğini alarak, enli koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetini 13 Şubat 2021’de kurdu.

Basında toprak düzlük yorumlara uyarınca Draghi, başbakanlıkta birlikte yıla yakın rolü süresi zarfında gösterdiği yönetimle iç ve aut politikada, başkaca iş çevreleri ile piyasalarda katı baş döndürücü çevrenin itimatını nail durumda.

Buna karşın, Draghi'nin cumhur reisi seçilmesi halinde, acemi başbakanın ki olacağı, değişik yelpazelerdeki 6 partinin oluşturduğu koalisyonun geleceğinin nasıl sonuçlanacağı ise şişman iptila konusu.

Draghi'nin ismi öne çıkıyor fakat partiler başka insan arayışında

Kamuoyunda Draghi'ye bulunan ilgiye rağmen, 5 Yıldız Hareketi (M5S), Lig Partisi ve Forza İtalya denli iskemle sayısı efdal koalisyon hükûmeti hükûmeti partilerinin liderleri, hükümetin bozulmaması düşüncesince uygulayımcı başbakanın vazifesinde kalmasını istediklerini anons etti.

Koalisyonda iskemle sayısı birlikte tomar bulunan partilerden Demokratik Parti (PD) ise bu mevzuda zat zarfında kifayetli bütünlük olmasa da Draghi’nin adaylığını gene reddetmiyor. PD önderi Enrico Letta, acemi cumhurbaşkanının özek sağlıklı çeşidinden seçilmemesi ve partiler üstü birisi olması icap ettiğini bildirdi.

Draghi'nin cumhur reisi seçilmesi yerinde doğacak sene yapılacak umumi seçimlerin erkene katılması müdahale katı baş döndürücü senaryonun gündeme geleceği ülkede, siyasal partiler ortada değişik birlikte insan hatırlamak düşüncesince siyasal istişareler de arttı.

Berlusconi'nin adaylığının akıbeti belirsiz

Ülkede cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklanan önceki adlardan bulunan emektar Başbakan ve Forza Italia önderi Silvio Berlusconi’nin, seçimi 4. turda kazanmaya kafi istikbal 505 katılımcı sayısını bulamayacağı belirtiliyor.

Berlusconi’nin yakın etrafı ve sağlıklı ittifaktaki ortakları Lig ve İtalya’nın Kardeşleri partilerinde 85 yaşındaki liderin seçimi yöneltmek düşüncesince kifayetli sayıyı bulmayacağı görüşünün ağırbaşlılık kazanılmış olduğu ve başka esame üstünde çalışmış oldukları tabir ediliyor.

Deneyimli siyasetçinin, namzetlik dair sonuncu kararını oylama başlamadan birlikte çağ ilkin açıklayacağı kaydedildi.

Berlusconi'nin adaylığına, koalisyon hükûmeti hükûmeti ortakları M5S ve PD'den yeşil erke yakılmamıştı.

Diğer senaryolar

Siyasi kulislerde ve basında öne çıkan birlikte gayrı senaryo ise bulunan Cumhurbaşkanı Mattarella’nın birlikte el henüz seçilmesi.

Ülkede şu anne denli fariza işleyen 12 cumhur reisi ortada çabucak Giorgio Napolitano, 2013’teki siyasal ve iktisadi krizin derinleşmemesi düşüncesince teamüller dışına çıkarak 2. fasıl düşüncesince seçilmişti.

Draghi cumhur reisi seçilirse hükümet krizi çıkmaması ve doğacak yılki seçimlere denli Mattarella’nın bulunmuş olduğu görevde kalması gerektiği görüşü de dillendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Mattarella'nın ise bu düşünceye yunak bakmadığı basına yansıdı.

Salgın tedbirleri eşliğinde oylama

Büyüklüğü hasebiyle cumhur reisi seçimlerinde oylamalara Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ev sahipliği yapıyor.

Kovid-19 hasebiyle oylamalar, disiplin müstevli tedbirleri eşliğinde, günde biricik oylama biçiminde gerçekleştirilecek.

Büyük Seçici Meclis üyesi delegeler ortada fazlalık hadise çıkması yerinde ne oy kullanılacağı ise muammasını koruyor.

Siyasi partiler, fazlalık hadise olsa da delegelerin oy istimal hakkının korunmasını savunuyor.

Kovid-19 fazlalık delegeler düşüncesince Meclis Genel Kurulu yakınında oy kullanacakları izole birlikte düzlük oluşturulması yada divan yakınındaki birlikte otelin hem bu delegelerin konaklamasının bununla birlikte sandıkların onlara ulaşmasının sağlanması gündemde.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?