Ekonomi

İstihdam teşvikleri 'sade ve etkin' yapıya kavuşturulacak

"2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"na göre, istihdam teşviklerine bağlı bulaşık değerlendirmesi yapılarak teşvikler "sade ve etkin" müşterek yapıya kavuşturulacak.

İstihdam teşvikleri 'sade ve etkin' yapıya kavuşturulacak
27-10-2021 09:49
Ankara

"2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda, istihdam teşviklerinin "sade ve etkin" müşterek yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

AA muhabirinin 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan meydana getirdiği derlemeye göre, aktüeryal dengenin gözetilmesi şekli ile içtimai asayiş sisteminin levent boylu dönemli finansal sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, içtimai sigorta prim tabanı genişletilecek, düzene antre kolaylaştırılacak ve denetimler kanalıyla düzenek etkinleştirilecek.

İstihdam teşviklerine bağlı el değerlendirmesi yapılarak teşvikler girintisiz çıkıntısız ve devimsel müşterek yapıya kavuşturulacak.

Bu teşviklerin etkinlikleri gözden geçirilerek, bulunan teşviklerde mükerrerliğe etmen bulunan icraat ve birbirini dışlayan hamhalat teşvikler belirlenecek, teşvik sisteminde sadeleştirmeye müteveccih icraat yapılacak.

Sosyal asayiş sisteminde denetleme uygulamaları geliştirilecek ve çeşitlendirilecek, riziko odaklı denetleme uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınacak verilerden ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı data tabanında arazi meydan verilerden yararlanılarak yapılacak analizler sonucunda riskli bulunduğu belirlenen kesim ve iş yerlerine müteveccih ölçülü denetimler yaygınlaştırılacak.

Kayıt dışı istihdam ve eşya dışı ücretle şimdi devimsel müşterek halde savaşım edilecek.

Kayıtlı istihdamın artırılmasının kuvvet bulunduğu sektörler belirlenerek, sektörlerin durumuna makul eşya dibine kabul etme uygulamaları geliştirilecek.

Özel sektörde devimsel sigortalıların prime asal hasılatının müşterek geçmiş taban göre, yüzdelik 20 ve üstünde azalması yerinde bilgilendirme gayeli endamsız ileti gönderilecek.

Yapılan analizler sonucu, eşya dışı istihdam ve az sevap bildirimi konusunda, riskli bulunduğu kestirim edilen işverenlere müteveccih bilgilendirme gayeli mektuplar gönderilecek.

Prim tahsilatları artırılacak, içtimai asayiş sisteminin devimsel müşterek yapıya kavuşturulması sağlanacak.

Prim borçlarının izleme ve tahsilatı devimsel müşterek halde uygulanarak prim gelirlerinin artırılması sağlanacak.

Çiftçiler ve mevsimsel devimsel ekincilik işçileri kabil senenin makul aylarında dirimsel elde edenlere müteveccih hususi prim ifa dönemleri belirlenecek.

Sosyal Güvenlik Kurumunun enformatik sistemleri güçlendirilecek. Bilgi güvenliği ve şahsi verilerin korunması amacıyla altyapının güçlendirilmesi sağlanacak.

Hastalık olay türünde ölçülü iş göremezlik raporlarının bizatihi namına ödenmesine bağlı yazılım emek harcaması yapılacak.

Engelliler ile dinç ve bayanların iş gücüne iştirakı artırılacak

Programla topluluğun kâffesi kesimlerine kişiye yönlü iş fırsatlarının sunulması ile özellikle avrat ve çoluk çocuk edinmek az daha hususi siyasa müstelzim grupların istihdamının artırılması hedefleniyor.

Bu doğrultuda, hususi siyasa müstelzim grupların iş gücüne ve istihdama katılımları artırılacak.

Özel siyasa müstelzim gruplara şimdi kalifiye müşavirlik hizmeti sunulabilmesi amacıyla iş kulüpleri ve bu kulüplerden yararlanan isim sayısı artırılacak.

Kadınların iş gücü endüstrisine katılımlarını kolaylaştırıcı ve istihdamlarını artırıcı icraat geliştirilecek.

Gençlerin iş gücü endüstrisine enerjik katılımları desteklenecek ve istihdam edilmeleri kolaylaştırılacak.

Staj, girişimcilik ve işbaşı yetişek programlarının etkinleştirilmesi kanalıyla gençlerin işe geçişleri kolaylaştırılacak.

Engellilerin iş gücüne iştirakı ve istihdamı artırılacak. Bu amaçla zat işini kuranlara dayanak noktası verilmesine bitmeme edilerek enerjik iş gücü alanı programlarından şimdi aşkın yararlanmaları sağlanacak.

İş sağlığı ve güvenliği dalında planlı hizmetlerin hasep ve verimliliğinin artırılmasına müteveccih icraat yaşama geçirilecek.

Bu alanda, ilgilendiren kuruluşlar çeşidinden birleşen verilerin müşterek tane müşterek data tabanına aktarılmasını, iş yerlerinden alınacak verilerin belirlenmesini ve kâffesi bu verilerin iş kazası ve manzume hastalıklarını önleme odaklı kullanılmasını gerçekleştirme edecek müşterek düzenek geliştirilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?