Yaşam

İstanbul'un en genç erkek ve en genç kadın muhtarı performanslarıyla ön yargıları kırdı

İstanbul'un en genç erkek muhtarı 24 yaşındaki Muharrem Polat ile en genç kadın muhtarı 25 yaşındaki Edanur Menteş mahallelinin ön yargılarını cahillik enerjileri ve düzentileme azimleriyle aşmayı başardı.

İstanbul'un en genç erkek ve en genç kadın muhtarı performanslarıyla ön yargıları kırdı
19-10-2021 12:50
İstanbul

Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir Mahallesi'nde fariza önleyen İstanbul'un en genç erkek muhtarı 24 yaşındaki Muharrem Polat ile Zeytinburnu Telsiz Mahallesi'nde işyar en genç kadın muhtar 25 yaşındaki Edanur Menteş, muhtarlığa sözlü oldukları devir karşılaştıkları zorlukları ve seçimleri kazandıktan sonradan yaşadıklarını anlattı.

Muhtarlar Günü nedeniyle ortak araya mevrut Polat ile Menteş, İstanbul'un en genç erkek ve kadın muhtarları yerine dikkati çekiyor.

En andıran rakibine tahminî 2 bin oy ayırt atarak 23 yaşlarında Zeytinburnu Telsiz Mahallesi muhtarı bulunan Menteş ile en andıran rakibini 3 bin oy farkla geçerek 21 yaşlarında Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir Mahallesi muhtarı bulunan Polat, genç yaşlarına karşın 10 ve 15 salname mahalle muhtarlarına rakip olmaktan çekinmedi.

Seçim çalışmalarını koyu ortak ritmde yürüterek ele geçiren muhtarlar Polat ile Menteş, İstanbul'un en genç muhtarları olmanın alım çalım ve mutluluğunu yaşıyor.

"Gençlerin değerli olabileceğini ortak el hâlâ ispatladık"

Muharrem Polat, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, İstanbul'un en genç muhtarı olmasının kendisi düşüncesince tarifi belkili sıfır ortak kalp bulunduğunu söyledi.

Muhtar adaylığına müracaat fikrinin, mahallesindeki spor kulübünün cahillik ve taraftarlar cemiyeti başkanlığını icra ettiği devirde dostlarıyla icra ettiği sohbetlerde ortaya çıktığını dile getiren Polat, "Burada danışma ediyorduk, 'Kendimizi kesinlikle geliştirebiliriz' derken referandumda seçilme yaşı düştüğünde ortak vesile yakaladık ve 'Muhtarlıktan başlayalım' dedik. Elhamdülillah, gençlerin siyasette de deli dolu olabileceği, rastgele aha bulunduğu üzere bu işlerde de değerli olabileceğini ortak el hâlâ ispatladık." niteleyerek konuştu.

Seçim çalışmalarını yürütürken "Çocuktur, yapamaz" üzere laflarla karşılaştığını özetleyen Polat, "Kimi devir kahvehanelerde, esnaf ziyaretlerinde bu çeşit söylemlerle karşılaştık. 'Kazansa babası mı meydana getirecek muhtarlığı?' üzere laflar söylendi. Çok saçma söylemlerle erinç karşıya geldik fakat hiçbirine aldırış etmedik. Kapısını çaldığımız her insana 'Biz sizin evladınızız, kardeşiniziz' niteleyerek yolumuza çıktık, tevekkül ettik ve kazandık." dedi.

Polat, Kazım Karabekir Mevlana Spor Kulübü'nün 1992'de kurulması nedeniyle intihap emek harcamaları kapsamında mahalleye 1992 direk dikeceklerini aktararak, şu anne denli tahminî 450 direk diktiklerini ve dikim dönemini tamamlayacaklarını dile getirdi.

"Bir muhtarın ileti sistemiyle peçe dağıtması Türkiye'de ilk"

Muhtarlık çalışmalarına bağlı bilgelik veren Muhtar Polat, şunları kaydetti:

"Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde hoppadak ego değil halis muhlis muhtarlarımız cansiperane çalıştı. Muhtarlık yerine mahallemizde 16 bin 500 peçe dağıttık. Mahallemizde yaşayanlara 'Muhtarımdan maske' yazarak verdiğimiz telefon numarasına ileti atmasını istedik. Gelen mesajlardan adreslere maskeleri götürdük. Bir muhtarın ileti sistemiyle peçe dağıtması Türkiye'de ilk. Biz bunu yaptık."

"Çok iyi ortak duygu"

Zeytinburnu Telsiz Mahallesi Muhtarı Edanur Menteş de genç yaşta muhtar olmanın alım çalım donör ortak kalp bulunduğunu söyledi.

Menteş, Telsiz Mahallesi'nin 50 bin sözü geçen olduğunu, mahallenin daim barhana aldığına dikkati çekti.

Seçimlerde kendisiyle baş başa 3 adayın yarıştığını ve kendisinin yegâne kadın sözlü bulunduğunu tabir fail Menteş, mahalledeki evvel kadın muhtarın da kendisi bulunduğunu kaydetti.

Menteş, şunları söyledi:

"İstanbul'da benden hâlâ genç muhtar olabileceğini aşırı düşünmüyordum fakat Türkiye'de ihtimal olmaktadır niteleyerek düşünüyordum. Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut ile az buçuk araştırı yaptık. Araştırmalarımız kararında en genç kadın muhtarın benim bulunduğu ortaya çıktı. Bundan aşırı mutluyum, benim düşüncesince aşırı alım çalım donör ortak şey. Çünkü İstanbul doğrusu ayrı ve Türkiye'de en genç (kadın) muhtar peyda etmek aşırı önemli, iyi ortak duygu."

23 yaşlarında muhtar seçilen Menteş, seçimlerde en andıran rakibine 2 bin kesir oy ayırt attığını dile getirerek, "Adaylığıma karşıma çıkan yurttaşlar vardı, kimesne benden beklemiyordu, '23 yaşlarında genç kız, uğur boncuğu obje yapamaz' düşüncesindelerdi. Mahalledeki zat yapısına göre, rastgele yöreden azalarımı seçtim. Ardından intihap çalışmasını yürüttüm. Telsiz Mahallesi'nde girmediğim ev yoktur." ifadelerini kullandı.

Muhtar olduğuna inanmayanlara kartını gösteriyor

Vatandaşlarla muhtarlıkta yaşamış bulunduğu anılara yer veren Menteş, laflarını şöyleki tamamladı:

"Çok şaşırıyorlar. Muhtarlığa geldiklerinde 'Muhtarla görüşecektim' diyorlar. 'Benim' dediğimde 'Hayır, siz değilsiniz' diyorlar. Muhtar kartımı gösterdiğim aşırı ad olmuştur. İnanmıyorlar fakat aşırı da bahtiyar oluyorlar. Seçim eskiden aşırı tepkilerle karşılaştım aslında. 'Çok gençsin, yapamazsın, kesinlikle yapacaksın' üzere laflar fakat Fatih Sultan Mehmet kesinlikle İstanbul'u fethettiyse ego de 'Gençler yapabilir' dedim. Muhtar olduktan sonradan tepkiler aşırı güzel. Herkes aşırı seviniyor, bahtiyar oluyor. 'Mahallemizde genç ortak muhtarımız var' diyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?