Teknoloji

İstanbul Üniversitesi yüzeyin arkası sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi'nin yüzeyinin peşi sıra dipteki müsilajı da natürel zarfında çokluk bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı.

İstanbul Üniversitesi yüzeyin arkası sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı
17-11-2021 12:16
İstanbul

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve kadrosu tarafından, müsilajın tabii süresince faydalı bakterilerle bertarafı düşüncesince Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla 8 Haziran'da tayyareci düzentileme başlatıldı.

Çalışma kapsamında önceki kendisine 8-13 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Yenikapı Yediemin Limanı’nda yüzeydeki müsilaj, elan ilkin denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik nitelikleri müsilajı ayrıştırmaya makul olanlar arasından seçilen domestik bakterilerle gelişigüzel devir sabahleyin ve şeb ezanı uygulanarak temizlendi.

Prof. Dr. Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı kendisine denizin dibindeki müsilajı da ayrımsız yöntemle arıtmak düşüncesince ayrımsız noktada 14-30 Haziran ortada Şehit Taner Çebi İtfaiye İstasyonu Arama Kurtarma Dalgıçlarıyla gelişigüzel devir sabahleyin ve şeb ezanı ayrımsız uygulamayı yaptı.

Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı kendisine denizin dibindeki müsilajın da bakteri uygulaması ile bertarafı düşüncesince 14-30 Haziran arasında, Yenikapı Limanı mendirek süresince seçilen noktada Yenikapı Şehit Taner Çebi Kara ve Deniz İtfaiye İstasyonu kontrol istirdat dalgıçlarıyla gelişigüzel devir sabahleyin ve şeb ezanı ayrımsız uygulamayı yaptı.

Çalışma kararında yüzeyin peşi sıra dipteki müsilaj da tabii süresince derya bakteri izolatlarıyla temizledi.

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, elan ilkin derya yüzeyinde mevcut müsilajın temizlenmesi düşüncesince ilmî düzentileme yaptıklarını anımsattı.

Çalışmada 20 senedir denizlerden izole edilen domestik bakteri izolatları arasından seçilen faydalı bakterileri uyguladıklarını tamlayan Altuğ, "Sabah ve şeb ezanı makbul düzentileme ile derya yüzeyinde müsilajın temizlendiği gözlendi ve neticeler görsel kayıtların yanı sıra analizlerle değerlendirildi." dedi.

Deniz yüzeyindeki müsilajın derya bakteri izolatlarıyla temizlenmesinin ardından, dipteki müsilajı da bertaraf etmek düşüncesince ayrımsız yöntemi uyguladıklarını özetleyen Altuğ, "Dip çalışmalarında bakteri uygulamaları düşüncesince dalgıçlar sayesinde meydana getirilen uygulamanın yanı sıra derya altına yerleştirilen düzeneklerle ve materyale emdirilen bakteri uygulamalarıyla değişik teknikleri test ederek kılgı infaz metotlarına müteveccih cevapları araştırdık. Bakteri uygulamaları müspet sonuçlandı." niteleyerek konuştu.

Pilot çalışmanın peşi sıra TÜBİTAK müsilaj çağrısı kapsamında TÜBİTAK’a plan sunduklarını ve projenin desteklendiğini dile getiren Altuğ, şöyleki bitmeme etti:

"Proje kapsamında müsilajın bertarafı düşüncesince tayyareci çalışmada beğenilen bakteri karışımlarının bentik ve pelajik ekosisteme tesirleri dair gelecek anaç icraat bitmeme ediyor. Aynı sürede bakteri karışımlarının iri yetenekli üretiminin optimizasyonu dair da çalışıyoruz. İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi Ana bilgelik Dalında Akuatik Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarı altyapısı ve öz öz kaynaklarımızla önceki tayyareci düzentileme denemelerinde hem yüzeyde hem dipte icraat başarıyla tamamlandı. Yani derya bakteri izolatlarıyla yüzeyin peşi sıra dipteki müsilajı da temizledik. TÜBİTAK destekli plan ile ilgilendiren gelecek ilmî tetkikat ve ayrımsız sürede meydan ölçekli üretime müteveccih icraat ise bitmeme ediyor. Bilimsel yapılabilirliği göstermeye müteveccih çalışmalarla bakterilerin çevresel uygulamalarda gine mikrobiyal ekoloji bilgilerine eş takımlar kabilinden ciddi yerlerde çare edilebilirliğine müteveccih veriler kurmayı da amaçlıyoruz."

Altuğ, dipteki icraat esnasında uyguladıkları yöntemin balık hareketliliğine tek dokunca vermediğini de laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?