Dünya

İsrail casus yazılımı Pegasus'u üreten firmanın CEO'su istifa etti

İstifanın "İsrail polisinin Pegasus yazılımıyla özlük vatandaşlarını da izlediği" yönündeki haberlerden müşterek hafta sonradan gelmesi dikkati çekti.

İsrail casus yazılımı Pegasus'u üreten firmanın CEO'su istifa etti
25-01-2022 22:35
Kudüs

İsrail inşası "Pegasus" casus yazılımının üreticisi NSO Group'un fevk yöneticisi (CEO) Asher Levy istifa ettiğini açıkladı.

İsrail'in "Walla" bilgi sitesi, NSO Group'un CEO'su Levy'in istifasını duyurduğu çelimsiz açıklamasını yayımladı.

Açıklamasında, NSO Group'un müşareket yöneticiliğinden istifa ettiğini tamlayan Levy, "Görevimin sonuç bulması ile şirketle ilgilendiren sonuç raporlar ortada tek bağlanak yok." ifadelerini kullandı.

İsrail'de "polis Pegasus'u denetimsizce kullandı" tartışması

İsrail iktisat gazetesi Catalist'in 18 Ocak'ta piyasaya çıkan "İsrail polisinin, Pegasus'u büyüklük görevlileri, iş adamları ve karşı gıcırtı gruplarını bağlı olmak düşüncesince murafaa izni yahut bambaşka müşterek denetleme olmadan kullandığı" yönündeki haberi İsrail'de tartışmalara illet olmuştu.

Özellikle İsrail polisinin eski şefleri Roni Alsheich (2015-2018) ve Moti Cohen (2019-2020) devrinde sistemin kanuncu söve haricinde kullanıldığı kaydedilmişti.

Pegasus casus yazılımı dünyanın ciharıyek birlikte kullanıldı

İsrailli siber asayiş firması NSO Group kabilinden geliştirilen "Pegasus" adlı casus yazılımın dünyada türlü devletlere satılmış olduğu sabık sene ortaya çıkmıştı. Bu devletlerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve "düşmanlarını" itaat etmek düşüncesince bahis konusu yazılıma başvurduğunun açıklanması ilişkin skandal şimdi da büyümüştü.

İsrail'in de bu yazılımı Filistinli yetkililer ve sivil polis polis maşer kuruluşu çalışanlarını itaat etmek düşüncesince kullandığı ortaya çıkmıştı. Şirket, ABD'nin müeyyide listesine alınmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?