Dünya

İsrail askerlerinin yaralıyken tutukladığı Filistinli Takataka yaşadıklarını AA'ya anlattı

İsrail askerlerinin kurşunlarıyla yaralandıktan sonraları tutuklanan ve 7 senenin arkası sıra başıboş bırakılan Takataka, İsrail istihbaratının, "sağlığı düşüncesince değil bilgelik kabul etmek düşüncesince kendisini otama ettiğini" anlattı.

İsrail askerlerinin yaralıyken tutukladığı Filistinli Takataka yaşadıklarını AA'ya anlattı
04-12-2021 11:55
Ramallah

Filistinli Emel Takataka, Aralık 2014'te, El-Halil ile Beytullahim kentleri arasındaki "Etzion" kavşağında İsrail askerleri çeşidinden altı kurşunla vuruldu. Batı Şeria'nın askeri anlamda en baskıcı bölgesi ve baş döndürücü sayıda Filistinlinin yaşamını kaybetmiş yer aldığı ve ya yaralandığı ortak semt yer aldığı düşüncesince Filistinliler burayı "ölüm kavşağı" şekilde isimlendiriyor.

İsrail, Beyt Feccar beldesinden 27 yaşındaki Emel Takataka'nın ortak askere bıçakla atak girişiminde bulunmuş yer aldığı iddiasıyla vurulduğunu doğacak sürdü.

Vurulduktan sonraları içki kaybederken tahminî ortak sayaç ambulansın gelmesini muntazır Emel, şimdi sonraları İsrail'e ilgili ambulansla Kudüs'teki ortak hastaneye gönderme edildi. Genç kadın, tahminî ortak ay hastanede hem otama görmüş oldu aynı zamanda sorgulandı.

Emel, 7 sene tekke yaşamının arkası sıra 30 Kasım'da Batı Şeria'nın kuzeyindeki El-Cümle arama noktasında başıboş bırakıldı. Aynı günün gece ezanı saatlerinde köyüne vasıl Emel, semt sakinleri çeşidinden şenlik gösterileriyle karşılandı.

Şu anda 27 yaşlarında bulunan Filistinli Emel, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, özgürlüğüne baştan kavuştuğu düşüncesince talih duyduğunu fakat gerisinde İsrail'in Damon Hapishanesinde 31 avrat mevkuf bıraktığı düşüncesince mutluluğunun ekşimtırak bulunduğunu tabir etti.

Ölüm ve sahn ortada bekleme

İsrail askerleri çeşidinden vurulmuş yer aldığı ve yaralandığı; Yahudi yerleşimciler ve askerlerin saldırısına uğramış yer aldığı o anları anımsayan Emel, "İşgalci İsrail, üzerime sağlam baş döndürücü kat gayz etti; doğal kavara ve nağme bombası attı. Vücudumun ayrı ayrı yerlerine 6 mermi yanılmazlık etti." dedi.

Yahudi yerleşimciler şimdi sonraları askerler çeşidinden zedelenmek edildiğini, o anların baş döndürücü mütekait olduğunu, kendisini koruma edemediğini aktaran Emel şunları söyledi:

"Yahudi yerleşimciler, gaileli iken beni acımızca darbetti, şimdi sonraları nehiy güçlerinin askerleri yerleşimcileri uzaklaştırdı bu posta de kendileri hız uygulamaya başladı. Tüm olanları hissediyor fakat tek nesne yapamıyordum."

Sol ayağında hala nağme bombasının ortak parçasının olduğuna ayraç fail Emel, "şeref nişanı" şekilde addettiği bu parçanın çıkarılmasını istemediğini aktardı.

İsrail istihbaratının mesajı

Kudüs'te İsrail'e ilgili Hadassah Hastanesinde tahminî 1 ay otama gördüğünü tamlayan Emel, "İsrail istihbaratı sağlığım düşüncesince değil, benden bilim kabul geçirmek düşüncesince yaşamda kalmamı istedikleri ve bu yüzden beni otama ettikleri anlamında bariz ve laubaliyane ortak ileti iletti." dedi.

Emel namına meri bası araçlarının kalaba ve istihbaratla sınırlanmış olmadığını, hastanedeki doktorların namına allahsız ve rasist ortak tutumla yaklaştığını; ne derece gizlemeye çalışsalar da gayz çekmesinden beğeni aldıklarını kaydetti.

Sorgunun, şimdi hastanede yığılmış halinden kazanç sokak başladığını tabir fail Filistinli gailesiz kadın, "Hastanede ihsas görevlileri ve polisler gelişigüzel devir sorguya çekiyordu. Henüz gaileli iken baş döndürücü çirkin şerait altında sormaca düşüncesince 2 günlüğüne Kudüs'teki El-Meskubiyye hapishanesindeki isticvap merkezine götürüldüm." ifadelerini kullandı.

Tutuklular arasındaki dayanışma

Yaralarına karşın hapishanedeki avrat tutuklular çeşidinden karşılanmanın namına dobra geldiğini, adeta yaralarına em bulunduğunu aktaran Emel, "Kadın tutuklular, orada birbirlerine dayanaklık geçirmek oluyor. Benim düşüncesince ikinci ortak fasile ve şişman ortak destekti." dedi.

Emel bu bir hale İsrail dam yetkililerinin tutuklulara müteveccih uygulamalarını reddederek dipdam koşullarının iyileştirilmesini istem geçirmek düşüncesince planlı kesat grevine dayanaklık geçirmek verdiklerini kip şekilde gösterdi.

Hapishane sürecinde de baskıların bitmeme ettiğine dikkati çekici Emel, mahkumların tutulduğu bölgelerin günde 4-5 kat arandığını aktardı.

Emel, sağlam baş döndürücü avrat tutuklunun fiziki ve ruhsal eziyete sunulan kaldığını, gizlilik alanlarının olmadığını; duş tahsil edilen bölgelerin fark kameralarla gözetlendiğini belirtti.

Özgürlüğün kısıtlanmasının en ağırbaşlı yoksunluk bulunduğunu kaydeden Emel, avrat tutukluların en azından minimal ömür ihtiyaçlarının karşılanmasını istediğini vurguladı.

Emel, ilkin ilkgüz ayında İsrail'in faziletli güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden 6 Filistinli tutuklunun kaçma etmesinden ve yakalanmasından sonraları avrat tutuklular da müdahale peyda geçirmek az daha topu topu mahkumların allahsız saldırılara sunulan kaldığını; sağlam baş döndürücü haklarının ellerinden alındığını söyledi.

Hapishanede artan Filistinli avrat tutukluların, "Ulusal safların birleştirilmesi, Filistin'in özgürleştirilmesi ve avrat tutukluların desteklenmesine" bağlı mesajını ileten Emel, yapılacak ortak hava takası anlaşmasının ayrıcasız topu topu avrat tutukluları kapsamasını imge ettiğini dile getirdi.

Filistinli gailesiz kadın, hapishanenin kendisi düşüncesince ortak meslek olduğunu; orada sağlam baş döndürücü nesne öğrendiğini belirtti.

İsrail hapishanesinde ömrünün 7 yılını kaybeden Emel, ülkesine erinç sevgisinden ve kararlılığından tek nesne kaybetmediğini tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?