Sağlık

İspanya'dan Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye ödül

BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, acemi insan koronavirüse (Kovid-19) üzerine mevcut aşılarla bilimin, topluluğun sağlığına ve ölüm kalım mücadelesine katkıda bulunmayı başardığını söyledi.

İspanya'dan Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye ödül
22-10-2021 15:15
Oviedo

İspanya'nın arsıulusal bölgede en prestijli ödülü bulunan Asturias Prensesi Ödülleri'nde uran ve ilmî dalda ödüle müstahak tanıdık Uğur Şahin ve Özlem Türeci, törenin yapılacağı Oviedo kentinde matbuat toplantısı düzenledi.

"Olağanüstü ortak grup çalışmasıyla imkansızın imkansızını gerçekleştirdik." diyen Şahin, "2020'de başladığımız emekleri en çelimsiz sürede bitirmemiz gerekiyordu. Vardiyalı 24 vakit çalıştık. Herkes işine derişik oldu. Dışarıda olup bitenden kimsenin haberi yoktu. Bu bizlere iri ortak hata ve ayrımsız sürede iri ortak okazyon verdi." dedi.

Ürettikleri Kovid-19 aşısının aşamalarının açık ortak süreçle ilerlediğini kaydeden Şahin, safha 1'de 4 bin , safha 2'de 60 bin ve safha 3'te 5 milyon kişilerde geçerli aşının onayının aşırı iri ortak data tabanına dayandığını vurguladı.

Özlem Türeci de Kovid-19 aşısını bulmalarından çevre aşırı bahtiyar olduklarını dile getirerek, "Bilimin, toptan ortak krize yanıt verebileceğini gösterdik." sanarak konuştu.

Türeci, Kovid-19'a huzur Türkiye'de geliştirilen evcil Turkovac aşısı düşüncesince ise "Onay düzlük hepsi aşılar kabilinden salgının aşılmasında insanlığa asistan olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut halde piyasada bulunan Kovid-19 aşılarının virüsün mutasyona uğrayan türlerine huzur da çarpıcı bulunduğunu özetleyen Türeci, buna karşın toy ortak virüsle huzur karşıya olmalarından çevre tedbiri ve kontrolleri aracısız tutmak icap ettiğini tabir etti.

Kovid-19 aşısına muvasala sorunu

Dünya nüfusunun bulunan halde yalnızca yüzdelik 37'sine telkih ulaştırılmasıyla ilgilendiren ortak soruya ise Şahin, "Hedefimiz rastgele devir bu aşının hayattaki her insana ulaştırılması oldu. 2021 yılı böylelikle 140 ülkede toplanmış 3 bilyon düze telkih kazanmış olacak. Gelecek sene da bu bitmeme edecek. Hep beraberce başarabiliriz." yanıtını verdi.

Özlem Türeci de telkih patentlerinin başıboş bırakılmasının "çözüm değil dava olabileceğini" vurgulayarak, "Önemli bulunan aşının denktaş dağıtımı. Bununla ilgilendiren kimi icraat yapılıyor. Örneğin, Afrika ülkelerinin zat içlerinde telkih üretimi filhakika yapılmaktadır ancak bu ehliyetli değil." dedi.

MRNA aşıları

BioNTech namına 2012 yılından beri kansere huzur telkih denemeleri yürüttüklerini ve ehemmiyetli ortak defa büküm ettiklerini kail Türeci, şu halde bitmeme etti:

"MRNA aşılarında hastaya ilişkin hususi icraat yapıldı. 100'den ortak tomar insana deneyim yaptık. Güvenli bulunduğunu görüyoruz. Tümörün arama dibine alınıp küçültülmesini sağlamada inkişaf kaydettik. 4-5 sene süresince keyif sisteminin içinde, alımı emeksiz ve alışılagelen halde piyasada olacağını düşünüyoruz."

Asturias Prensesi Ödülleri Teknik ve Bilimsel Araştırmalar Jürisi, bu sene bu daldaki ödüle Uğur Şahin ve Özlem Türeci ile beraberce Kovid-19 aşılarının olmasına katkılarından çevre Katalin Kariko (biyokimyacı), Drex Weissman (immünolog), Philip Felgner (immünolog), Derrick Rossi (biyolog) ve Sarah Gilbert'i de (aşı uzmanı) müstahak gördü.

İspanya'da 1981'den beri sunulan ödüller, güncel Kral 6. Felipe'nin babasının adına 2014'te kara kara tahta geçmesiyle veliaht bulunan iri kızı Prenses Leonor'a atfen "Asturias Prensesi" ismini almıştı.

Toplamda 8 kategoride sunulan ödüllere müstahak görülenlere Joan Miro heykelciği, diploma, rozet ve 50 bin ekü veriliyor.

Ödül töreni İspanya'nın kuzeyindeki Asturias bölgesinin Oviedo kentindeki Campoamor Tiyatrosu'nda bu şeb ezanı düzenlenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?