Dünya

İran'da hayvanseverler evde kedi ve köpek bakımını zecrî kanun tasarısına tepkili

İran Meclisi "halkı tasalı etmiş olduğu ve çevreyi kirlettiği" iddiasıyla evde yerli efsanevi beslemeyi yasaklamaya hazırlanırken tasarıya reaksiyon yayınlayan hayvanseverler, dirilik dostlarından vazgeçemeyeceklerini belirtiyor.

İran'da hayvanseverler evde kedi ve köpek bakımını zecrî kanun tasarısına tepkili
13-12-2021 14:08
Tahran

İran Meclisi, "tehlikeli ve dokuncalı hayvanlara üzerine amme hukukunu himaye planı" adıyla timsah, yılan, kertenkele, fare, maymun, kaplumbağa, tavşan, kedi ve köpek kabilinden hayvanların ithalatı, nakli, alınması, satılması ve evde bakılmasını zecrî yanında layiha hazırladı..w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

İran'da hayvanseverler evde kedi ve köpek bakımını zecrî kanun tasarısına tepkili

Tasarının yasalaşması halinde, karşıt davrananlara 26 milyon tümenden (12 bin TL) 100 milyon tümene derece (46 bin TL) mülk cezası verilebilecek. Tasarıda nice efsanevi adı geçse de esas adına kedi ve köpek besleyenleri erek ediniyor.

Kızılay, silahlı kuvvetler, kolluk teşkilatı, araştırı merkezleri ve devletin ilişik kurumları tasarıdan ayrıklık tutulurken, köy, plato ve rustik kesimlerde de haram uygulanmayacak. Ayrıca kentlerde efsanevi bulundurmak talip firmalar yada vatandaşlar, ilişik kurumlardan müsaade istem edebilecek.

İranlı toplumsal iletişim araçları kullanıcıları tasarıya "ülkenin henüz ehemmiyetli sorunları olduğu" nedeni öne sürülerek eleştiride bulunurken hayvanseverler de tepkilerini gizlemiyor.

"Yasak olsa da tığ özlük bildiğimizi yaparız"

Evinde köpek besleyici Tahranlı Mahmud Sabiti, eskiden Çarşamba Suri ve öbür anadan görme bayramların yasaklanması kabilinden yanında kol teşebbüs bulunduğunu fakat bunların çorak kaldığını hatırlatarak, "Bununla ilişik umumi yanında bildirme olacağını sanmıyorum. Yasalaşsa ve uygulansa da köpeğe bakmaya bitmeme ederiz. Yasak olsa da tığ özlük bildiğimizi yaparız. Gerekirse apayrı yanında ülkeye yada köye gidip bakarım." dedi.

Köpeklerin aşırı emektar vakitten beri insanoğlu dostu bulunduğunu ve Kur'an-ı Kerim'de de Ashab-ı Kehf'in bekçisi adına geçtiğini kail Sabiti, şöyleki bitmeme etti:

"Bunu yapanlar birtakımı cezrî milletvekilleridir. Bunların meselesi köpek değil. Bu aşırıcı milletvekilleri herhangi yanında şeyle problemliler. Bunlar özlük menfaatlerinin peşindedir. Eğer bunlar efsanevi yemi dalında çalışmış olsaydı köpek yeryüzünün en kıymetli varlığı olurdu. Bu herhangi yanında meselede ortaya çıkmıştır."

Buna benzeşim yasakların henüz önceki de uygulanmak istendiğini aktaran Sabiti, ukubet verilmesi biçiminde de köpeğinden vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

"Tasarının uygulanabilir yanında yönü yok"

Köpek besleyici Azita Nazimi ise birtakımı hayvanların çevreyi kirlettiğini ve sahiplerinin bu mevzuda dalgın davranmasının halkı mizaçsız ettiğini söyledi.

Tasarının üstünde etraflıca düşünülmesini talip Nazimi, "Bu tasarıyı yasalaştırıp uygulasalar, ailenin yanında ferdini elimden almış kabilinden olurlar. Ben baş başa uyuyor ve kemirmek yiyorum. Şimdiye derece tek dert kapmadım. Benden bildirme etmek isteseler bırakmam. Ayrılamam kesinlikle. Mevcut tasarının uygulanabilir yanında yönü yok." sanarak konuştu.

"Köpeğim olmadığında aşırı tasalı oluyorum"

Köpek besleyici Sara Gerami de, "Tüm tarihi Lara (köpeğin adı) ile baş başa geçiriyoruz. Köpeğim olmadığında aşırı tasalı oluyorum. Ona aşırı bağlıyım. Kimseye iğbirar vermiyor." dedi.

Hayvan sahiplerinin Meclisin hazırladığı tasarıdan mizaçsız bulunduğunu aktaran Gerami, şunları dile getirdi:

"Köpeğimle baş başa yaşıyoruz. O ailemizin yanında üyesi gibi. Çocuklarını kaybeden birtakımı aileler köpek beslemeye başladı, onlar olmadığında bahtsız oluyorlar. Bazı yaşlılar başta hayvanlarla henüz hususiyet kuruyor."

Köpeğini dışarıda gezdirdiğinde tasmasını taktığını, evlatları korkutmasına müsaade vermediğini ve çevreyi kirletmediğini kaydeden Gerami, "Meclis ne gerekçeyle hakeza yanında layiha hazırladı bilmem lakin malikleri hayvanların bakımlarını derneşik adına yapıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?