Dünya

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Bakıri: “Batı nükleer anlaşmanın uygulanmasını istemiyor”

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, garplı devletlerin nükleer anlaşmanın uygulanmasından yana olmadıklarını belirterek, “Batı nükleer anlaşmanın uygulanmasını istemiyor” dedi. Bakıri ayrıca, “Trump, İranlılara hainlik etti” niteleyerek konuştu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Bakıri: “Batı nükleer anlaşmanın uygulanmasını istemiyor”
28-11-2021 23:34

Avusturya'nın başkenti Viyana'da erte 4+1 devletleri ortada başlamış olacak bulunan nükleer anlaşmaya arka devir müzakereleri evveliyat İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, İngiliz basınına mülakat verdi. Bakıri, garplı devletlerin nükleer anlaşmanın uygulanmasından yana olmadıklarını belirterek, “Batı nükleer anlaşmanın uygulanmasını istemiyor” dedi.

“Gizlice anlaşmayı kuvvetsiz kılma arayışındalar”

Bakıri, “Tecrübemiz bizlere garplı devletlerin nükleer anlaşmadan yana olmadıklarını gösterdi. Onlar İran ile birlikte anlaşmanın imzalandığını dünyaya duyururken, öteki taraftan çaktırmadan anlaşmayı kuvvetsiz kılma arayışındalar. Bu biçimde nükleer konuların haricinde bizi eksiklik vermeye zorluyorlar” dedi.

“Trump, İranlılara hıyanet etti”

ABD'nin emektar Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan ayrılması ile İranlılara hıyanet ettiğini tamlayan Bakıri, “Biz toy müzakerelere emektar Amerika Başkanı Trump'ın kalıt bıraktığı bu sıkıca koşullarda başlıyoruz. Trump'ın biricik cepheli adına anlaşmadan ayrılması nükleer anlaşmanın kaderini sıkıca birlikte sürece soktu” ifadelerini kullandı.
İran'ın nükleer anlaşma ve müzakerat dair ağır bulunduğunu tamlayan Bakıri, “Biz özlük seçimimizi yaptık. Şimdi garplı devletlerin müzakerat noktasında ağır olup olmadıklarını göreceğiz” dedi.

Bakıri, “ABD ve garplı devletler müzakereleri ve nükleer anlaşmayı elden İran'ın barışçıl nükleer faaliyetlerini daraltmak ve engel olmak adına görüyorlar. Bize layıkıyla müzakerat realist birlikte erek düşüncesince yapılmalı ve İran milletinin çıkarları korumalıdır” ifadelerini kullandı.

Bakıri erte başlamış olacak bulunan müzakerelerin hedefine bağlı ise, “İlk amacımız hepsi yaptırımların kaldırılması ve yaptırımların tekrarlanmamasına bağlı güvence. Yaptırımların kaldırılmasını ise müddetsiz adına imtihan edeceğiz. İkinci amacımız ise İran milletinin nükleer erke ve teknolojisinden faydalanmasını sağlayacak mukteza türel temelin sağlanması” dedi.

İran ile 4+1 devletleri ortada erte Viyana'da 6 ay aradan sonraları nükleer anlaşmaya arka devir müzakereleri baştan başlayacak. Viyana'da önceki adına nükleer anlaşmaya arka devir müzakereleri 6 Nisan tarihinde başlamış ve İran'da geçtiğimiz haziran ayında planlı cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla müzakerelere aralık verilmişti.

Aynur Sena Çabuk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?