Politika

Irak'ta seçim neticeleri halkı memnun etmedi: "Bir şey değişmeyecek"

Irak'ta 10 Ekim'de meydana getirilen er umumi seçimlerin resmi sıfır sonuçlarına mucibince Şii ilmek adamı Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu yengi anons etti. Seçim sonuçlarının tek şeyi değiştirmeyeceği görüşünde bulunan Iraklılar, ayrımsız yüzlerin yinelenme ettiğin

Irak'ta seçim neticeleri halkı memnun etmedi:
12-10-2021 17:16

Iraklılar, 2019 böylece başlayarak aylar devam eden ve kısaca 600 ferdin ölümüne kez açan protestoların peşi sıra planlı evvela umumi seçim düşüncesince piyasa haset kasa başına gitti. Erken umumi seçimlerinin resmi sıfır evvela sonuçlarına gereğince Şii kült adamı Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu Meclis'teki 329 sandalyeden 73'ünü kazanarak müşterek numara fırka oldu.

Sünni reis ve emektar Meclis Başkanı Muhammed Halbusi başkanlığındaki Takaddüm Partisi ise 38 iskemle ile Meclis'te en iri ikinci kadro oldu. Eski Başbakan Nuri Maliki başkanlığındaki Kanun Devleti Koalisyonu 37 iskemle ile üçüncü tam toprak alırken, Mesut Barzani'nin önderi bulunduğu Kürdistan Demokrat Partisi ise 32 iskemle ile 4. sıraya yerleşti. Seçime iştirak payı ise yüzdelik 41'de kaldı. Seçim neticelerini değerlendiren Bağdatlılar, toy kurulacak hükümetten aşkın beklentileri olmadığını tabir etti.

"Bu neticeler politik taraflara müşterek ceza"

Seçime iştirak oranının açıklanandan hâlâ ceninisakıt bulunduğunu düşündüğünü kail Muhammed Fazıl, "Bu neticeleri beklemiyorduk. Katılım oranının yüzdelik 20'ye ulaştığını sanmıyorum. Bu neticeler politik taraflara müşterek ukubet ve Tahrir Meydanı ile ülkenin güneyinde dökülen şehitlerin kanının bedeli. Bu intihabat nice yüzü değiştirdi. Ayrıca Nasıriye'de devrimcilerin oylarıyla kazananlar güneyde müşterek iştirak bulunduğunu gösteriyor lakin Bağdat'a erişince aşkın iştirak olmadığını söyleyebilirim. Seçime iştirakı oranının açıklanandan hâlâ ceninisakıt bulunduğu kanaatindeyim” dedi.

Ali Karrar ise, “Sadr Grubu'nun bu seçim kazanacağını kestirim ediyorduk. Geçen seçimlerden sonradan gidiş kötüye gitti lakin toy hükümet geçmişin olumsuzluklarından ibret çıkararak bu sorunlara çıkar kez bulacak” ifadelerini kullandı.

"Hiçbir faydalı beklentim yok. Çünkü ayrımsız yüzler tekrarlanma ediyor"

Kasım Mümin isminde sanlı Iraklı ise seçimlerin toy müşterek şey getirmediği kanaatinde bulunduğunu belirterek, “Hiçbir faydalı beklentim yok. Çünkü ayrımsız yüzler tekrarlanma ediyor. Bundan evvela Sadr Grubu ülkeyi yönetmiyor muydu? Bakanların bir çok onlara aitti. Seçime iştirak oranına erişince yüzdelik 40, eyitmek ki halkın bir çok oy kullanmamış. Millet bitkin ve ayrımsız şeyin esasen olacağını biliyor. Aynı olmasa da anlaşılan hâlâ da kötüye gidecek” biçiminde konuştu.

"Yüzler ayrımsız yüz, tek şey değişmedi”

Seçimlerde alavere dalavere yapıldığını iddialarını değerlendiren Hüseyin Cabiri ise, “Seçimlere alavere dalavere katılabilir. Sonuçlar akilane olmayabilir. Ama buna karşın ego tek müşterek şeyin değişmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü yüzler ayrımsız yüz, tek şey değişmedi” dedi.

Abdulkadir Hacıoğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?