Dünya

Iraklı Türkmenler dünkü kurulacak hükümette nezaret lafı aldı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erşat Salihi, toy hükümette Türkmenlerin de temessül edilmesini beklediklerini ve bu mevzuda gır aldıklarını belirtti.

Iraklı Türkmenler dünkü kurulacak hükümette nezaret lafı aldı
09-01-2022 16:17
Bağdat

AA muhabirine açıklamalarda mevcut Salihi, toy çağda Türkmen milletvekillerinin Mecliste hem Şii aynı zamanda Sünni gruplar süresince toprak aldığını hatırlattı.

Salihi, "Biz Türkmen vükela kendisine da ayrı ortak Türkmen Grubu kurduk ve bunun başkanlığına da ego seçildim. Türkmenlerin adalet ve hukukunu defans görevim var." dedi.

Türkmenler düşüncesince Başbakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı kadar görevlere de isteyen olduklarını kaydeden Salihi, şunları söyledi:

"Irak’ta hâlâ Türkmenleri yöntem ve sistemin dışına sevk ve tecziye politikası mevcut. Ancak Türkmenler kendisine herhangi ortak devir Şii ve Sünnilerin birleşmesinden yanayız. Türkmenler Irak’ın çimentosudur. Türkmenlere dokunca verilirse Irak’ın donanması tehlikeye girer. Irak siyasetinde etkimiz ve ağırlığımız uydurma konusu. Özellikle iktidarı oluşturacak Şii gruplarla temaslarımız oldu. Türkmenlere toy kabinede dobra ortak bakma verilmesi düşüncesince bizlere uydurma verildi ve bu gerçekleşecek."

Irak’ta 10 Ekim 2021’de meydana getirilen umumi seçimlerde Türkmenler 329 sandalyeli Meclise 7 mebus göndermişti.

Meclis geçmiş oturumunu gerçekleştiriyor

Yeni Meclis bugün geçmiş kat toplanacak. Oturumda milletvekillerinin ant etmesi, peşi sıra Meclis Başkanı ve dü yardımcısının seçilmesi bekleniyor.

Meclis Başkanı ve yardımcılarının tarzı sonrası Kürt grupların belirleyeceği cumhur reisi adayının oylanması gerekiyor. Seçilecek toy cumhur reisi da Şii grupların belirleyeceği başvekil adayına hükümeti ihdas rolü verecek.

Irak’ta toy hükümeti, 73 mebus ile seçimin ortak numara partisi bulunan Sadr Hareketi önderi Mukteda es-Sadr’a ilişkin Sadr Grubu'nun mu, 70 yöresinde vekilin desteğini düzlük İran’a DOĞRU "Şii Koordinasyon Çerçevesi" ünlü yapı kuruluşunun mu kuracağı hâlâ anlaşılan değil. Bu dü Şii grubun başvekil adayını belirlemesi düşüncesince Meclisin en şişman koalisyonunu oluşturması ve bunun düşüncesince de Sünni ve Kürt gruplarla anlaşma tevlit dolayısıyla gitmesi gerekiyor.

Alınan akıbet bilgilere göre, Sadr Grubu, Meclisin en şişman koalisyonunu dikmek ve şimdi sonradan hükümeti ihdas etmek düşüncesince İran’a DOĞRU Şii grupla değil, Sünni ve Kürt gruplarla anlaşma ihdas etmek istiyor.

Meclisteki siyasal partiler ortada mülakat ve müzakerat bitmeme ediyor.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?