Dünya

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Turan, intihap sonrası ülkenin siyasal döneminin de değişeceğini söyledi

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, 10 Ekim'de yapılacak er umumi intihap sonrası ülkenin politik sürecinde ehemmiyetli değişikler olacağını belirtti.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Turan, intihap sonrası ülkenin siyasal döneminin de değişeceğini söyledi
02-10-2021 15:44
Kerkük

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 10 Ekim'de yapılacak er umumi seçme sonrası senelerdir bitmeme fail işsizlik, yöntemsizlik ve amme hizmeti yetersizliğine sonuç verilmesi beklentisinin şişman bulunduğunu söyledi.

Seçimlerin peşi sıra ülkenin siyasal sürecinde ehemmiyetli değişikler olabileceği öngörüsünde mevcut Turan, Irak parlamentosunda dünkü yüzler, değişimler ve değişik siyasal oluşumlar kıymetlendirmek istediklerini belirtti.

Yeni seçme yasasının, hür milletvekilli adaylarının önünü açılış şansı verdiğini aktaran Turan, bunun Irak demokrasisi düşüncesince dünkü müşterek evolüsyon bulunduğunu ve senelerdir Irak siyasetini yönetmen şişman siyasal partilerin tekelinden kurtuluşun önünü açtığını kaydetti.

Türkmenler Kerkük'ten 3 parlamenter seçmeyi hedefliyor

Turan, hâlâ geçmiş seçimlerde yaşanmış olan ihlal ve şaibelerden ırak müşterek seçme yapılması yerinde Kerkük'ten 3 Türkmen milletvekilini parlamentoya göndermeyi planladıklarını söyledi.

Turan, "Irak halkı senelerdir işsizlik, yöntemsizlik ve amme hizmetlerindeki yetersizliği sona erdirmek düşüncesince bu el kasa başına ısrarla gidecek. Artık beklentilerini adına getirmeyen ayrımsız siyasal fırka ve vekilleri seçmeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Iraklıların beklentilerini adına getirecek müşterek hükümetin kurulması icap ettiğini anlatım fail Turan, hırçın hâlde 1 Ekim 2019'da başlamış olan gösterilerin bu el hâlâ da genişleneceğini ve bunun tamamı ülkeyi tesiri dibine alacağını öngördü.

Irak'ta umumi intihabat düşüncesince art tadat sürüyor

Irak, 10 Ekim'de yapılacak er umumi seçimlere hazırlanıyor.

Bu seçimlerde 167 siyasal fırka ve oluşuma ilişkin 3 bin 249 namzet yarışıyor. Söz konusu adayların 951'i kadın. 789'u bağımsızlardan oluşan adayların art kalanı ise siyasal fırka ve koalisyonların listesinden yarışa katılıyor.

Irak'taki budunsal yapılar

Irak Anayasası'na layıkıyla ülke, Arap ve Kürt iktisap etmek gibi dü resmi budunsal yapıya sahip.

Resmi sıfır verilere göre, nüfusun yüzdelik 75-80'i Arap, yüzdelik 15-20'si ise Kürt.

Türkmenler ve diğerleri, yurt nüfusunun yüzdelik 5-7'lik yönünü oluşturduğu anlatım edilse de Türkmen grupların sayısının baş döndürücü hâlâ faziletkâr bulunduğu anlatım ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?