Dünya

İngiltere Parlamentosu'nda Çin ajanı alarmı

İngiltere iç duyum teşkilatı MI5, İngiltere Parlamentosu'nda Çinli ortak ajan bulunduğunu belirtti.

İngiltere Parlamentosu'nda Çin ajanı alarmı
13-01-2022 22:03

İngiltere'nin iç ihsas teşkilatı MI5, İngiltere parlamentosunda Çin hükümeti kabilinden görevlendirilen birlikte ajan yer aldığı ilişkin uyarıda bulundu. Güvenlik uyarısı gösteren MI5, Christine Ching Kui Lee isimli sanlı Çinli birlikte avukatın "gizlice akıntı ederek İngiltere'deki politik karışma faaliyetlerine karıştığını" açıkladı.

Güvenlik servisinden mevrut uyarıyla ajan yer aldığı kanıt edilen Lee'nin, "Çin Komünist Partisi'nin (CKP) Birleşik Ön Cephe Çalışma Departmanı (UFWD) hesabına kasten politik karışma faaliyetlerine katıldığı" belirtildi. Uyarıda, "Lee ecnebi uyruklular hesabına politik oluşumlara bağışları kolaylaştırmak da karışma peyda kılmak gibi politik partilere, milletvekillerine, namzet milletvekillerine ve Birleşik Krallık'ta politik fariza arayan insanlara finansal bağışların kolaylaştırılmasına uğraşıyor" denildi.

Uyarı Meclis Başkanlığından milletvekillerine gönderilen birlikte elmek ile paylaşılırken yetkililer, Lee'yi "Hong Kong ve Çin'de beledi ecnebi uyruklular hesabına fonksiyon özgülemek ve namzet parlamenterlere finansal bağışları kolaylaştırmakla" suçladı.

Avam Kamarası'nda MI5 kabilinden milletvekillerine gönderilen mektubu okuyan Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle, "Lee'nin Hong Kong ve Çin'de beledi ecnebi uyruklular hesabına fonksiyon verdiği ve namzet milletvekillerine finansal bağışları kolaylaştırdığının altını çizmeliyim. Bu kolaylaştırma, ödemelerin kökenini örtmek düşüncesince yapıldı. Bu açık açık benimseme edilemez birlikte davranıştır" dedi.

Başkan Hoyle, "Ayrıca bu fırsatı, meslektaşlarıma, aldıkları rastgele birlikte bağışın müsaade maruz birlikte fondan olup olmadığını belirleme kılmak düşüncesince bağışın kaynağını teyit sorumluluklarını ve deposu Faiz Kaydına toplama yükümlülüklerini anımsatmak isterim. Herkes Seçim Komisyonuna makul halde söylem vermelidir" ifadelerini kullandı.

Lee, İşçi Partisine armağan yapmıştı

MI5, Lee'nin İşçi Partisi Milletvekili Barry Gardiner düşüncesince armağan yaptığını belirtti. Lee'nin oğlunun Gardinerin ofisinde çalışmış yer aldığı fakat MI5'in uyarısıyla bu arada bugün istifa etmiş yer aldığı aktarıldı. Birkaç senedir Lee karşı düzenlilik servisleri ile bağlanak kurduğunu kail Gardiner, "Benim tarafımdan, onun ofisimle bulunan birlikteliği ve görüntü getirmek düşüncesince icra ettiği bağışlar ağız ağıza söylem edildi. Bütün bağışlar, üyelerin çıkarları kaydında aklık birlikte halde söylem edilirken kaynakları da o tam doğrulandı" dedi.

Milletvekili Gardiner, "Güvenlik servisleri, Christine Lee marifetiyle yönlendirilen aksi finansmanı değişmez şekilde belirleme etmelerine rağmen, bunun ofisimin almış yer aldığı rastgele birlikte fonla ilişik birlikte bağlantısı olmadığına değgin garanti verebilirim” ifadelerini kullandı.

“Bu tehditleri dökmek düşüncesince değme devir oranlı adımlar atılır”

Konuyla ilişik izah işleyen İçişleri Bakanı Priti Patel ise, "Çin Komünist Partisi hesabına kasten politik karışma faaliyetlerinde mevcut birlikte kişi" kabilinden milletvekillerinin maksat alınmasının "endişe verici” bulunduğunu anlatım ederek, “Gerektiğinde, evren önderi istihbaratımız ve düzenlilik teşkilatlarımız sebebiyle bu tehditleri dökmek düşüncesince değme devir oranlı adımlar atılır” dedi.

Eski Başbakan Theresa May'den rütbe almıştı

Ajan yer aldığı kanıt edilen Lee'nin başkaca emektar Başbakan Theresa May'den "Points of Light" isimli sanlı birlikte rütbe aldığı, May'in namına yazdığı mektupta, "Birleşik Krallık'taki Çin ve İngiliz toplulukları arasındaki etkileşimi, anlayışı ve işbirliğini isteklendirme ettiği" düşüncesince Lee'ye övgüde bulunmuş yer aldığı belirtildi.

Aylin Albayrak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?