Teknoloji

İmam Hatipli öğrenciler sektörün en çabuk dronlarından birisini yaptı

Piyasanın en hızlıları ortada bulunan dronla katıldıkları TEKNOFEST'te "Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Döner Kanat" kategorisinde bir numara bulunan Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Teknoloji Takımı, gittikçe defans sanayiinde fariza kabul etmek istiyor.

İmam Hatipli öğrenciler sektörün en çabuk dronlarından birisini yaptı
01-10-2021 11:36
İstanbul

Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Teknoloji Takımı (KİTT), 2018 senesinde kuruldu. Danışman hocaları Zafer Karagöz yönetiminde etkin ve 20 öğrenciden oluşan KİTT ekibi üyeleri, bugüne genişliğinde ayrışık vasıtalar geliştirerek katıldıkları yarışmalarda ehemmiyetli başarılar elde etti.

Estonya'da planlı arsıulusal müsabakada Türkiye’yi özümleme fail ve evren birincisi bulunan takım, sabık sene liseler arası insansız iklim araçları yarışmasına katılarak TEKNOFEST'te finale çıktı.

KİTT Alaca Doğan Kulübü, bu sene hep ağırlığı 1 kilo civarında, dü motosiklet arası uzunluğu 35 santim bulunan indinde drone geliştirdi. 4 kilo transfer kapasitesine ehil drone, el kitabı uygulandığında 130 km/s, özerk kullanımda ise 86 km/s hızına çıkabilmekte.

"Dronumuz baş döndürücü hızlı"

KİTT Alaca Doğan Kulübü kaptanı Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. derslik talebesi Alperen Özalp, hızı zımnında müsabakada birincilik elde ettikleri drone çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Özalp, indinde numara oldukları müsabakada hafifliğin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu ve o nedenden baş döndürücü az ağırlıkta indinde batarya kullandıklarını söyledi.

Hızlı indinde drone geliştirdiklerine aksan karşılayıcı Özalp, "Dronumuz baş döndürücü hızlı. Saniyede 35 metreye çıkabiliyor. Otonomda bu az buçuk hâlâ yavaşlayarak 24 mt. oluyor. Bu hızlar ince fazla. Piyasadaki dronlardan elden çabucak hepsinden baş döndürücü hâlâ aceleci uçuyor. Otonom uçanların en hızlılardan diyebiliriz. Saatte kestirmece 130 kilometreye mukabele ediyor. Maliyeti kestirmece 8 bin lira. Fakat tığ hususi indinde GPS sistemi kullanıyoruz. Bu GPS sistemiyle toplamda 16 bin liraya para oldu." sanarak konuştu.

Özalp, bu maliyetin indinde tarafını okullarının karşıladığını, kalanı ise sponsorlardan sağladıklarını dile getirdi.

"Üç çağ süresince on paralık uyumadık”

Özalp, dronu derinliğine uğraşlar kararı geliştirdiklerini anlatarak, "Bu çeşit dronları imar etmek baş döndürücü bedava olmuyor. Bunun düşüncesince baş döndürücü idman gerekiyor, iş gerekiyor. En başlangıcında da uykuyu unutuyoruz. Zaten yaz tatilimiz olmuyor. Üç ay süresince çalışıyoruz, geceli gündüzlü. Sabah gelip geceleyin ezanı çıkıyoruz kulüpten. Aynı sürede bizim ciddi süreçlerimiz var. Raporun gönderildiği, pervaz eşya videosunun göndermiş bulunduğu indinde yarış öncesindeki süreç. Bu süreçlerde arada sırada olmadık aksilikler çıkabiliyor. Yarışmada arama kartımız göynük sayılabilecek indinde seviyeye geldi ve üç çağ süresince on paralık uyumadık. Fakat pes etmedik. Takım biçiminde çalıştık. Şu an buradayız ve birinciyiz." ifadelerini kullandı.

Gelecekteki hedeflerinden bahseden Özalp, şu halde bitmeme etti:

"Daha detaylı, hâlâ güç yarışmalarda aşama aldıktan sonradan gitgide tamamımız defans endüstri sektöründe, ciddi teknolojide etkin birer mühendis iktisap etmek istiyoruz. Bizim kip aldığımız eşhas var. En ilkin Selçuk Bayraktar ve okulumuz mezunu TEİ Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, kip aldığımız kişiler. Elbette dronlar rastgele yerde kullanılabilir. Yarışmada simüle ettiğimiz fariza esasta indinde yerde muhat kalık kişiye 330 mililitrelik su şişesi göndermekti. Bunu kazasız indinde halde özerk adına gönderdik. Ayrıca bildiğiniz gibi 2016 senesinde meskun yöre vakaları olmuştu. Orada baş döndürücü ters bölgede askerlerimiz çatışmıştı. Dronumuzun dört kilo ağırlık transfer kapasitesi var. Altına 4 kiloluk indinde cephaneyle baş başa kamikaze drone adına kullanılabilir. Ayrıca dronumuz benzerlerine mucibince baş döndürücü ıvır zıvır ve aceleci bulunduğu düşüncesince hasar alma, vurulma olasılığı baş döndürücü düşük."

Özalp, ilkin öğretmeleri ve ekol yöneticileri iktisap etmek az daha kendilerine dayanak noktası verici her kişiye teşekkürname etti.

"Kumanda yapılmaksızın da çalışıyor"

Projede özerk cümle sorumlusu adına fariza meydan Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi akıbet derslik talebesi Muhammed Emre Kocaman, dronun hem komuta ile bununla beraber bilgisayardan girilen komutlarla çalıştığını anlattı.

Diğer benzeri araçlardan ayrımlı adına zat dronlarının komuta kontrolü yapılmaksızın da çalışabildiğine aksan karşılayıcı Kocaman, "Kumanda yapılmaksızın da çalışıyor. Hiçbir halde indinde kullanıcısı yok. Uçuş öncesinde benim ayarladığım halde uçuyor. Gerekli gayret parametrelerini, üstünlük parametrelerini ve yatış açılarını ayarlıyorum. Sonrasında bütünü zat içindeki pervaz arama kartı GPS denemesi modülleriyle çalışıyor. Bu sistemi internetten İngilizce kaynaklardan öğrendim. Türkçe eşme maatteessüf baş döndürücü az, ayrıca namevcut denilebilecek genişliğinde az." sanarak konuştu.

Kocaman, gitgide mühendis iktisap etmek istediğini belirterek, bu çeşit projelerde fariza edinmeyi hedeflediğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?