Ekonomi

Ilısu Barajı ekonomiye yılda 3 bilyon teklik yardım sağlayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla resmi açılışı yapılacak bulunan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, ekonomiye yılda 3 bilyon teklik yardım sağlayacak.

Ilısu Barajı ekonomiye yılda 3 bilyon teklik yardım sağlayacak
05-11-2021 14:39
Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü kabilinden Dicle Nehri üzerinde, erke üretimi üzere inşası tamamlanan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'i, oturmuş çelim itibarıyla Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonradan Türkiye'nin 4'üncü iri hidroelektrik santrali konumunda olacak.

Türkiye'nin dev yatırımı 'Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in açılışı yapılacak

Temelden 135 mt. yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 mt. beden uzunluğuna eş baraj, ön yüzü beton ciltli kayaç dolgu baraj tipinde, dolgu kütlesi ve beden uzunluğu itibarıyla dünyada bir numara yetkin arazi alıyor. Ilısu, 10,6 bilyon metreküplük ambarlama kapasitesiyle Mustafa Kemal Atatürk ve Keban barajlarından sonradan Türkiye'nin 3'üncü iri ambarlama hacmine eş bulunuyor.

Enerji üretimiyle ekonomiye yılda 3 bilyon teklik yardım sağlayacak bulunan Ilısu Barajı ve HES'inin önce türbini, 19 Mayıs 2020'de devreye alındı. Aynı sene içre öteki 5 türbinin de devreye girmesiyle kuruluş birlik sığa erke üretimine başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşrifi, Bakan Pakdemirli'nin katılımıyla ferda resmi açılışı yapılacak santralci şu anne derece 3,7 bilyon kilovatsaatlik yalıtım enerjisi imal ederek diyar ekonomisine 2,6 bilyon teklik yardım sağladı.

Ilısu Projesi, baraj inşaatı, baştan yerleşim, zamanı ve kültürel varlıkların korunması ve öteki çalışmalarla beraberce tahminî 20 bilyon liraya mülk oldu. Baraj birlik sığa çalıştığında salname 4,12 bilyon kilovatsaat erke üretecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?