Sağlık

'İleri endoskopik uygulamalar erken teşhisle hayat kurtarıyor’'

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Çolak “İleri endeskopik uygulamalar; elan ilkin cerrahi müdahale ile yaptığımız nice tedaviyi, elan az girişimsel müdahalede bulunarak endoskopik yöntemlerle yapılabilmemize olanağı sağlıyor” dedi.

'İleri endoskopik uygulamalar erken teşhisle hayat kurtarıyor’'
09-11-2021 15:39

Günümüzde tababet dalında yaşanmış bulunan teknolojik gelişmeler nice cerrahi uygulamayı kolaylaştırdığı derece hastaların düzelme periyodunu de hızlandırıyor. Gastroenteroloji dalında oranla ehemmiyetli arazi markajcı cerrahi işlemler, toy çocuk teknolojiler yardımıyla hastaların tedavisinde ehemmiyetli gösteriş oynuyor. Medicana Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Çolak, “İleri endeskopik uygulamalar; henüz öncesi cerrahi müdahale ile yaptığımız nice tedaviyi, henüz az girişimsel müdahalede bulunarak endoskopik yöntemlerle yapılabilmemize olanağı sağlıyor” niteleyerek toy çocuk endoskopik uygulamalar karşı açıklamalarda bulundu.

“Kromoendoskopi yöntemi dokunmabana teşhislerinde kullanılıyor''
İleri endoskopik uygulamaların erken derece kanserlerin teşhisinde kullanıldığını tamlayan Prof. Dr. Yaşar Çolak, “Gastroenteroloji alanındaki ‘kromoendoskopi' ismi sunulan toy çocuk kromoendoskopi yöntemi rüçhan adına erdemli çözünürlüğünde bulunan gelecek teknolojiye eş endoskopi cihazlarının ve birtakımı endoskopik boyaların kullanılmasıyla yapılmaktadır. Erken derece ur ve kanserlerin saptanmasında, sınırlarının belirlenmesinde ve otama stratejilerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır” sanarak konuştu.

“İnce bumbar rahatsızlıkları düşüncesince yutulabilir kapsül teknolojisi uygulanıyor''
Kapsül endoskopi yönteminin avantajlarına yer veren Prof. Dr. Çolak, ‘‘İçerisinde çabucak baş döndürücü alıcı mevcut transparan birlikte kapsülün dudak eliyle yutulması ve bu sayede ağızdan anüse denli hepsi hazım sistemin görüntülenebilmesini sağlayıcı Kapsül Endoskopi uygulaması bu günlerde başta işkembe ve hoşur bumbar ortada küsurat müeddep bağırsaklarla ilişik rahatsızlıkların teşhisinde kullanılıyor. Kapsülün içindeki kameralar daima adına fon almakta, bu sahneler kaydedilmekte ve akıbet zamanlarda tercih ettiğimiz kaslı kapsüller yardımıyla hepsi hazım sisteminin panaromik görüntüleri elde edilebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Lezyon ve poliplerde cerrahi uygulamalar araç değil''
Endoskopi yönteminin avantajlarından da bahseden Prof. Dr. Çolak, “Sindirim sisteminde görülebilen ıvır zıvır iri tümörleri ahtapot adına adlandırıyoruz. Poliplerin ve sathi tümörlerin erken evresinde çıkarılmasını sağlayıcı formül ise EMR kısaca endoskopik mukozal rezeksiyondur. EMR yönteminde hazım sistemindeki ahtapot ve sathi tümörler derece lezyonların dibine bap enjekte edilerek kesilecek bölgede birlikte yastıkçık oluşturulur ve lezyonlar cazibe akımıyla kesilerek çıkartılır. Daha yoğun ve henüz iri lezyonlarda ise ESD yöntemi uygulanmaktadır. Açılımı endoskopik submukozal diseksiyon bulunan bu yöntemde endoskopik cihazlarla iri lezyonların dibine girilerek hususi bıçaklar yardımıyla doku bozukluğu alttan kesilerek çıkartılmaktadır” sanarak konuştu.

Prof. Dr. Çolak, “Bu yollar yardımıyla başta henüz öncesi ameliyatlarla çıkartılabilen nice doku bozukluğu ve tümörün endoskopik yöntemlerle ameliyatsız adına çıkartılması sağlanmaktadır” dedi.

“Karından meydana getirilen biyopsiye seçenek endoskopik ultrasonografi''
Endoskopik ultrasonografinin akıbet zamanlarda hazım bilimi dalında beğenilen en ehemmiyetli gelecek endoskopik uygulamalardan birisi bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Çolak, toy çocuk endoskopik yöntemlerle ilişik olarak, “Endoskopi cihazının ucuna yerleştirilmiş hususi birlikte ultrasonografi aleti yardımıyla aşındırmak borusu, işkembe ve bağırsakların içinden ultrasonografi ika olanağı sağlanmaktadır. Bu formül başta hastalıklara baş döndürücü benzeyen birlikte alandan ultrasonografi yapılabilmekte ve baş döndürücü erdemli duyarlılıkta sahneler elde edilebilmektektedir. Bu sayede başta tümörlerin ne katmanlardan kaynaklandığını bizlere göstermenin birlikte tümörün tipi karşı bilgelik vererek otama planının oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu yöntemin başka birlikte ehemmiyetli ayrıcalığı de icap işkembe ve bağırsaklarda gerekse bu organların komşusu bulunan pankreas, uykuluk derece organlardaki kitleler ile lenfa bezlerinden biyopsi kabul etme ve rahatsızlıkların tanısını koyma olanağı tanımasıdır. Bu sayede; söz gelişi birlikte pankreas kitlesinden, başlangıçta ameliyatla yahut döl yatağı cildi delinerek alınmakta bulunan biyopsiler yerine, ağızdan mideye ulaşılarak, işkembe içinden baş döndürücü müeddep birlikte enjeksiyon desteğiyle pankreastaki kesime ulaşılmakta ve buradan tahsil edilen biyopsiler gine dudak eliyle endoskopi cihazının içinden çıkartılmaktadır. Bu formül hemen hazım bilimi dalında değil akciğer kanseri olgularının döş boşluğundaki lenfa bezlerinin değerlendirilmesi ve icabında bu alandan biyopsiler alınarak akciğer kanseri tanısının konulmasında da kullanılmaktadır” açıklamalarında bulundu.

“Safra taşlarından ameliyatsız halas ERCP yöntemiyle mümkün''
Endoskopik retrograd kolanjio pankreatikografi (ERCP) yönteminin başta balast ve pankreas kanallarına müteveccih tanılama ve tedaviler düşüncesince kullanılmakta bulunan birlikte formül bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Çolak, ERCP yönteminin, çoğunlukla balast ve pankreas yayınlarını tıkayan taşların çıkartılması, kanalların temizlenmesi, sarılığa defa açan tıkanıklıkların ve bu kanallarda olabilecek tümörlerin tedavilerinde beğenilen endoskopik birlikte uygulama bulunduğunun altını çizdi.

“Reflü hastalığında stabil tanılama kolaylığı''
Reflü hastalığının teşhisinde oranla ehemmiyetli birlikte arazi markajcı Ph Metre uygulaması ile aşındırmak borusuna çıkan hamız ve balast kaçağının değerlendirildiğini dile getiren Pof. Dr. Çolak, “Bu yöntemde aşındırmak borusuna yerleştirilen sensörler ile 24 sayaç süresince aşındırmak borusundaki hamız Ph değerleri ölçülmekte ve işkembe asitinin aşındırmak borusuna kaçış düzeyi, miktarı, ne saatlerde olduğu, aşındırmak yiyecek yahut yatar pozisyonla bulunan birlikteliği değerlendirilmektedir. Bu sayede esas reflü rahatsızlığı teşhisi konuluyor ve bu neticelere uyarınca de reflü otama stratejileri belirlenmektedir” sanarak konuştu.

Başka birlikte uygulama adına karşımıza çıkan manometrenin ise reflü hastalarındaki aşındırmak borusu ve göt basınçlarının ölçülmesi neredeyse kullanıldığını özetleyen Prof. Dr. Çolak, “Özellikle reflü hastalarındaki derece aşındırmak borusu ast uç basınçlarının az bulunduğunun saptanmasında yada yutma sorunlarına defa açan aşındırmak borusu rahatsızlıklarında akıllıcasına tanısının koyularak akıllıca tedavilerin planlanmasına olanak vermektedir” dedi.

Son adına stretta yöntemine yer veren Prof. Dr. Çolak,“ Bu yöntem, reflü rahatsızlığı tedavisinde aşındırmak borusunun ast ucuna radyofrekans dalgalarının gönderilmesi şekli ile bu alanın daraltılması prensibine mebni endoskopik birlikte yöntemdir” halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?