Ekonomi

İklim zirvesine eyyam kaldığında taşıl yakıtların başrolde bulunduğu enerji krizi dünyayı sarsıyor

İklim zirvesine önemli eyyam kala, emisyonların en şişman sorumlusu bulunan taşıl mahrukat fiyatlarındaki üstün dereceli artışlar müstevli sürecinin etkilerini gidermekte zorluk çeken ekonomiler üstünde üste ağırlık oluşturuyor.

İklim zirvesine eyyam kaldığında taşıl yakıtların başrolde bulunduğu enerji krizi dünyayı sarsıyor
08-10-2021 11:10
İstanbul

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 26. Taraflar Konferansı (COP26) 31 Ekim-12 Kasım'da İskoçya'nın Glasgow kentinde talih liderleri, amme ve hususi dal temsilcilerinin yukarı düzem katılımıyla gerçekleştirilecek.

Konferans, kâffesi dünyada iklim değişikliğine bağlı tutkun ve saf afetlerin yaşandığı akıbet çağda bilgi insanlarının kûhi el altında endüstri evveliyat çağa layıkıyla 1 derecenin üstünde küsurat global hararet artışı düşüncesince "kırmızı alarm" verdiği birlikte zamanda düzenlenecek.

BM güzeşte ay yayımladığı raporunda, dünyanın Paris Anlaşması'nda arazi meydan global hararet artışını 2 derecenin altında terviç ve mümkünse 1,5 dereceyle sınırlandırma amacından baş döndürücü uzakta bulunduğunu ve limonluk gazı emisyonlarının 2030'a genişliğinde yüzdelik 16 çoğalma göstereceğini duyurdu.

BM Genel Sekteteri Antonio Guterres ise dünyanın 2,7 adım hararet artışına akıllıcasına revan "felaket" birlikte yolda bulunduğunu ve bundan dolayı hava değişikliğini önlemeye müteveccih acele gelişim katılması icap ettiğini belirtti.

Bu kapsamda, global hararet artışını 1,5 dereceyle hudutlandırmak ve tarafların çıkarma azaltımı düşüncesince "kömürü tarihe gömmek" amacıyla elan iddialı hedefler belirlemesinin beklendiği zirve, dünyada bildirme arzu dengesizliği kararında müstehase mahrukat fiyatlarındaki üstün dereceli çoğalma dolayısıyla enerji krizinin yaşandığı birlikte çağda yapılacak.

Yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınından toparlanmaya etkin ekonomilerde enerji talebinin beklenenden aceleci artması, bunu istikbal etmek düşüncesince birtakımı devletlerin bilhassa çarpıcılık üretiminde kömür ve saf kavara kullanımını çoğaltmak yerinde kalmasının ise zirvede müstehase mahrukat kullanımına gönül rahatlığı alınacak aksiyonları yavaşlatmasından ide ediliyor.

Öte yandan, Avrupa bilhassa kazanmak az daha global piyasalarda tutarları üstün dereceli kenar müstehase yakıtlara layıkıyla baş döndürücü elan bağan değerli yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımların artması, fiyatlardaki oynaklığın tesirini kısıntı ve hava değişikliğiyle mücadelenin hızlanmasında en can alıcı kere kendisine görülüyor.

Söz konusu faziletkâr fiyatlar bilhassa enerji talebini karşılamada ithalata tabi ekonomiler üstünde ağırlık oluştururken, yenilenebilir enerji kaynakları yardımıyla krizin iktisadi etkilerinin elan iri olmasının önüne geçilmiş bulunduğu tabir ediliyor.

Sıfır karbon kaynaklar Avrupa'yı fazladan maliyetten kurtardı

AA muhabirinin Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) enerji krizinin başladığı haziran-eylül çağında Avrupa Birliği (AB) devletleri ve İngiltere'nin çarpıcılık üretiminde eşme dağılımına bağlı hazırladığı analizden derlediği bilgilere göre, AB ve İngiltere'de bakir karbon kaynaklardan çarpıcılık üretiminin oranı bahis konusu çağda yüzdelik 66 ile kâffesi zamanların en faziletkâr seviyesine çıktı.

Sıfır karbon kaynaklardan çarpıcılık üretimi haziran-eylül çağında AB memleketlerini 33 bilyon ekü fazladan yükten kurtardı. Bunun 17 bilyon avrosunu nükleer, mütebaki tarafını ise yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu.

İngiltere düşüncesince ise bu miktar 2,3 bilyon ekü kendisine hesaplandı.

Haziran-eylül çağında AB vatanlarında yel ve güneşin toplanmış çarpıcılık üretimindeki oranı yüzdelik 28, nükleerin oranı yüzdelik 21, saf gazın oranı yüzdelik 26 ve kömürün oranı yüzdelik 13 oldu. Üretimin mütebaki yüzdelik 12'lik bölümü ise öbür kaynaklardan geldi.

Kömürden çarpıcılık üretimi bu zamanda güzeşte senenin bire birlikte zamanına layıkıyla kısaca yüzdelik 15, 2019'un bire birlikte zamanına layıkıyla ise kısaca yüzdelik 7 çoğalma gösterdi.

Rüzgardan çarpıcılık üretimi ise bu sene haziran-eylül çağında güzeşte senenin bire birlikte zamanına layıkıyla yüzdelik 3,5 azalırken, 2019'un bire birlikte dönemiyle bire birlikte ölçüde kaldı. AB vatanlarında saf gazın çarpıcılık üretimindeki oranı üç maaş çağda akıbet dü senenin bire birlikte zamanına layıkıyla yüzdelik 20 geriledi.

AB vatanlarında saf kavara arzında hacir yaşandığı düşüncesince kömürden çarpıcılık üretiminde çoğalma görüldü.

İngiltere'de ise haziran-eylül çağında yel ve güneşten çarpıcılık üretimi akıbet 5 senenin bire birlikte çevrim averajına layıkıyla yüzdelik 11 gerilerken, saf kavara ve kömürden çarpıcılık üretimi yükseldi.

Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, AA muhabirine, Avrupa'daki enerji krizinin bembeyaz enerji dönüşümü politikalarından kaynaklanmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"İngiltere'de çarpıcılık değer artışının yüzdelik 86'sı kavara fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı, bu gidişat öbür AB devletleri düşüncesince de benzeşim neticeler veriyor. Gaz fiyatlarındaki artışın peşinde ise çabucak birlikte tomar bozukluk var. Aşırı itici ve yunak hava, arazi altı depolarındaki doluluk oranlarının düşmesi, susuzluk dolayısıyla sakıt hidroelektrik üretimi ve küsurat alakanın yanında Rusya'da Avrupa'ya borazan gazı arzının yüzdelik 20'ye yaklaşan azalması fiyatlardaki artışta can alıcı oldu. Gaz fiyatlarının peşinde jeopolitik sebepler bulunduğu stabil huysuz biçimde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'ya kavara arzını artırabileceklerine müteveccih açıklaması tutarları çabucak yüzdelik 50'ye yaklaşan düşürmezdi. Dolayısıyla enerji krizi Avrupa'nın bembeyaz enerji dönüşümü politikalarından değil, Rusya gazına bağımlılığından kaynaklanmış olabilir."

Enerji krizinden, ithal kaynaklarda yegâne birlikte ülkeye bu genişliğinde tabi olunmaması gerektiği dersinin çıkarılabileceğini aktaran Alparslan, "Gaz fiyatlarının yanında kömür tutarları da üstün dereceli adına üstün dereceli kırıyor. Bu artışın sebebi de Çin ile Avustralya arasındaki siyasal gerilime genişliğinde uzanıyor. Politik mücadeleler müstehase mahrukat sektörünü etkiliyor. Yenilenebilir enerji arzını belirleyen meteorolojik koşullar, müstehase mahrukat arzını belirleyen siyasal mücadelelerden baş döndürücü elan kestirim edilebilirler." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?