Sağlık

İklim değişikliği akıl haslet hastalıklarını da artırıyor

Dünya Nöroloji Federasyonu Çevresel Nöroloji Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, çevresel faktörlerin yanında hava değişikliğinin bellek huy hastalıklarını artırdığını söyledi.

İklim değişikliği akıl haslet hastalıklarını da artırıyor
29-10-2021 13:16
Konya

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı ve İnme Merkezi Başkanlığı vazifesini de örümcek Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine, evren genelinde selamünkavlen kaynaklı ölümleri dökmek düşüncesince icraat yürütüldüğünü söyledi.

Çevre ve diyar kirliliği ile diyar değişikliğinin bellek huy rahatsızlıklarına tesirinin gündemde olduğuna ayraç fail Öztürk, "Çünkü meydana getirilen icraat gösterdi ki; diyar ve mekân kirliliği, diyar değişikliğiyle bu arada inme, bellek huy tıkanıklığı oluşumuna önsezi rahatsızlıklarından elan müşterek tomar illet oluyor. Bu aşırı can alıcı müşterek gerçek." niteleyerek konuştu.

İnmeden 6 milyon insanoğlu yaşamını kaybediyor

Öztürk, inmenin ahiret yolculuğu sebebi rahatsızlıkların başlangıcında geldiğine ayraç ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünyada 6 milyon kişiyi inmeden kaybediyoruz. Bunun yüzdelik 90'ı değiştirilebilir riziko faktörleridir. Bu tutum değişikliğiyle önlenebilir. Bir esas elan ortaya çıktı; çevresel faktörler diyar değişikliğiyle başa başlangıç revan müşterek faktör. Ölümlerin yüzdelik 30'a yakını elden diyar kirliliği kaynaklı. Dünyada yılda 9 milyon insanoğlu kaybediliyor. Bunların sağlam bir aşırı vakayiname nörolojik rahatsızlığı kapsıyor. Küresel diyar değişikliğinin aşırı dokunaklı bulunduğunu biliyorduk. Buzullar eriyor, yağışsız ortamlar artıyor ancak bunun bellek huy rahatsızlıkları sıklığını bu genişliğinde artırabileceğine düpedüz öngörmemiştik. Çalışmalar bu etkenin yüzdelik 30 düzeyinde dert riskini artırdığını gösteriyor. Artık çevresel faktörler bellek huy rahatsızlıkları riziko listesinde ikinci sırayı aldı. Bu aşırı can alıcı ve şaşırtı sonuç. İyi tarafı ise düzeltilebilme olasılığı olabilir."

Olumsuz çevresel faktörlere çelimsiz mütemadi verilen kalmanın da bellek huy tıkanıklığına illet olabileceğini altını çizen Öztürk, diyar kirliliğinin bireysel, sosyal ve toptan çabalarla azaltılabileceğini vurguladı.

Öztürk, huy sağlığının tam ve dosdoğru tagaddi koşullarına da sonuç basamak ilişkin bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?