Ekonomi

İkinci el araç satıcılarından 'yönetmelik uygulansın' talebi

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Erkoç, mezun yerine ikinci el araç satışı yapanların, yetki belgesi yapılmaksızın araç satışının kısıtlanmasını sağlayıcı yönetmeliğin uygulanmasını beklediğini söyledi.

İkinci el araç satıcılarından 'yönetmelik uygulansın' talebi
08-10-2021 10:04
Ankara

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Ticaret Bakanlığınca hazırlanmakta olan ikinci el motorlu yağız taşıtlarının ticaretini düzenleyen yönetmeliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla ağustosta yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Yönetmelik gereği, iş noktayı açılış ve düzentileme ruhsatında ikinci el motorlu yağız taşıtı faaliyeti mevcut ve manzume odasına mukayyet işletmelerin yetki belgesi gırla ayraç fail Erkoç, yetki belgesi olmayanların da yılda üçten müşterek tomar araç alıp satamadığını söyledi.

Erkoç, Türkiye genelinde 70 bini çok motorlu araç satıcısı bulunduğunu belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Geçen sene ülkede 9 milyona yaklaşan araç el değiştirdi, bunun sadece 1 milyon 600 binini motorlu araç satıcıları ve araba bayileri gerçekleştirdi. Çoğunluğunu, devlete tek ihsan ödemeyen, 'ayaküstü' ifade ettiğimiz eşhas alıp satmış. Burada devletin de ağır müşterek ihsan kaybı oluyor. Konunun takibinin yapılmasıyla ilgilendiren müracaatlar alıyoruz. Yönetmelikle sisteme girmesi muhtemel sektörümüzde sıkıntılar, yurttaşlarımızın yaşamış olduğu mesail ve devletimizin ihsan kaybı bitmeme ediyor. Yetkili adına ikinci el araç satışı yapanlar, yetki belgesi olmaksızın araç satışının kısıtlanmasını sağlayıcı yönetmeliğin uygulanmasını bekliyor. Bu sayede pırtı dışılığın önüne geçilecek ve sektörden mevrut rahatsızlıklar sona erecektir."

Fiyat dengesini bozuyor

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin sistemlerinin birbirine bütünleşmiş olduğunu, bu sayede yetki belgesi ile araç alıp satanların ve ayaküzeri tecim yapanların arama edilebildiğini dile getiren Erkoç, genel ağ sitelerinde ve oto pazarlarında çıkarlarını motorlu araç satıcısı adına tanıtıp araç satışı karşılayıcı insanların vatandaşları dolandırabildiğini söyledi.

Erkoç, araba üretiminde küresel çapta yaşanmış olan yonga krizinin bakir ve ikinci el araç fiyatlarının artmasında şişman müşterek gösteriş oynadığını, bunun yanında pırtı dışılığın da fiyatların yükselmesine etken bulunduğunu vurgulayarak "Meslekle alakası bulunmayan insanların alıp sattığı vesait paha dengesinin bozulmasına da illet oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?