Gündem

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 'Afetlerin acı tecrübeleri var'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Afetlerin acı tecrübeleri var, afetlerin şöyleki birlikte kararı da var; metropoller yenileniyor. Binalar yenileniyor, bununla birlikte altyapılarıyla bu arada revize oluyor. Yeni zamanın hem bayındırlık ve düz yazı açısından bununla birlikte ca

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 'Afetlerin acı tecrübeleri var'
26-04-2022 19:29

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, programları çerçevesinde Elazığ'a geldi. Elazığ Valiliğine sabık bakanlar haysiyet defterini imzaladıktan sonraları İl Değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantı hemen sonra Bakan Soylu açıklamalarda bulundu. Ülkenin iri yanında sınamadan geçtiğini dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Elazığ depreminden sonraları çoğumuz yaşadık ki; seller, yangınlar, depremler, çığ şu demek oluyor ki ardından mevrut afetlerle memleketimiz iri yanında sınamadan geçti, hem de ayrımsız sürede insanlarımız da iri yanında sınamadan geçtiler. Acılar yaşadık, sıkıntılarla huzur karşıya kaldık. Vatandaşımızın bu süreçlerden sonraları beklediği devletimizin kendine el uzatmasıydı. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade, bizlere verdiği talimatlar, hepsi paydaşlarımızla, hepsi arkadaşlarımızla anbean değme meseleyi strateji ika dair ortaya koyduğu duyarlılık tabii ki bizlere ayrı yanında kuvvet verdi. Sorunlar teessürat olmadı mı, şu demek oluyor ki ilkin afette değme meselenin kendine ilişik oluşturulabilecek çözümü bahis konusu ancak Allah'a baş döndürücü şükürler olsun devletimiz dört başı mamur kuvvetiyle bu arada dört başı mamur kurumlarıyla bu arada değme probleminin üstesinden doğmak düşüncesince beraberlik ile çalıştı. Sorunu yıkamak durumuna getirmeye değil problemi çözmeye etkin yanında önsezi ortaya konuldu. Biraz ilkin Sayın Bakanımızda söyledi; 18 bin ev tamamlandı, 17 bin ev teyit edildi ve diğerleriyle alakalı de dört başı mamur süreçler anı anına strateji ediliyor. Bunun çokları ihtimal tabir kılmak bedava değil ancak ev yapılamayacak yerlerde evler yapıldı. Köyünden, kentin arasında bulunan yerlerine kadar. Burada yanında tane yanında proses düşünüldü, vatandaşımızın devletine bulunan itimadın, güvenin sarsılmamasına müteveccih aşama ortaya konuldu. Hem facia yanında zamanlar hem de afetten ahir süreçlerde. Elazığlı hemşerilerimiz, Malatyalı hemşerilerimiz filhakika kışın ortasında baş döndürücü emekli eyyam geçirdiler ancak bu el birliğiyle atlatıldı” diyerek konuştu.

Afetlerin belletmen bulunduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Hem azda olsa bizlere itimat verdi, cesurluk verdi vatandaşımızın o götürümlü davranışı, ağırbaşlı davranışı hem beraberlik ile dört başı mamur devletin orada hepsi müesseselerinin orada beraberlik ile ortaya koyduğu proses bizlere ağırbaşlı yanında öğreticilik ortaya koydu. Ondan sonraları yaşadığımız değme yerde hem vatandaşımızla el ele hem de devletimizin hepsi kurumlarıyla el ele yanında proses muammer olduk. Afetlerin acı tecrübeleri var, afetlerin şöyleki yanında kararı da var. Şehirler yenileniyor. Binalar yenileniyor hem de altyapılarıyla bu arada düzeltilmiş oluyor. Yeni zamanın hem bayındırlık ve düz yazı açısından hem de diriltme açısından modelleri de ortaya çıkmak oluyor. Bu da gine söyleyeyim dün Kastamonu Bozkurt'taydık dü gündüz ilkin ne başlanmışsa ne söylenmişse ortaya konuldu. Hem facia yanında zamanlar hem de afetten ahir süreçlerde. Elazığlı hemşerilerimiz, Malatyalı hemşerilerimiz filhakika kışın ortasında baş döndürücü emekli eyyam geçirdi. Ama bu el birliğiyle atlatıldı. O zorluğun atlatılması buradaki Elazığlı hemşerilerimize de Malatyalı hemşerilerimize de söyleyeyim başka huzur karşıya kaldığımız afetlerde de bizlere belletmen oldu. Hem azda olsa bizlere itimat verdi, cesurluk verdi vatandaşımızın o götürümlü davranışı, ağırbaşlı davranışı hem beraberlik ile dört başı mamur devletin orada hepsi müesseselerinin orada beraberlik ile ortaya koyduğu proses bizlere ağırbaşlı yanında öğreticilik ortaya koydu. Ondan sonraları yaşadığımız değme yerde hem vatandaşımızla el ele hem de devletimizin hepsi kurumlarıyla el ele yanında proses muammer olduk” halinde konuştu.

Konuşmalarını sürdüren Soylu, “Afetlerin acı tecrübeleri var. Afetlerin şöyleki yanında kararı da var kentler yenileniyor. Hem madun yapısıyla düzeltilmiş oluyor, yapılar yenileniyor, hem de altyapılarıyla bu arada düzeltilmiş oluyor. Yeni zamanın hem bayındırlık ve düz yazı açısından hem de diriltme açısından modelleri de ortaya çıkmak oluyor. Bu da gine söyleyeyim dün Kastamonu Bozkurt'taydık dü gündüz ilkin ne başlanmışsa ne söylenmişse ortaya konuldu. Tıkır para işler ilerliyor, dört başı mamur bakanlıklar ilerliyor, İller Bankası, DSİ, TOKİ, AFAD zat vazifesini yapıyor. Tüm bakanlıklar zat görevlerini adına getiriyorlar. Sivil maşer kuruluşlarımız kezalik öyle. Onlara da minnettarız, müteşekkiriz. Onlar zat görevlerini yapıyor. Yine yanında hafta ilkin İzmir'deydik. Bir AFAD konutu prototipi var. Türkiye'de, boyasız en minimum kuvvetli yanında AFAD konutu prototipinden. Bir facia konutu değil. Neredeyse mutedil yukarı tesisat diyebileceğimiz yanında ikametgâh yapımıyla ve modeliyle huzur karşıya kaldık. Bu da Türkiye'nin geldiği noktanın ve seviyenin neresi bulunduğunu göstermektedir. Biz vatandaşımıza manken ve dayanıklı ikametgâh yapacağız. Köyde de kent de. O manken konutlar önemi yanında halde bundan sonrası zarfında dayanıklı dokuma edecek. Şehirlere yanında de cibilliyet kazandırıyor. Afet konutu yapılmış oldu bu meseleyi tamamlıyorum, bitirelim diyerek yanında önsezi ortaya konulmadı” diyerek kaydetti.

Devletin elini uzatmasıyla baş başa ortaya konulacak konutların o şehre de yanında cibilliyet katığını vurgulayan Soylu, “Bir mimarlık üslupta kazandırıyor. Onun düşüncesince bu mevzuda himmet yayınlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan belediyelerimize derece dört başı mamur ulama koyan her insana şükranlarımızı tabir ediyoruz. Çünkü o günleri hatırlıyoruz, bugünleri de görüyoruz. O gündüz vatandaşımızı avunan ederken tığ bugünün olabileceğini düşünüyorduk ancak vatandaşımız o acı arasında yanında meyusiyet ile huzur karşıyaydı. Allah'a hamd olsun milletimize utangaç olmadık. Biz ilkin icap Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız onun madun birimleri TOKİ ve başka umumi müdürlükleri olsun İller Bankası olsun, AFAD olsun, belediyeler olsun, jandarmamız değme biri el birliğiyle çalışıldı ve belli yanında noktaya getirildi. Eğer hakeza olmasaydı milletimize utangaç olurduk. Allah razı olsun, bu ülkemizin gelişmişlik düzeyinin yanında yansımasıdır, ispatı, rüştüdür. Eksikler kabil mu, dört başı mamur hemşerilerimiz bilsinler ki eksiklikleri telafi edecek yetenek ve kapasitemiz de lakırtı konusudur. Bu manada da bunu tabir kılmak gerekir. Sayın Bakanımız görmemiş olabilir.

Kastamonu Bozkurt'ta endüstri siteleri o derece kusursuz yanında noktaya mevrut ki %90'ın beden az daha tamam durumda. Ülkemizle de alım çalım duyuyoruz. Bu vesilelerle iştigal fail ve mesuliyeti hesabına düzlük dört başı mamur arkadaşlarımızla da alım çalım duyuyoruz. Allah razı olsun teşekkürname ediyoruz. Eksiklikler var ise onları da bertaraf kılmak boynumuzun borcudur. Bunu yapabilme kabiliyetimizde tabii ki vardır. Dediğim denli sorunları yıkamak durumuna getiren değil, çözen yanında anlayışı yansıttık. Bu işin gene itibaren mevzuatın dört başı mamur sınırlarına derece geldik. Aştığımız bölgeler de ha daima bu arada şu demek oluyor ki riziko düzlük yanında önsezi ortaya konulmuş oldu. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hayatını kaybeden zelzele zedelere, su taşkını zedelere ve dört başı mamur facia zedelere bu Ramazan hürmetine gine Cenab-ı Allah'tan yağmur diliyoruz. O meseleyle depremle ve afetle huzur karşıya küsurat ve zaman yaşamda bulunan o gündüz ihtimal de vurulan dört başı mamur yurttaşlarımıza da esenlik diliyoruz, gelir diliyoruz, gelir dileriz gine esbak olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Kamil Can Kılıç - Sedat Erbak - Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?