Politika

İçişleri Bakanı Soylu: 81 vilayetimizde kıyamet riziko kısıntı planları yaptık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu anne denli 42 milyon vatandaşa asliye kıyamet eğitimi verdiklerini belirterek, "Hedefimiz sene sonu bakımından 51 milyondu. İnşallah onu yakalayacağız. 81 vilayetimizde kıyamet riziko kısıntı planları yaptık." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: 81 vilayetimizde kıyamet riziko kısıntı planları yaptık
12-11-2021 23:01
Düzce

Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana mevrut depremin 22. yılı nedeniyle Anıtpark Meydanı'nda planlı yâd töreni, afetin gerçekleştiği 18.57'de siren çalınmasıyla başladı.

Bakan Soylu, törende meydana getirdiği konuşmada, depremde yaşamını kaybedenlere Allah'tan yağmur diledi.

Son dü senedir Türkiye'de nice afetle dirlik karşıya kalındığını dile getiren Soylu, "Biz vazifeli ortak milletiz ve bu topraklar da vazifeli topraklardır. Çok işimiz mevcut bizim. Birçok sıkıntıyla, afetle, musibetle, belayla dirlik karşıya kalıyoruz ancak bilmenizi istiyorum, bu budun rahmet ve saygıyla buluşan ortak millettir." diyerek konuştu.

Soylu, Elazığ, Giresun, Van, Artvin, Rize, İzmir, Antalya, Muğla, Bartın ve Kastamonu'da aşırı sayıda karabulut yaşandığını anımsatarak, şunları söyledi:

"Şunun altını çizmem gerekiyor. Biz çocuktuk, memlekette yer sarsıntısı olurdu, baskın olurdu. Kışın 6 ay Anadolu'nun köyleri kapanır, hamileler çocuklarını doğuramadan hayatlarını kaybederlerdi. Televizyonlarda daima şu söylenirdi: 'Nerde bu devlet?' Hep bunlarla büyüdük, bu bizim düşüncesince öz güvenlik yoksunluğuydu. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, Allah'a binlerce sefer hamdolsun ki 'Nerde bu devlet?' dedirtmedik tek zaman. Milletimizin en güç vaktiyle indinde olduk. Sadece hepimiz değil, devletin halis muhlis kurumları, hoppadak onlar değil, çırçıplak maşer örgütleri, gönüllüler. Kimisi ortak zerre ekmeğiyle, bazısı gönderilmiş olduğu pabucuyla, bazısı mobilyasıyla, bazısı elini küreğine atarak temizlediği enkazla..."

Türkiye'nin, dünyanın en ensesi kalın devletleri içre sonuç 4 yılda iane fail ortak numara diyar bulunduğunu kaydeden Soylu, "Biz hiç kimseye sırtımızı dönemeyiz, bekâr bırakamayız. Eski Türkiye'ye dönmemiz benzer değildir artık. Daha güçlü, hâlâ çıpa olacağız. Dünyanın nice durumunda başağrısı var. Kim bu sıkıntıya sırtını dönerse dönsün, şayet tığ dönecek olursak hem ecdadımıza çıyanlık etmiş oluruz bununla müşterek doğacak nesillerimize elleme ortak denyo bırakmamış oluruz. Bangladeş'ten Yemen'e, Myanmar'dan Filistin'e derece şuradaki insanoğlu ellerindekini oraya göndererek ortak milletin nite bulunduğunu halis muhlis dünyaya göstermişlerdir. Defalarca İdlib'e gittim, kolları kesik, bacakları olmayan, esas ve babalarını yitirmiş kollar gördüm. Oralarda babasız evleri, köyleri oluştu. Bize 'Oralara cemaat çıkmayın.' diyenler, ne bu medeniyetten nasibini almışlardır ne insanlıktan nasibini almışlardır ne de dinimizden kendilerine ilişik ortak doktrin kalmıştır." ifadelerini kullandı.

"Almanya, mükemmel 3,5-4 ay vatandaşının yanına ulaşamadı"

Bakan Soylu, Türkiye'yi hem depreme alıştırmak hem bu coğrafyada depremle dirlik karşıya kalındığında karabulut öncesi, o an ve sonra yapılacakları en elleme biçimde infaz etmek düşüncesince geceli gündüzlü çalıştıklarını tabir ederek, ahit Tekirdağ'da 6 diyar ile yer sarsıntısı tatbikatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Şu esas derece 42 milyon vatandaşımıza esas kıyamet eğitimi verdik." diyen Soylu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Hedefimiz sene sonu bakımından 51 milyondu. İnşallah onu yakalayacağız. 81 vilayetimizde kıyamet riziko kısıntı planları yaptık. Yıl sonu bakımından 80 ili bitirdik, ortak İstanbul'umuz kaldı, onu da bitireceğiz. Bizden geçmiş Almanya'da baskın afeti yaşandı. Biz Kastamonu, Sinop ve Bartın'da baskın afetiyle dirlik karşıya kaldık. Biz onlarınkinden hâlâ şişman bulunan bu afetle giriş ettik, sahayı temizledik, vatandaşlarımızla beraberce olduk, ortak ay arasında oradan çıktık ve demincek de evleri hazırlamaya başladık. Almanya, mükemmel 3,5-4 ay vatandaşının yanına ulaşamadı. Geldiğimiz gözcü budur."

Bakan Soylu, 2000-2020 yıllarında yer sarsıntısı sayısının 6 kıvrım arttığına dikkati çekerek, kendilerine sakıt amacın afetlere dirlik en faziletkâr ölçüde tedarik kabul etmek bulunduğunu laflarına ekledi.

Program, afsun okunması ve yer sarsıntısı yıkıntıları halinde açılan bölgeye karanfil bırakılmasıyla sonuç buldu.

Törene Vali Cevdet Atay, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, MHP Düzce Milletvekili umut Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, çırçıplak maşer kurumlarının temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?