Yaşam

İç Anadolu'nun karla ciltli 'kuş cenneti' doğaseverleri ağırlıyor

"Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" adına tescil edilen, yüzlerce kuş çeşidine konaklama, tagaddi ve tenasül imkanı sağlayıcı Eskişehir'deki Balıkdamı, kar yağışlarıyla beyaza büründü.

İç Anadolu'nun karla ciltli 'kuş cenneti' doğaseverleri ağırlıyor
28-01-2022 12:13
Eskisehir

İç Anadolu Bölgesi'nin batısında arazi alan, katıksız güzellikler süresince 286 kuş çeşidini barındıran Balıkdamı Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası, kar yağışıyla büründüğü değişik güzelliğiyle doğaseverlerle fotoğrafçıları kendine çekiyor.

Eskişehir'in Sivrihisar kaymakamlık merkezinin 25 kilometre güneyinde mevcut 800 m. rakıma eş Balıkdamı, Sakarya Nehri'nin bölgede oluşturduğu su taşkınları sebebiyle uzunbacak, sığır balıkçılı, akşam balıkçılı, ıvır zıvır akbalıkçılı, erguvan rengi balıkçıl, boz balıkçıl, ak pelikan, flamingo, bıyıklı baştankara, balaban, kızkuşu kıl payı ayrışık kuş türleri ile katı fazla canlıya ev sahipliği yapıyor.

Küçük göletler, menderesler ve sazlıklardan oluşan bozkırda duyurulmayan eskimiş huy harikası, kar yağışlarıyla beyaza büründü. Kuş müşahede kulesinin de bulunmuş yer aldığı Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı yerine tescillenen Balıkdamı, doğaseverlere ve kuş fotoğrafçılarına bıkılmayan güzellikler sunuyor.

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, AA muhabirine, muhacir kuşların gözdesi olmasının beraberinde ensesi kalın vejetasyon ve faunaya eş Balıkdamı ile ilişik geçmiş emek vermeyi 1996 senesinde yapıp, ilmî ortak dergide yayınladıklarını bildirdi.

Balıkdamı'nın Eskişehir'in ehemmiyetli katıksız değerinden birisi bulunduğunun altını çizen Türe, şunları kaydetti:

"Bu cins sulak alanlar kendilerine saf ekolojik yapıları dolayısıyla bitkiler, kuşlar, balıklar özellikle peyda etmek kıl payı hem karada hem suda yaşayabilen öteki efsanevi türleri düşüncesince tagaddi ve tenasül ortamı yerine korunması müstelzim katıksız ekosistemlerdir. Farklı bilgi insanlarınca değişik içerikte meydana getirilen ilmî araştırmalar, Balıkdamı'nın korunmasının ne denli ehemmiyetli bulunduğunu ortaya koymaktadır. Biyolojik çeşitliliğine müteveccih meydana getirilen ayrışık çalışmalarda, 200'ün üstünde evcil ve muhacir kuş türü, fazla sayıda balık ve ayrışık omurgalı efsanevi türleri belirlenmiştir. Bu bölgede belirlenen katıksız nebat şekli ise tahminî 250 civarındadır. Bu nitelikleri dolayısıyla Balıkdamı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca himaye dibine alındı."

"Balıkdamı'na eş kabarmak doğacak kuşaklara borcumuz"

Prof. Dr. Türe, Balıkdamı'nın direkt ve bilvasıta insanoğlu aktiviteleri kararında ortaya çıkan menfi çevresel etkilere erinç enikonu duygun ortak ekosistemdir olduğuna değindi.

Bölgenin himaye dibine alınıncaya denli etrafında meydana getirilen birtakımı zirai ameliyat ve baş döndürücü efsanevi otlatmaların beraberinde yöntemsiz kuş ve balık avlama faaliyetleri ile meydana getirilen akaçlama çalışmalarının ekosistemini menfi etkilediğini aktaran Türe, şöyleki bitmeme etti:

"Bunların haricinde yaşanmakta bulunan toptan ısınmaya ilişkin hava değişikliği ve yağışlardaki düzensizlikler de bu sulak düzlük ve ıssız yaşamı üstünde menfi etkisinde bırakır yaratmaktadır. Kar yağışının dip yer aldığı bu günlerde, enikonu iyi ortak görünüş meydana getiren Balıkdamı'nın, 4 sezon kendine saf güzelliğini destek peyda etmek ve Eskişehir'in katıksız ortak kıymeti yerine bu ekosisteme eş kabarmak hem doğaya bulunan saygımızın gereği bununla beraber doğacak kuşaklara erinç borcumuzdur."

Bölgeyi görüşme fail huy severler de kar yağışıyla beyaza bürünen Balıkdamı'nın kesinlikle görülmesi müstelzim yerlerden bulunduğunu tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?