Ekonomi

Hizmet İhracatçıları, 150 bilyon dolarlık erek düşüncesince birlikte araya geldi

Orta vadede 150 bilyon dolarlık dış satım hedefleyen Hizmet İhracatçıları Birliği, bünyesindeki 10 ast bu sektörün dış satım potansiyelini ortaya boşaltmak düşüncesince yapılacak takip toplantılarının ilkini gerçekleştirdi.

Hizmet İhracatçıları, 150 bilyon dolarlık erek düşüncesince birlikte araya geldi
04-11-2021 13:45
İstanbul

İSTANBUL (AA) - Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), mutedil vadedeki 150 bilyon dolarlık dış satım amacı düşüncesince izlem toplantılarının ilkini gerçekleştirdi.

Birlikten meydana getirilen açıklamaya göre, HİB, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin lokomotifi bulunan hizmetler sektöründe ihracatın artarak çoğalması ve sektörlerin gelişim göstermesi amacıyla 2018 senesinde kurularak 2 bini epey üyeye ulaştı.

2019 senesinde 64,4 bilyon dolar, salgının ilkin misyon kazanmak kıl payı kâffesi sektörleri aksi etkilediği 2020 senesinde ise 34,8 bilyon dolar dış satım oluşturan ve 10 bilyon dolar akan nezdinde tomar verici hizmetler sektörü, HİB’in önderliğinde potansiyeline henüz aceleci biçimde ulaşacak.

HİB bünyesindeki 10 ast bu piyasanın dış satım potansiyelini ortaya boşaltmak düşüncesince yapılacak izlem toplantılarının ilki, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hizmet Sektör Konsey Başkanı Ahmet Akbalık, HİB Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Başkanı Ozan Nalcıoğlu, HİB Genel Sekreteri Fatih Özer ve kol temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


- "Yazılımdaki fırsatı kaçırmayalım"


Açıklamada görüşlerine toprak maruz Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, yazılım ve enformatik dalının yarattığı eklenmiş bedel ve iklim düşüncesince öneminin bilincinde olduklarını belirterek, "Bakanlık adına misyon ihracatı önemli nezdinde ciddiyete sahip, rastgele nezdinde ast kol düşüncesince değişik icraat gerçekleştiriyoruz. Yazılım ve enformatik sektörünü de imar etmek düşüncesince müstelzim emekleri yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Sektörün baş döndürücü aceleci nezdinde biçimde büyüdüğünü ve dinamiklerinin baş döndürücü aceleci biçimde değiştiğini anlatım fail Öztelli, bu piyasanın gereksinimlerini hızlıca belirleme yazar destekleri aceleci nezdinde biçimde devreye sokabilmenin ve bu piyasanın hızına yetişebilmenin önemini vurguladı.

TİM Hizmet Sektör Konsey Başkanı Ahmet Akbalık da, Türkiye'nin eş bulunduğu dinç nüfusun şişman nezdinde kazanım bulunduğunu belirterek, "Sanayide robotik dönüşümü kaçırdık lakin yazılımdaki fırsatı kaçırmayalım. Kuluçka merkezleriyle, akıllıcasına teşviklerle acemi girişimler ortaya çıkarabiliriz. Üstelik firmalarımızın kullandığı yazılımlar önemli ciddiyete eş ve maatteessüf çokları emlak dışı menşeli. Bu hali aksine yöneltmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Birlik bünyesindeki pedagoji bilimi hizmetleri, canlılık ve ekin hizmetleri, üstencilik ve uygulayım danışmanlık hizmetleri, gezim ve yolculuk ile ilgilendiren hizmetler, liman işletmeciliği ve toprak hizmetleri, yazılım ve enformatik hizmetleri, geçici taşımacılığı hizmetleri, ağırlık taşımacılığı ve geri misyon hizmetleri, öteki iş hizmetleri sektörlerinin ayrıntılı nezdinde biçimde analizlerini yaptırdıklarını anlatım fail Akbalık, kısaca 1 senedir baş döndürücü ayrıntılı nezdinde araştırı dair çalıştıklarını aktardı.

Bu araştırı yardımıyla sektörlerin bulunan pozisyonlarını, rakiplerin stratejilerini, garaz pazarları ve nite konumlandırma yapılması gerektiği kabil neticelere ulaşacaklarını bildiren Akbalık, "Bu sayede sektörlerimizin gereksinimlerini henüz dobra belirleme yazar eş nezdinde maksat doğrultusunda defa haritası çizeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Hedef 15 bilyon dolar ihracat"


HİB Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Başkanı Ozan Nalcıoğlu ise yazılım ve enformatik hizmetleri dalının yarattığı gümrahlık ve istihdam tesiri ile ekonomiler dair özlük büyüklüğünün dair bulaşık oluşturduğunu belirtti.

Ürettiği print ve hizmetler ile kâffesi sektörlere direkt ulama sağlayarak iktisat genelin, etkilediğinin altını çizen Nalcıoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle müstevli dönemiyle beraberce nice bu piyasanın ertelediği sayısal dönüşümün hızlanmasıyla beraberce bu piyasanın yarattığı endirekt etkileriyle bu arada yarattığı iktisadi eklenmiş değerin doğacak zamanlarda baş döndürücü henüz yükselmesi mübrem olacak. 2019 senesinde 23 bilyon dolar toplanmış dirimlik ve kısaca 1,5 bilyon dolar dış satım hacmine vasıl sektörümüz 2020 senesinde yüzdelik 40’tan nezdinde tomar artışla 2 bilyon dolar dış satım geçekleştirdi. Yakalamış olduğumuz bu artım trendini dobra kullanarak ve atacağımız akıllıcasına adımlarla 5 sene içinde 15 bilyon dolara ulaşacak ve dokunduğumuz nice piyasaya de ulama sağlayacağız."

HİB Genel Sekreteri Fatih Özer de 2018 senesinde kurulan HİB’in çelimsiz müddette 2 binden nezdinde tomar üyeye ulaştığını belirterek, "Bakanlık içinde hemen misyon sahası düşüncesince açılan Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ve bu binanın destekleri hedeflerimize henüz aceleci ulaşmamızı sağlayacak. Bizler de yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, sektörlerin beklentileri, gereksinimleri ve yaşamış bulunduğu sorunları sizlerle yapacağımız görüşmeler ile belirleyecek ve rastgele nezdinde sektörümüzün ihracatını, dış satımcı sayısını ve yarattıkları eklenmiş kıymeti tasarruf etmek düşüncesince çalışacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?