Sağlık

Hızlı bulaşıcı Omicron tam bağışıklık sağlamıyor

Prof. Dr. Tülek, Omicron varyantında insanların gine enfeksiyon nakil oranlarının efdal bulunduğunu belirterek, "Bu ehliyetli bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Omicron'da rahatsızlığı nakil kanalıyla sosyal bağışıklığın oluşması kabil değil" dedi.

Hızlı bulaşıcı Omicron tam bağışıklık sağlamıyor
30-01-2022 11:42
Ankara

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, bulaşıcılığı erdemli Omicron varyantında baş döndürücü sayıda ferdin rahatsızlığı geçirmesiyle içtimai bağışıklığın sağlanıp sağlanamayacağına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Çok sayıda ferdin aşılanması yahut rahatsızlığı geçirmesiyle içtimai bağışıklığın oluşabileceğini tamlayan Tülek, şu detayları paylaştı:

"Örneğin, dü ay içinde Avrupa kıtasının minimum yarısının Omicron enfeksiyonunu geçireceği öngörülüyor. Fakat buradaki dava Omicron'un bağışıklık bırakıp bırakmadığı. Eldeki veriler kısıtlanmış fakat tığ biliyoruz ki Omicron'da gine enfeksiyon payı yüksek. Bu da tam bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Dolayısıyla Omicron'da rahatsızlığı nakil kanalıyla içtimai bağışıklığın oluşması gibi değil."

"Toplumun minimum yüzdelik 90'ı baş döndürücü aceleci beraberinde biçimde aşılanmalı"

Prof. Dr. Tülek, Omicron'un elan esbak varyantlara uyarınca ferah seyretmesine rağmen Türkiye'de günde sayı farkı 200 ferdin yaşamını kaybettiğine dikkati çekti.

Hastalığı geçirerek içtimai bağışıklığın ayrımsız sürede baş döndürücü sayıda ferdin ölüm etmesi, hastaneye yatması anlamına geldiğini, bu yüzden yeğleme edilemeyeceğini tamlayan Tülek, içtimai bağışıklığa aşılanmayla ulaşılabileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Tülek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Kovid-19 açısından da topluluğun minimum yüzdelik 90'ının aşılanması gerekiyor. Fakat aşılanmada da farklılıklar var. Daha esbak aşıların himaye payı erdemli fakat biraz ay sonraları bağışıklamanın düştüğünü görüyoruz. Bu sebeple bizim içtimai bağışıklığa ulaşabilmemiz düşüncesince topluluğun minimum yüzdelik 90'ının baş döndürücü aceleci beraberinde biçimde aşılanması lazım.

Çünkü virüsler mutasyona baş döndürücü uygun, bu miktarda aşılanmayı sağlayamazsak virüsün çoğalması, toplumda yayılması acemi mutasyonların, varyantların ortaya çıkmasına yol açacak. Bu sebeple toplumda baş döndürücü erdemli düzeyde, aceleci ilkah gerekiyor. Aşılamada da hoppadak dü düze yetmiyor, bundan sonraları anımsatma dozunun da behemehâl olması lazım."

"Geçmişte meydana getirilen dü düze aşılamanın şu an tesiri yok"

Türkiye'de 18 gözyaşı üzerinde dü düze aşılanmış bireylerin oranının yüzdelik 84'ün üzerinde olduğuna ayraç fail Tülek, "Ülkemizdeki verilerde 18 gözyaşı üzerinde topluluğun iri kısmı dü düze aşılanmış adına gözüküyor. Fakat burada şahısların ne aşıyla, ne devir aşılandığı önemli. Çünkü mRNA aşısı da olsa biraz ay sonraları bağışıklık düşüyor, Omicron'a dirlik himaye baş döndürücü azalıyor. Yani eskiden meydana getirilen dü düze aşılamanın şu an tesiri yok." ifadesini kullandı.

İnaktif aşıların koruyuculuğunun ise Delta ve Omicron'a dirlik sansasyonel olmadığını dile getiren Tülek, "Toplumuzdaki ilkah oranlarının bu verilerle baş başa gösterilmesi önemli. Son üç ayda birçok insan telkih oldu, kaçı mRNA'ydı ve birçok insan anımsatma dozunu yaptırdı? Bu bizlere asıl sayıları gösterecektir." görüşünü paylaştı.

Prof. Dr. Necla Tülek, "Toplumsal bağışıklığa ulaşmamızın yolu ilkah fakat baş döndürücü hızlı, erdemli miktarda beraberinde aşılanma. Bu sebeple herkesi aşılarını olmaya, belirlenen sürelerde anımsatma dozlarını yaptırmaya çağırma ediyorum." çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?