Ekonomi

Hırdavat sektöründen 11 ayda 9,9 bilyon dolarlık ihracat

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu piyasanın 11 ayda 9,9 bilyon dolar ihracat yapmasına ilişkin, “Sektör kendisine ihracatta üst akıllıcasına yükseliş ivmemizi sürdürüyoruz. Hedefimiz yılı en faziletkâr ihracat rakamlarıyla kapatmak.” ifadelerini kullandı.

Hırdavat sektöründen 11 ayda 9,9 bilyon dolarlık ihracat
09-12-2021 12:16
09-12-2021 12:16
İstanbul

Dernekten meydana getirilen açıklamaya göre, Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HISİAD), bu sektörün ocak-kasım devri ihracat paylarını paylaştı.

2021 ocak-kasım kümeli verilerine bakıldığında, Türkiye ihracatı 203,1 bilyon dolar yerine hesaplanırken, sektör ihracatı bire birlikte çağda 9,9 bilyon dolar yerine gerçekleşti. Sektör teşrinisani ayında 1 bilyon dolarlık ihracat ile güzeşte seneye gereğince yüzdelik 30 artım sağladı.

Açıklamada görüşlerine toprak maruz HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, senenin 11 ayında sektör ihracatının bedel yerine yüzdelik 34 artışla 9,9 bilyon dolara ulaştığını belirterek, "Kasım ayında sektörümüzün en çok ihracat gerçekleştirdiği devletler ortada 100 milyon dolar ile Almanya geçmiş tam toprak alırken, 70 milyon dolar ile Irak ikinci sırada, 55 milyon dolar ile Amerika üçüncü tam toprak aldı. Dördüncü tam toprak düzlük Belçika’ya hırdavat sektöründe ihracatımız, 2021 teşrinisani ayında birlikte geçmiş seneye gereğince yüzdelik 247 artarak 40 milyon dolar yerine gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.

2021 ocak-kasım dönemindeki ihracat pazarlarını da değerlendiren Tecdelioğlu, “Bu çağda 1 bilyon dolar ile Almanya geçmiş tam toprak alırken, 613 milyon dolar ile Irak ikinci, 394 milyon dolar ile Amerika ise üçüncü tam toprak aldı. STA sonrası Birleşik Krallık’a değerde yüzdelik 33, oranda ise yüzdelik 43 oranında birlikte ihracat artışı gerçekleşti. Sektör yerine ihracatta üst akıllıca yükseliş ivmemizi sürdürüyoruz. Hedefimiz yılı en faziletkâr ihracat rakamlarıyla kapatmak.” değerlendirmesinde bulundu.

Alt sektörlerin ihracat rakamlarına yer veren Tecdelioğlu, bu senenin ocak-kasım çağında hırdavat madun sektör ihracatında bağlanak elemanları verim grubunun 2,1 bilyon dolar ile bedel bazında geçmiş tam toprak aldığını belirtti.

Tecdelioğlu, bağlanak elemanları sektörünü, kimyevi mahsulat (boya, boya pigmentleri, vernik ve benzeri) 1,9 bilyon dolar, el aletleri verim grubu 1,6 bilyon dolar, anahtar ve takıları 1,1 bilyon dolar, möble takıları 954 milyon dolar ile izleme ettiğini aktararak, 2021 teşrinisani ayında sektörde en çok ihracatın 529 milyon dolar ile gine alüminyum sektöründe gerçekleştiğini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?