Sağlık

Hastanede Kovid-19 tedavisi gören gençten yaşıtlarına "aşı olun" çağrısı

İzmir'de yeni tip koronavirüs tanısı konulmuş olan ve hastanedeki tedavinin peşi sıra sağlığına munsap 16 yaşındaki Süleyman Ata Kutal, aşı pişmanlığı yaşadığını belirterek gençlere aşılarını olma tavsiyesinde bulundu.

Hastanede Kovid-19 tedavisi gören gençten yaşıtlarına
13-10-2021 11:35
İzmir

İzmir'de yeni tip koronavirüs teşhisi konulmuş olan ve hastanedeki tedavinin peşi sıra sağlığına munsap 16 yaşındaki Süleyman Ata Kutal, aşı pişmanlığı yaşadığını belirterek gençlere aşılarını olma tavsiyesinde bulundu.

Buca ilçesinde canlı 11. dershane talebesi Kutal'ın, yaşamış olduğu dert ve biberli şikayetlerinin peşi sıra 13 Eylül'de yaptırılan Kovid-19 testi zait çıktı.

Bir müddet evde tatil fail Kutal, soluk darlığı şikayetinin artmasının peşi sıra yakınları kabilinden Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan kabilinden yoklama edilen Kutal'ın aşı bulunmadığı belirlendi.

Kovid-19 Servisi'nde 10 gündür teneffüs ve dayanak noktası tedavisi geçerli Kutal, sağlığına kavuşmasının peşi sıra taburcu edildi.

Süleyman Ata Kutal, AA muhabirine, Kovid-19'un aşırı ağır birlikte illet bulunduğunu yaşayarak öğrendiğini söyledi.

Hastalık periyodunun aşırı ağır geçtiğini özetleyen Kutal, şunları kaydetti:

"Nefes almakta ve yürümekte müşkül çektim. Hep hab durumundaydım. Bu hastalıktan çevre hastanede yatacağımı tek düşünmüyordum. Kovid-19 olsam caba hazırlop birlikte şeklide geçiririm niteleyerek düşünmüştüm. Ama anca olmadı. Bu rahatsızlığı gençlerin anlayacağı dilden anlatacak olursam, bilgisayara virüs girmiş olduğu devir bilgisayardaki detayları adım adım ele geçirir. O biçimde ilkin mızrap ağrısı, akciğerler ve sonraları kan alamıyorsunuz. Böylelikle virüs vücudunuzu eline geçirmiş oluyor."

Kutal, hastanede otama görürken esenlik mensuplarının verdiği mücadeleye yaşayarak tanıklık ettiğini aktardı.

Kovid-19 salgınıyla mücadelede aşılanmanın aşırı ehemmiyetli bulunduğunu özetleyen Kutal, "Özel nedenlerden çevre aşı olmayı erteledim. O günlerde olacaktım. Halsizlik şikayetim başlayınca yaptırdığım testle Kovid-19 olduğumu öğrendim. Bana birlikte obje imkânsız niteleyerek ilerliyordum. Ama hakkıyla birlikte obje oluyormuş. Ailelerimizi ve yakınlarımızı dayanak noktası olmak namına kesinlikle her insanın aşı olması gerekiyor. Süremin dolmasının peşi sıra aşı olacağım." dedi.

"12 gözyaşı ve beden gelişigüzel kişinin aşı olmasını öneriyorum"

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan ise Kovid-19'un salgının evvel dönemlerine uyarınca çocuklarda şimdi aşırı görülmeye başlandığını söyledi.

Çocukların Kovid-19 dönemini yetişkinlere uyarınca şimdi şen geçirdiğini özetleyen Çiftdoğan, şunları kaydetti:

"Toplumsal bağışıklama düşüncesince döllenme aşırı önemli. Aşılara hazırlop vasıl devletlerde kâhil döllenme tamamlandı. Artık meslek zamanı ve bebek aşılanmaları başladı. Hala nice ülkede aşı temininde mesail çektiğini biliyoruz. Ülkemizde de 5 Eylül 2021 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı 12 gözyaşı ve üstündeki kâffesi insanlara aşı hakkı tanıdı. Klinik deneyimlerimize isnaden söyleyebilirim ki aşısını reşit fertler bu rahatsızlığı geçirse caba ya tek belirgi olmaksızın ve ya aşırı bol klinik bulgularla geçiriyorlar. Yatış oranlarımız az oluyor. Anne ve babalara 12 gözyaşı ve beden evlatlarının aşılarını boşlama etmemelerini öneriyorum."



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?