Sağlık

Hamileyken kanser oldu, kızı Öykü’yü sağlıkla kucağına aldı

Gebeliğinin 18. haftasında emcek kanseri bulunduğunu öğrenen 40 yaşındaki Gülcan Parmaksız, gebeliği sürerken birlikte taraftan otama oldu. Memesindeki ur alındıktan sonraları 4 kür de kimyasal otama gören kadın, Öykü ismini verdiği 3.345 Kgram doğan bebeğini sağlıkla kucağ?

Hamileyken kanser oldu, kızı Öykü’yü sağlıkla kucağına aldı
05-01-2022 09:44

İzmir'de sigortacılık özne 40 yaşındaki Gülcan Parmaksız, ikinci bebeğine iki canlı kaldı. Gebeliğinin 18. haftasında memesinde ele mevrut birlikte doku bozukluğu ve dert hisseden Parmaksız, tek saat kaybetmeden vaziyeti eş rahatsızlıkları ve tevellüt uzmanına bildirdi. Yapılan incelemeler kararında emcek kanseri tanısı konan hastanın bire birlikte sürede iki canlı olması dolayısıyla Medicana International İzmir Hastanesinde birlikte kurul oluşturuldu. Kadın doğum, onkoloji, umumi cerrahi ve duyum yitimi uzmanlarından oluşan konsey, ilkin tedavinin türüne değişmeyen verdi. Buna mucibince umumi cerrahi çeşidinden emcek esirgeyici operasyonu ve koltukaltı örneklenmesi gerçekleştirilirken, çıkan patoloji neticeleri da emlak dışına gönderilerek genomik riziko haritalandırılması yapıldı. Yüksek riziko belirleme edilen hastaya, adjuvan kemoterapisi planlandı. Gülcan Parmaksız, 4 kür kemoterapiyi 21 günde birlikte 34 haftada aldı. Öykü ismini verdiği kızını 38. haftada sağlıkla kucağına meydan anne, kısaca birlikte ay süresince kızını emzirdikten sonraları tedavisine bitmeme edecek. Hastalığını öğrendiğinden beri fazlalık düşündüğünü tamlayan Parmaksız, “Allah bizlere kız nesil kader etti ve ismini Öykü koyduk. O da özlük öyküsü ile doğdu” diyerek konuştu.

"Pozitif oldum, biçimsiz düşünmedim"

Anne Gülcan Parmaksız, yaşamış olduğu süreci şu laflarla anlattı: “Gebeliğimin 18. haftasında mememde birlikte çetinlik hissettim. Hiç beklemeden vaziyeti eş tevellüt doktoruma ilettim. Yapılan araştırmalarda 2. derece emcek kanseri teşhisim konuldu. Doktorlarımız beni baş döndürücü elleme birlikte biçimde yönlendirdi. Tüm hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza, hastanemize baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Ameliyatımı oldum, kitlem alındı. Gebeliğim bitmeme ediyordu ve gebeliğin sonlanmasını katiyen istemiyordum. İkinci bebeğime atlaya zıplaya iki canlı kalmıştım. Hekimlerimiz de beni talkın etti. Koordineli biçimde ilerledik ve evren tatlısı kızımı kucağıma aldım. Tedavim tabii bitmeme ediyor. Önümüzde süreçler var. Onkoloji doktorlarımızla sürecimizi tamamlayacağız ve hikayemizi kızımla elleme birlikte biçimde tamamlayacağız. Hastalığı önceki öğrendiğimde korkularım he lakin doktorlarımız beni baş döndürücü rahatlattı. Süreçle ilişik yaşayacağımız sıkıntıları da anlattılar lakin kötümser olursam tek neticeye varamayacağımı düşündüm. Pozitif oldum, biçimsiz düşünmedim. Benim 10 yaşlarında Ömer isminde birlikte oğlum var. Bir kızımız olursa onun da isminin Öykü olmasını isterdik. Yani kızımın isminin Öykü olabileceği hâlâ önceleri belliydi. Allah bizlere kız nesil kader etti ve ismini Öykü koyduk. O da özlük öyküsü ile doğdu.” Anne Parmaksız, bu süreçte benzeri Murat Parmaksız'ın da namına dayanak bulunduğunu söyledi.

"Çok kesif rastlanılan birlikte gidiş değil"

Medicana International İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gayem İnayet Çelik de kanser tedavisi sürecinde hastanın eş tevellüt çeşidinden DOĞRU birlikte biçimde izlem edildiğini belirtti. Çelik, "Bu müddet süresince bebeğinin gelişimi, kan akımı yakından izlem edildi. Bir iş bulunmadığı görülünce çocuk alışılagelen vaktinde, 38. haftada sezaryenle doğdu. Gayet metin birlikte kız çocuk oldu. Her şeyin önünde gitmesi bizi baş döndürücü bahtiyar etti. Bunda en iri aktif fiil hastanın fazlalık olmasıydı. Hastalığın başlangıcından itibaren baş döndürücü güler yüzlüydü. Biz de ona bu yolculuğunda asistan olduk. Hastamız, 3-4 hafta bebeğini emzirebilecek. Ardından da gebeyken alamadığı kimyasal otama tedavilerine başlanacak. Bu durumun örnekleri mevcut fakat baş döndürücü kesif rastlanılan birlikte gidiş değil” bilgisini verdi.

"Annesi de Öykü de hikayeleri ile kip oldu"

Medikal Onkoloji Uzmanı Gülcan Bulut ise şunları söyledi: "Hastamıza umumi cerrahide emcek esirgeyici operasyonu ve koltukaltı örneklenmesi yapıldı. Riski kullanmak gibi çıkan patoloji sonuçlarının genomik riziko haritalandırılmasını emlak haricinde yaptırdık ve erdemli riski görür görmez emcek konseyimizde vaziyeti değerlendirdik. Neonatolog, eş tevellüt ekibi, umumi cerrahi ve onkolojinin eş kararıyla adjuvan kemoterapisini planladık. Hastamız, kemoterapiyi gebeliğin sonuna bırakamayacağımız biçimde erdemli riskliydi. Meme kanseri şayet otama edilmezse yeniden devir yapabilecek birlikte tümöre sahipti. Gebeliğin bitimini bekleyebilirdik fakat bu hastamızda bekleyemedik ve tedavisine başladık. 4 tedaviyi 21 günde birlikte 34 haftada tamamlayacak biçimde bitirdik. Bebek de alışılagelen dönemini bekledi ve metin şekilde dünyaya geldi. Anne de şu an baş döndürücü metin fakat gebelikten sonraları tedavisi bitmeme edecek. Bebeğimiz öyküsü ile mevrut oldu. Annesi de Öykü de hikayeleri ile kip oldu” ifadelerini kullandı.

"Multidisipliner takım anlayışı"

Genel Cerrahi Uzmanı Varlık Erol, hastanın otama periyodunun multidisipliner birlikte yaklaşımla sürdürüldüğünü tabir etti. Erol, “Meme kanseri, zamanımızın en ehemmiyetli rahatsızlıklarından biri. Biz bu süreçte hoppadak anneyi değil hem anneyi hem de bebeğini fikren cereyan ettik. Bu da multidisipliner birlikte takım anlayışını gerektiriyordu. Hem eş tevellüt uzmanlarımız hem onkoloji uzmanlarımız hem umumi cerrahi hem de duyum yitimi uzmanlarımız devreye girdi. Yaptığımız araştırmalarda en evvela tedavinin türüne değişmeyen verdik. İlk evrede cerrahi uygulanması sonucu çıktı. Gerekli cerrahiyi yapmış olup tümörü ağız ağıza temizledikten sonraları konseyde çıkan patoloji raporlarıyla bu arada değerlendirip hastamızın ilaçlanmış tedavisi bitmeme etti” laflarına toprak verdi.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?