Ekonomi

Gürcüler boş bavullarla gümrük kapısından geçip, dolu bavulla dönüyorlar

Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde mevcut Sarp Sınır Kapısı'nı kullanarak ülkemize, boş bavullarla antre fail Gürcü vatandaşlar, alım satım yaptıktan sonradan tün ezanı saatlerin ülkelerine arka dolu bavullarla dönüyor. Bu hareketlikte 1 Gürcistan Larisi'nin 4,28 TL olmasının eh

Gürcüler boş bavullarla gümrük kapısından geçip, dolu bavulla dönüyorlar
04-01-2022 14:49

Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde mevcut Türkiye'nin Kafkaslar ve Orta Asya'ya oluşturulan kapısı konumundaki Sarp Sınır Kapısı'nda bu kat alış alışveriş yoğunluğu yaşanıyor.

Yeni sima Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 15 Mart 2020'de piyade geçici geçişlerine mülga Türkiye Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı 1 Haziran 2021 tarihinde baştan geçişlere açılmıştı. Kimlikli geçişlerin bitmeme etmiş olduğu gümrük kapısında bu kez, bavul ticareti yoğunluğu yaşanıyor.

Kurdaki dalgalanmayı punt bilici Gürcistan tabiiyetli yurttaşlar sabahın er saatlerinde gümrük kapısını kullanarak, ülkemize boş bavullarla antre yapmış olup Kemalpaşa ve Hopa İlçelerinden alış alışveriş yaptıktan sonradan şeb ezanı saatlerin ülkelerine dolu bavullarla arka dönüyor. Bu hareketliliğin anne sebebi yerine ise 1 Gürcistan Larisi'nin 4,28 TL olması gösteriliyor.

Kemalpaşa'da Laleli hareketliliği

Kemalpaşa kazasının müşterek çevrim bavul ticaretinin merkezi İstanbul-Laleli benzeri hareketliliğini yaşandığını İfade fail Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Sarp Sınır Kapısı'nın geçici geçişlerine açılmasının ardından, alanda hem ticaretin aynı zamanda toplumsal yaşamın baştan canlandığını söyledi. Akyürek, "Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde 700'e yaklaşan nesiç mağazamız var. Özelikle nesiç ve gıdada sektörlerinde çabukluk var. Pandemi zımnında 2 yılda yaklaşan kapının boğunuk olmasından kaynaklı çetin eyyam nâkil esnafımızın az buçuk olsun sonuç süreçte yüzleri gülüyor" dedi.

Eskiden dolu bavulla gelip boş dönüyorlardı demin ise...

İlçe esnafları ise bavul ticareti baştan başladığını fakat bu kat aksine müşterek tecim bulunduğunu belirterek "Önceden Gürcüler dolu bavulla gelip vatanımızda adanmış yaparlardı demin ise boş bavulla gelip, vatanımızda ne buldularsa dolu bavulla dönüyorlar, cıvıl cıvıl günlere baştan döndük, işlerimiz iyiye gidiyor" ifadelerini kullandılar.

İLGİLİ HABER
Bulgarlardan, Türkiye ile toy hudut kapısı talebi Bulgarlar'dan, Türkiye ile toy hudut kapısı talebi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?