Dünya

Gürcistan'da pilotun mezarında 28 senedir duran harp helikopteri görenleri şaşırtıyor

Gürcistan'da Abhazya cenginde fariza uçuşunu yaparken füze saldırısı kararı sakıt harp helikopterinde yaşamını kaybeden iklim kuvvetlerinden Albay Pilot Jimşer Mausuradze'nin mezarında 28 senedir duran Mi-24 manken helikopter şişman özen çekiyor.

Gürcistan'da pilotun mezarında 28 senedir duran harp helikopteri görenleri şaşırtıyor
29-09-2021 11:46
Tiflis

Gürcistan'ın Kakheti bölgesindeki Lagodekhi Belediyesi'ne ilişkin Giorgeti köyünde arazi düzlük mezarda, tahminî 9 tonluk helikopter bulunuyor.

Yıllar süresince evcil ve ecnebi turistler ve matbuat çalışanları kabilinden görüşme edilen helikopter, Albay Maisuraze'nin yaşamını kaybetmesinden ortak müddet sonradan 1993'te arkadaşları kabilinden mezarına getirildi.

Ölümünden sonradan zamanın Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze kabilinden "Vakhtang Gorgasali Birinci Derece Madalyası" ile ödüllendirilen Mausuradze, özgür Gürcistan'ın "İlk Kahraman Pilotu" lakabıyla tarihe geçti.

Mausuradze'nin kardeşi Dimitri Mausuradze, pilotun hayatı, ölümü, harp helikopterinin mezara getirilmesiyle ait AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kardeşi Jimşer'in 2 Şubat 1949'da Sovyetler Birliği çağında doğduğunu tabir fail Maisuradze, "Jimşer çocukluğundan bu yana pilot olmayı fon ediyordu. İlkokulu bitirince hayalini yapmak kıl payı Rusya'da pilot okuluna gitti." dedi.

Jimşer'in 80'li yılların böylelikle ülkesine dönüp uçuculuk hazırlamaya bitmeme ettiğini kaydeden Mausuradze, "Jimşer 90'lı yılların başlangıcında Gürcistan'ın baştan bağımsızlığa kavuştuğu devirde ülkenin iklim defans kuvvetlerinin kuruluşunda arazi aldı." biçiminde konuştu.

Kardeşinin henüz sonradan 1992-1993'teki Abhazya cenginde Gürcistan ordusunda harp pilotu namına fariza yaptığını aktaran Mausuradze, "Jimşer ayrımsız sürede harp çağında istirdat uçuşları da gerçekleştiriyordu. Birçok insanoğlunun yaşamını kurtardılar. Jimşer 26 Aralık 1992’de fariza uçuşunu hazırlamaya gitti ve helikopter düşürüldü." diyerek konuştu.

Ölümünden sonradan zamanın Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze ve yasama kurulu kararıyla Jimşer'in "Vakhtang Gorgasali Birinci Derece Madalyası" ile ödüllendirildiği ve özgür Gürcistan'ın "İlk Kahraman Pilotu" namına tarihe geçtiğini aktaran Maisuradze, "Onun kahramanlıklarını, gerçekleştirdiği iane uçuşlarıyla kurtardığı müşterilerini addetmek beklenen değil." ifadesini kullandı.

Şevardnadze'nin yaşamını kurtardı

Mausuradze, Abhazya mücadelesi esnasında Jimşer'in kullandığı helikopterde Cumhurbaşkanı Şevardnadze'nin de olduğunu ve meydana getirilen saldırıdan pilotun ansız manevrasıyla sonuç anda kurtulduklarını anlattı.

Şevardnadze, saldırıyla ait basına meydana getirdiği açıklamada, "Gagra'dan (Abhazya alanında ortak şehir) dünkü Mi-24 helikopteri havalandı ve helikopterimizin altından geçmeyi planlıyordu. Ancak helikopterimizin pilotu bunu hemen anlamış oldu ve oldukça yükselmeye başladı. O denli yükseğe print ki helikopterdekilerin bütünü yere düştü. Düşman pilotu manevrayı yaptığında tığ elhak eleştiri ortak yüksekliğe ulaşmıştık. Maisuradze asıl ortak kahramandı, ne efsus ki bu harpte yaşamını kaybetti." biçiminde konuşmuştu.

Mi-24 harp helikopterin mezara getirilmesi

Jimşer'in harpte yaşamını kaybetmesinin arkası sıra pilot dostlarının onun helikopterine benzeri Mi-24'ü mezarına getirdiklerini kaydeden Maisuradze, "Kardeşimin ölümünden 8 ay sonradan arkadaşları helikopteri mezarına getirdi. Onunla savaşçı arkadaşları, Jimşer'e bulunan saygılarını belirtmek düşüncesince helikopteri buraya yerleştirdi. Jimşer bu davranışı hakkediyordu, bu helikoptere layıktı." dedi.

Maisuradze, kardeşinin mezarını değerlendirmek düşüncesince hem taşınmazlar içerisinden hem de taşınmazlar dışından nice ferdin ziyarete geldiğini söyledi.

Abhazya ve Güney Osetya sorunu

Gürcistan ordusu ile Rusya'nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar ortada 1992-1993'te 13 ay süresince harp yaşanmıştı.

Rusya ile Gürcistan ortada 2008'de Güney Osetya Savaşı namına tanıdık çatışmalar çıkmıştı. Savaşın arkası sıra Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan biricik yönlü bağımsızlığını duyuru etmişti.

Rusya, 2008'de bu dü bölgenin sanki bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan ise buna yanıt namına Rusya ile diplomatik ilişkileri kesmişti. İki iklim ortada diplomatik ilişkilerin kesilmesi sonrası aralık buluculuk rolünü İsviçre üstlenmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?