Sağlık

'Göğüs kafesi şekil bozukluklarında erken farkındalık tedavi başarısını artırıyor'

Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, döş kafesi şekil bozuklarının, kaburgalar ve can tahtası ortada mevcut kıkırdakların baş döndürücü gelişme göstermesi hasebiyle meydana geldiğini belirterek, "Hastalarda; soluk darlığı, hafakan ve döş ağrısı olabilir. Göğüs kafesi şekil b

'Göğüs kafesi şekil bozukluklarında erken farkındalık tedavi başarısını artırıyor'
05-03-2022 13:29

Medicana Ataşehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, döş kafesinde oluşabilen şekil bozuklukları kendince açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, döş kafesi şekil bozuklarının, kaburgalar ve emcik kemiği ortada mevcut kıkırdakların baş döndürücü gelişim göstermesi yardımıyla meydana geldiğini belirterek, "Göğüs kafesinin şeklinden mahsus iğbirar mevcuttur. Nadiren dem darlığı, sıkıntı ve döş ağrısı olabilir. Göğüs kafesi şekil bozukluklarının tedavi edilmemesi ferdin psikolojisini ve içtimai yaşantısını etkilemektedir. Kunduracı göğsü (içe çöküklük) ve güvercin göğsü (dışa çıkıntı) yerine isimlendirilen dü asliye şekil bozukluğu tipi bulunur" ifadelerini kullandı.

Göğüste oluşan içe çöküklüğe yer veren Prof. Dr. Kocatürk, "İman tahtasının içeriye akıllıcasına çökük olmasından kaynaklı bulunan ortak şekil bozukluğudur. 300 aktif doğumda ortak görülür. Erkeklerde 4-6 büküm elan sıktır, ailede bireylerinin birinde var ise diğerlerinde görülme sıklığı yüksektir. Çocuklukta başlayıp, gözyaşı ilerledikçe bariz bir duruma gelir. Omurga eğrilikleri, tümseklik ve ya gayrı kemik, adale anormallikleri haremlik edebilir. Ne derece erken fark edilirse tedavi başarısı da o derece erdemli olmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Kocatürk, kunduracı göğsü sorunu mevcut insanların içtimai yerine çıkarlarını dobra hissetmediklerini söyleyerek:

"Yazın denize dönüşmek ve spor gerçekleştirmek istemezler. İman tahtasının içeriye çökük olması, hastaların yüzdelik 1-2'sinde kalbe ve akciğerlere edisyon yapmaktadır. Hastaların art kalanlarında şekil probleminden meydana gelen rahatsızlıklar vardır. Her yaşta cerrahi müdahale yapılabilse de cerrahi müdahale düşüncesince mefkûre gözyaşı çoğu kez 13-16 gözyaşı arasıdır. Erken dönemdeki hastalarda cerrahi müdahale dışı yöntemlerle de tedavi mümkündür (Vakum yöntemi). Eskiden bu insanlara göğsün ön çeşidinden iri ortak kesi ile meydana getirilen "Ravitch Ameliyatı" göğsün ön tarafında ağırbaşlı ortak iz kalması, derinliğine sürmesi, nezif üzere sorunlar dolayısıyla çağımızda popülerliğini yitirmiştir" diyerek konuştu.

Prof. Dr. Kocatürk, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

"Son senelerde göğsün değme dü çeşidinden iz kalmayacak biçimde meydana getirilen "Nuss Yöntemi" yeğleme ediliyor. Ameliyat tahminî 40 ahit sürerken, hastalar 4 günce şifahane yatışı sonra taburcu olabiliyor. Güvercin göğsü (dışa çıkıntı), kaburgalar ve emcik kemiği ortada mevcut kıkırdakların emcik kemiği kemiğini dışa akıllıcasına itmesi dolayısıyla oluşur. Güvercin göğsü bin doğumda ortak görülür, baylarda 4 büküm elan fazladır ve yeni yetmelik çağında şekil bozukluğu elan bariz bir duruma gelir. Hastaların yüzdelik 25'inde familya öyküsü vardır, hastalığa en yoğun haremlik fail bozukluk skolyozdur. Bu cerrahi müdahale türleri beklenen olduğunca döş kafesi sertleşmeden yapılırsa başarı payı elan da artıyor. Erken devirde tanılama konulmuş bulunan hastalarda, döş kafesinin elastik bulunduğu devirde cerrahi müdahale dışı yöntemlerle de (ortez) beniz tuhaf neticeler alınabilir. Bazı hastalara ise bağlı ortak formül bulunan Abrahamson Metodu ile ameliyatla düzelti yapılmaktadır. Ameliyat tahminî 40 ahit sürmektedir. Nadiren açıkça ve bağlı yollar beraberce uygulanabilir. Tüm yaşlarda cerrahi müdahale yapılsa da mefkûre gözyaşı 14-17 aralığıdır"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?