Asayiş

Göçmen kaçakçılarına 12 yıl 6'şar ay hapis cezası

Van Gölü'nde tekneyle muhacir kaçakçılığı özne 2 sanığa değişik 12 yıl 6 ay hapis ve toplamda 100 bin TL adli servet cezası verildi.

Göçmen kaçakçılarına 12 yıl 6'şar ay hapis cezası
28-12-2021 14:05

Van'da 5 Temmuz 2021 haset vakit 22.00 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne mevrut nezdinde ihbarda, Tuşba ilçesi Yeşilsu-Halkalı mahalleleri yalı kesimi açıklarında havza gezdiği ve muhacir kaçakçılığı yapılabileceği suç duyurusu katılması karşı takımlar harekete geçmişti.

6 Temmuz 2021 haset vakit 00.45 sıralarında, Çarpanak Adası'na 8 kükremek mili mesafede ve açıkta nezdinde havza belirleme edilmişti. Anons ile durdurulan F.A. yerine mukayyet bulunduğu belirleme edilen balıkçı teknesinde bot timi personelince kontrol yapılmış, havza içinde ülkeye gayrikanuni yollardan girmiş bulunduğu belirleme edilen ve etiket belgeleri yok 90 Afganistan tabiiyetli kıygın muhacir belirleme edilmişti. Şüpheliler Ş.A. ve yardımcısı bulunduğu belirleme edilen Y.T. adlı şahıs, göçmenlerle bu arada yakalanmıştı.

Mağdur göçmenler ifadelerinde, İran ülkesinden Türkiye'ye kaçak yollarla geldiklerini, Türkiye sınırından çıkarlarını yüzü maskelenmiş kişilerin araçlara bindirerek Van iline getirdiklerini anlatım ederek, dağda nezdinde tün kaldıktan sonradan transit nezdinde anahtar ile yakalandıkları teknenin yanına getirilerek tekneye bindirildiklerini bildirme ettiler. Teknede yakalanan dü kaçakçının kendilerine araştırma görevlisi bulunduğunu anlatım fail göçmenler, daim telefonla görüşerek, ‘polis, er mevcut mı' sanarak sorduklarını dile getirdiklerini belirtti.

Tüm dosya kapsamı incelendiğinde 6 Temmuz 2021 tarihinde şüpheliler Ş.A. ve Y.T.'nin irsal ve idaresinde bulunan Cenktur adlı havza ile İran Devleti'nden Türkiye'ye gayrikanuni yollarla antre karşılayıcı hemen 90 kıygın göçmenin faili bilinmeyen töhmet ortakları ile baş başa düzenlenen nezdinde biçimde tekneye alındığına da arazi sunulan bilgiler doğrultusunda Van 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesinde tanıdık davada, sanıklar Y.T. ve Ş.A.'ya değişik 12 yıl 6 ay hapis ve toplamda 100 bin TL adli mal cezası verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?