Dünya

Gine'de darbe sonrası başvekil mahsus oldu

Gine'de 5 Eylül'de meydana getirilen darbe sonrası başvekillik görevine Mohamed Beavogui getirildi.

Gine'de darbe sonrası başvekil mahsus oldu
07-10-2021 00:15
Dakar

Gine mutluluk televizyonundan meydana getirilen açıklamada, 1 Ekim'de Cumhurbaşkanı adına ant fail Mamady Doumbouya'nın başvekil adına 68 yaşındaki Beavogui'yi atadığı duyuruldu.

Diplomat bulunan Beavogui, şimdi geçmiş Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcılığı ve BM Tarım ve Gıda Örgütü de engelleme nice arsıulusal görevde toprak aldı.

Ülkede darbe sonrası cumhur reisi ve başbakanın da belirlenmesiyle hükümetin yaklaşan sürede kurulacağı kestirim ediliyor.

Gine'deki askeri darbe

Gine'de hususi Kuvvetler Birlikleri komutanı Doumbouya, 5 Eylül'de darbe yaparak yönetimi ele geçirmişti.

Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin en güvenilmiş olduğu adlardan birisi bulunan ve 2018'de şahsen Conde kabilinden bu göreve getirilen Doumbouya, ülkedeki biçimsiz gestalt dolayısıyla yönetime el koyduklarını açıklamıştı.

Paris Harp Okulu yetkili Fransız yurttaşı Doumbouya, darbeden sonradan ülkenin en nikbet edilen adı durumuna gelmişti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ve Afrika Birliği, Gine'nin üyeliğini askıya almış, darbecilere ayrışık yaptırımlar uygulanacağını bildirmişti.

Darbe sonrası kurulan askeri cunta Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesinin başındaki Doumbouya, 1 Ekim'de planlı törenle intikal periyodunun cumhur reisi adına ant etmişti.

Askeri cuntanın 5 Eylül'den buyana elinde bulunan 83 yaşındaki Alpha Conde'nin ise hepsi baskılara karşın istifa mektubunu imzalamadığı belirtiliyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?