Teknoloji

Genel hedef helikopterine kuvvet sağlayan motorların 50'incisi üretildi

Genel Maksat Helikopteri Programı (GMHP) kapsamında T70 Kara Şahin helikopterlerine kuvvet verici motorların 50'incisi üretildi.

Genel hedef helikopterine kuvvet sağlayan motorların 50'incisi üretildi
26-11-2021 11:30
Eskişehir

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, TEI'de 50. motorun üretilmesi zımnında planlı törende meydana getirdiği konuşmada, motorun gır maruz tarihte teslimatının yapıldığını söyledi.

Teslimi meydana getirilen TEI T700 motorunun 2000 atlama beygiri gücünde bulunduğunu tamlayan Akşit, şu şekilde bitmeme etti:

"2010'lu yılların başlangıcında o zamanki adıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığının girişimiyle Genel Maksat Helikopter Programı başlatılmıştı. Ön emek harcamaları yapıldı. Anlaşma 2014 senesinde imzalandı. Bu proje, umumi gaye helikopteri kendisine geçer Kara Şahin helikopterlerinin ağız ağıza Türkiye'de evcil kendisine üretilme projesinin birlikte parçasıydı. Proje kapsamında TEI kendisine tığ General Electric (GE) lisansı altında GE'nin de yardımıyla motorları Türkiye'de evcil kendisine çoğaltma sorumluluğunu üstümüze aldık. Gövdeyi, helikopterin kendisini TAI Ankara'da, elektronik ve aviyoniğini ASELSAN üretecek, anne dişli kutusunu da ALP Havacılık üretecek. Bu, Türkiye'deki bu iri tesislere anne parçalarını vererek halis muhlis helikopteri Türkiye'de evcil Kara Şahin kendisine çoğaltma projesidir."

"50'ncisini teyit ika gururunu yaşadığımız sayılara ulaştık"

Akşit, projenin kısaca 3 bilyon doları aşan birlikte keseye cemaat bulunduğunu belirterek, "Proje kapsamında General Electric lisansı altında ürettiğimiz 2000 beygirlik kısaca güce cemaat bu helikopter motorları esasen Türkiye'de birlikte ilk. Türkiye'de geçmiş kez 2000 beygirlik birlikte helikopter motoru ürettik. İlk motorumuzu 2018 senesinde ürettik. İlk motosiklet teslimi de bire birlikte sene yapıldı. 2018'den bu güne, bugün 50'ncisini teyit ika gururunu yaşadığımız sayılara ulaştık. General Electric bizlere lisanslı istihsal hakkını verdi ve üretiyoruz lakin motorun halis muhlis mesuliyeti da bizlere ait. Sözleşme bittiği devir ve halis muhlis motorları teyit ettiğimiz 2025 yılından sonraları da 25 sene süresince bu motorların bakım, tamirat ve idamesinden de TEI kendisine tığ mesul olacağız inşallah." dedi.

"TEI kendisine haftada birlikte motosiklet üretecek kapasiteye ulaştık"

Proje kapsamında mecmu 236 motosiklet çoğaltma yükümlülüklerinin bulunduğunu dile getiren Akşit şunları kaydetti:

"Bunu vakte ve takvime akıllıca kendisine adına getiriyoruz. Bu gördüğünüz 50'nci motor, aramızdaki anlaşmaya layıkıyla son teşrin ayında teyit edilmesi müstelzim motosiklet ve bugün son teşrin ayının 25'i. Kasım kocaoğlan bitmeden, aramızdaki anlaşmada bulunduğu kabil bu müstevli zamanında caba on paralık teehhür yapılmaksızın teyit etmenin gururunu yaşıyoruz. Tüm ekibe, halis muhlis burada etkin kâffesi arkadaşlarımıza teşekkürname ediyorum, ellerine esenlik diyorum. Özellikle hakeza güç birlikte çağda takvimi aksatmadan teslimat gerçekleştirmek giderek zorlaşıyor ve tığ bunu aşırı şükür başardık. TEI kendisine haftada birlikte motosiklet üretecek kapasiteye erişmiş vaziyetteyiz."

Törene, TEI Yönetim Kurulu üyeleri Melih Abiş, Dr. Aybike Molbay, Prof. Dr. Ömer Keleş ve İsmail Sami Özdemir ile çalışanlar katıldı. Fotoğraf çekiminin arkası sıra gato kesildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?