Teknoloji

Geliştirdikleri aparatlarla yüzdelik 98 mânialı dostlarını yaşama bağlayan çoluk çocuk TEKNOFEST'te

TEKNOFEST'te yarışan İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden müşterek kol öğrenci, geliştirdikleri foto çekme, inç tahammül ve bap araklama aparatları ile yüzdelik 98 özürlü dostlarını yaşama bağladı.

Geliştirdikleri aparatlarla yüzdelik 98 mânialı dostlarını yaşama bağlayan çoluk çocuk TEKNOFEST'te
24-09-2021 13:01
İstanbul

İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi talebesi Efe Bilir (17), Anadolu Ajansı'nın iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, arkadaşı Yiğit Aliyev ile birlikte, yüzde 98 özürlü arkadaşları Şendoğan Ege Katmerci düşüncesince hayata dayanak noktası projesini geliştirdiklerini söyledi.

Katmerci'nin müşterek tane parmağını cereyan ettirebildiğini ve onun arzuları doğrultusunda üç aparat yaptıklarını tamlayan Bilir, "Hem okulda öğrendiklerimizle bununla beraber 3D yazıcıyla neler yapabileceğimizi kararlaştırarak Ege abi düşüncesince aparatlar tasarladık. Bunlardan ilki müşterek ışık çekilme makinesi. Ege abi müşterek Solo Türk hayranı, uçakları ve ışık çekmeyi aşırı seviyor. Bu hobisini gerçekleştirebilmesi düşüncesince ufki ve amudi açıda dönebilen müşterek aparat geliştirdik. Bu aparatın ilişkin bulunduğu müşterek buton, Ege abinin aracında bulunuyor. O butona bastığında istediği kabil ışık çekebiliyor." sanarak konuştu.

"Yüzde 98 özürlü Ege abimizi yüzdelik 100 yaşama bağladık"

Efe Bilir, ışık çekilme aparatının yanında özürlü arkadaşları düşüncesince pus tahammül aparatı da geliştirdiklerini aktararak, "Parmak kapatmak bizim düşüncesince aşırı sade olsa da Ege abi düşüncesince aşırı şişman müşterek şey. Çünkü sınavlarda kağıdı, kalemi düşüyor yahut silmesi müstelzim müşterek kır oluyor. Öğretmene seslenmesi dostlarının dikkatini dağıtmasına faktör olabiliyor. Onun bu ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince geliştirdiğimiz pus tahammül aparatıyla Ege abi, önündeki butona basarak ferah ferah pus kaldırabiliyor." ifadelerini kullandı.

Arkadaşları düşüncesince geliştirdikleri müşterek öteki aparatın ise bap araklama aparatı bulunduğunu özetleyen Bilir, şunları kaydetti:

"Ege abi, kapıyı araklamak düşüncesince gerilerek ve ilerleyerek kapıya vuruyordu. Bunu yaparken de ayağı zedeleniyor, yaralanıyor ve şişiyordu. Bu ihtiyacına müteveccih bap araklama aparatı tasarladık. Ege abi, öteki aparatlarda bulunduğu kabil önündeki tuşa basarak aracının madun kısmında toprak meydan sistem yardımıyla ferah ferah bap çalabiliyor.

İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri adına müdürümüzden elektronik beyin öğretmenimize derece hepsi bizlere dayanak noktası verdi. 3 boyutlu yazar kullanarak geliştirdiğimiz ışık çekme, pus tahammül ve bap araklama aparatlarının çalışmasını sağlayıcı yazılımları da kendimiz geliştirdik. Yaptığımız aparatlarla yüzdelik 98 özürlü Ege abimizi yüzdelik 100 yaşama bağladık. Geliştirdiğimiz bu aparatların bu bölgede yapılacak çalışmalara dayanıklı dokuma edeceğine inanıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?