Yaşam

Geçim deposu simitlerini 13 senedir güvercinlerle paylaşıyor

Emekli olduktan sonraları Cumhuriyet Caddesi'nde düğürcük satarak ek dirimsel sağlayıcı Rizeli Şefik Uçar, etrafında "güvercin baba" yerine anılıyor.

Geçim deposu simitlerini 13 senedir güvercinlerle paylaşıyor
03-12-2021 20:18
Rize

Rize'de canlı 65 yaşındaki Şefik Uçar, 13 senedir açmış bulunduğu tezgahına mevrut güvercinleri besliyor.

Görev icra ettiği büyüklük kurumundan 13 sene evvel tekaüt olduktan sonradan Cumhuriyet Caddesi'nde düğürcük satmaya süregelen Uçar, gelişigüzel devir belli başlı saatlerde beslediği güvercinlerle yaklaşan deste kurdu.


Bayat simitleri önemsiz parçalara ayırarak kuşlara düzen yapan, birtakımı devir ebebulguru ve darı ekmeği de kullanan 3 bebek babası Uçar, çevredeki esnaf kabilinden "güvercin baba" şekilde anılıyor.

Şefik Uçar, AA muhabirine, güvercinleri beslemekten iri afiyet aldığını söyledi.

Emekli olduktan sonradan düğürcük sattığını tamlayan Uçar, "Her sabahleyin evden çıktıktan sonradan düğürcük tezgahını açıyorum. Hem evimi geçindiriyorum aynı zamanda şems yersiz vakitlerimi güvercinlere düğürcük vererek geçiriyorum. Günde dü üç el yanıma gelirler, bildiğin dost kabil olduk." dedi.

Uçar, esnaftan da iyi tepkiler aldığını anlatım ederek, "Kalan günü geçmiş simitleri çöpe atmıyorum. Onları değerlendirmiş oluyorum. Simit kaba bulunduğu düşüncesince pens ile kırıp güvercinlere veriyorum. Kimisi bana alıştı, kimisi ise hâlâ alışamadı. Bazıları yanımda gezerek verdiğim simitleri yiyor. Hayvanları seviyorum." niteleyerek konuştu.

"Bu birlikte acıma işi"

Aynı caddede 20 senedir esnaflık özne Hasan Tahsin Delibalta, Uçar'ın hayvanlara esenlik yaptığını kaydederek, "Her devir küsurat günü geçmiş simitleri güvercinlere vererek besliyor. Biz de namına 'güvercin baba' lakabını verdik. Bu birlikte acıma işi. Güvercinler de neticede birlikte canlı. Şefik dayımız da onları doyuruyor. Kendisinden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Esnaf Hasan Kaya ise Uçar'ın gelişigüzel sabahleyin gelip tezgahını açtığını belirterek şunları söyledi:

"Biz de kendisinden düğürcük alırız. Güvercinlerin saati vardır. O saatlerde düzen verir. Cadde esnafı şekilde kılıç kendisini seviyoruz. Hem burada tecim yapıyor aynı zamanda ücret kazanıyor. Esnafın gönlünü kazanmanın beraberinde kuşların da gönlünü kazanıyor. misal birlikte davranış."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?